Spitalul Oncologic Medex este unul dintre cele mai moderne spitale oncologice din Europa de Est şi urmează să fie inaugurat în această săptămână în comuna Sângeorgiu de Mureş

Stiri

Unul dintre cele mai moderne spitale oncologice din Europa de Est a fost realizat în urma unei investiţii de 33 milioane de euro de către Fundaţia pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureş şi urmează să fie inaugurat în această săptămână în comuna Sângeorgiu de Mureş.

Fundaţia pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureş a precizat, miercuri, că Spitalul Oncologic Medex din Sângeorgiu de Mureş, construit pe strada Plutelor, a fost realizat în urma unei investiţii de 33 milioane de euro, suma de 6,4 milioane de euro fiind contribuţia Guvernului României, prin intermediul unui ajutor de stat acordat de Ministerul de Finanţe, fapt ce „subliniază importanţa socială a acestui proiect”.

„Spitalul se desfăşoară pe o suprafaţă de peste 10.700 mp, are 5 niveluri operaţionale, 52 de saloane cu 116 paturi de spitalizare, tehnologie de ultimă generaţie, 3 buncăre ce găzduiesc cele mai noi aparate de investigaţie oncologică şi primul PET-CT (Tomografie prin Emisie de Pozitroni – Tomografie, Computerizată, n.r.) din judeţul Mureş. Construcţia spitalului a demarat în martie 2022, iar lucrările au fost finalizate în decembrie 2023. Acest proiect important a fost dus la bun sfârşit de Fundaţia pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureş, organizaţie non-profit, formată dintr-un grup de membri fondatori dedicaţi ce şi-au propus să-şi valorifice resursele pentru a construi un spital care să răspundă nevoilor imediate ale comunităţii”, a arătat Fundaţia pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Sloganul ales pentru Spitalul Oncologic Medex este „Vindecarea începe acolo unde îngrijirea întâlneşte compasiunea”, iar iniţiatorii susţin că acest motto reflectă misiunea asumată de a oferi îngrijire medicală cu empatie şi dedicare.

„Acest proiect este reflectarea dragostei lui Dumnezeu prin grija, respect şi empatie pentru oameni. Ne-am dorit sa facem ceva semnificativ pentru comunitate, din bucuria de a dărui. Acest lucru se traduce într-o forma economica sustenabilă, fără să urmărească obţinerea profitului material. Va exista o formă de beneficiu, dar de ordin moral, sufletesc şi duhovnicesc, pentru toţi cei care vor fi parte a acestui proiect”, a subliniat preşedintele Fundaţiei pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureş, Remus Benţa, potrivit comunicatului de presă.

Fundaţia a arătat că pentru realizarea acestui proiect esenţial a adus împreună persoane din diferite domenii, fiecare contribuind cu expertiza şi resursele necesare pentru succesul proiectului.

„Prin eforturile lor comune, proiectul ‘Spitalul Oncologic Medex’ reprezintă un exemplu de compasiune, dedicare şi angajament în vederea îmbunătăţirii bunăstării şi a sănătăţii comunitare”, susţin iniţiatorii proiectului.

Spitalul Oncologic Medex asigură un Ambulatoriu cu 18 specialităţi medicale: Oncologie, Radioterapie, Cardiologie, Alergologie, Imunologie, Pneumologie, Gastroenterologie, Dermatologie, Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice, Ginecologie, Urologie, ORL, Chirurgie OMF, Hematologie, Endocrinologie, Neurologie, Psihiatrie, Chirurgie Generală şi Chirurgie Toracică.

De asemenea, spitalul deţine o serie de laboratoare de înaltă precizie: laborator de Radiologie şi Imagistică medicală dotat cu modele noi şi performante de echipamente: Radiograf, Mamograf cu stereotaxie şi tomosinteză, RMN, CT, Ecografe, Osteodensitometru; laborator de medicină nucleară care este dotat cu echipament pentru tomografie cu emisie de pozitroni combinată cu computer tomograf – PET-CT, ceea ce permite diagnosticarea precoce, identificarea precisă a cancerului cât şi răspândirea lui în organism; laborator de Radioterapie, configurat cu două buncăre pentru acceleratoare şi unul pentru brahiterapie, echipamentul de radioterapie internă fiind unicul din Târgu Mureş.

„Lucrările de construcţii şi amenajare au fost finalizate, iar echipamentele sunt instalate şi puse în funcţiune, în prezent suntem în etapa de organizare şi definitivare a echipei de personal în vederea deschiderii activităţii. Structura echipei este formată din medici primari şi specialişti, farmacişti, asistenţi medicali, fizicieni, tehnicieni, personal administrativ şi personal auxiliar”, a menţionat Fundaţia pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureş.

Primarul comunei Sângeorgiu de Mureş, Sofalvi Szabolcs, a anunţat că acest spital oncologic ar fi unicat în Europa de Est şi îşi va deschide porţile vineri, 12 iulie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .