Revarsatul pleural / Pleurezie

Semne Simptome

Pleura este o membrana seroasa ce acopera suprafata pulmonara si captuseste suprafata interna a peretelui toracic. Pleura viscerala, ce acopera plamanul, si pleura parietala ce captuseste peretele toracic, se continua la nivelul hilului, unde faldul pleural se extinde inferior pentru a forma ligamentul pulmonar inferior. Cele 2 straturi pleurale se gasesc in legatura stransa , fiind separate de un strat fin de lichid pleural.

Revarsatul pleural apare atunci cand formarea lichidului pleural depaseste absorbtia acestuia. Lichidul pleural provine din capilarele pleurei parietale , spatiile interstitiale pulmonare sau din cavitatea peritoneala si este drenat de limfaticele situate in pleura parietala.

Revarsatele pleurale sunt de doua tipuri : de tip transudat si de tip exudat . Un revarsat pleural de tip transudat apare cand exista un dezechilibru intre factorii sistemici care influenteaza formarea si absorbtia lichidului pleural . Un revarsat pleural de tip exudat apare cand exista un dezechilibru intre factorii locali care influenteaza formarea si absorbtia lichidului pleural .

Transudatele contin < 3g/dl de proteine, si sunt de obicei lichide transparente sau usor galbui. Ele sunt adesea bilaterale. Cea mai frecventa cauza este insuficienta cardiaca, cand epansamentul se acumuleaza de obicei initial in partea dreapta, inainte de a deveni bilateral. Alte cauze sunt:

–         hipoproteinemia (in special sindromul nefrotic, ciroza hepatica si anemia)

–         pericardita constrictiva

–         sindromul Meigs

–         mixedemul

Exudatele contin > 3 g/dl de proteine.  Cele mai frecvente cauze de exudat pleural sunt:

–         pneumonia bacteriana

–         TBC pulmonar

–         carcinoamele pulmonare

–         malignitatile metastatice

–         infarctul pulmonar

Cauze mai putin frecvente sunt:

–         infectii subfrenice

–         boli ale tesutului conjunctiv (in special lupusul eritematos sistemic si boala reumatoida)

–         pneumoniile ne-bacteriene

Cauze neobisnuite:

–         sindromul post-infarct miocardic

–         pancreatita acuta

–         neoplazia primara pleurala