Un nou studiu asociază consumul de lapte cu un risc mai mare de cancer mamar

Stiri

Aportul de lapte este asociat cu un risc mai mare de cancer la sân la femei, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Loma Linda University Health.

Studiul publicat în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, a constatat că și cantități relativ moderate de lapte pot crește riscul de cancer de sân – până la 80%, în funcție de cantitatea consumată.

Primul autor al lucrării, Gary E. Fraser, MBChB, PhD, a declarat că studiul observațional oferă „dovezi destul de puternice că fie laptele, fie un alt factor strâns legat de consumul de lapte este o cauză a cancerului de sân la femei.”

“Consumul a 1/4 sau 1/3 cană de lapte pe zi a fost asociat cu un risc crescut de cancer de sân de 30%”, a spus Fraser. “Prin consumul de până la o cană pe zi, riscul asociat a crescut până la 50%, iar pentru cei care beau două-trei căni pe zi, riscul a crescut în continuare la 70% la 80%.”

Ghidurile dietetice actuale din SUA recomandă trei căni de lapte pe zi. „Dovada acestui studiu sugerează că oamenii ar trebui să privească această recomandare cu precauție”, a spus Fraser.

A fost evaluat aportul dietetic la aproape 53.000 de femei din America de Nord, toate fiind inițial lipsite de riscul de a face cancer și au fost urmărite timp de aproape opt ani. Aporturile dietetice au fost estimate din chestionarele de frecvență alimentară (FFQ), iar un chestionar de referință a avut întrebări despre demografie, istoricul familial al cancerului de sân, activitate fizică, consum de alcool, hormonal și alte medicamente, screeningul cancerului de sân și istoric reproductiv și ginecologic.

Până la sfârșitul perioadei de studiu, au existat 1.057 de cazuri noi de cancer de sân în timpul monitorizării. Nu s-au găsit asociații clare între produsele de soia și cancerul de sân, independent de lactate. Dar, în comparație cu consumul scăzut de lapte sau deloc, aporturile mai mari de  lapte au fost asociate cu un risc mai mare de cancer de sân, independent de aportul de soia. Fraser a remarcat că rezultatele au avut o variație minimă atunci când s-a comparat aportul de grăsimi complete față de laptele degresat; nu au existat asocieri importante cu brânză și iaurt.

“Cu toate acestea,” a spus el, “alimentele lactate, în special laptele, au fost asociate cu un risc crescut, iar datele preziceau o reducere semnificativă a riscului asociată cu înlocuirea laptelui cu lapte de soia.”

Un efect periculos al lactatelor este în concordanță și cu recentul raport AHS-2 care sugerează că veganii, dar nu și lacto-ovo-vegetarienii, au prezentat mai puține cazuri de cancer la sân decât non-vegetarienii.

Fraser a spus că posibilele motive ale acestor asocieri, între cancerul de sân și lapte, pot fi datorate conținutului de hormoni sexuali din lapte, deoarece în mare parte din cazuri, vacile alăptează ori adesea, aproximativ 75% din efectivele de lapte sunt gestante. Cancerul de sân la femei este un cancer sensibil la hormoni. În plus, aportul de lactate și alte proteine ​​animale în unele rapoarte este, de asemenea, asociat cu niveluri mai mari de hormoni în sânge, factorul de creștere asemănător insulinei-1 (IGF-1), despre care se crede că favorizează anumite tipuri de cancer.

“Laptele are anumite calități nutritive”, a spus Fraser, “dar acestea trebuie să fie echilibrate față de alte efecte posibile, mai puțin dorite. Această lucrare sugerează necesitatea urgentă a unor cercetări suplimentare.”

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.