Sindromul de intestin iritabil

Boli

Solvay Pharma

Sindromul de intestin iritabil – SII (de colon iritabil, SCI) – este un sindrom caracterizat prin perturbarea cronica (nu mai putin de 3 luni) a functiei intestinale, cel mai frecvent manifestat prin durere abdominala, miscari intestinale neregulate si distensie abdominala.

Ce este sindromul de intestin iritabil?

Sindromul de intestin iritabil SII (de colon iritabil, SCI) – este un sindrom caracterizat prin perturbarea cronica (nu mai putin de 3 luni) a functiei intestinale, cel mai frecvent manifestat prin durere abdominala, miscari intestinale neregulate si distensie abdominala.

Aceasta definitie a fost stabilita la Conferinta Internationala a Expertilor, Roma (1988), numita si Grupul Roman.

Dupa aceasta definitie, simptomele de baza ale sindromul de intestin iritabil includ: durere abdominala (uneori declansata de durerile miscarile abdominale), neregularitate a defecatiei (schimbari in ritmul si consistenta scaunelor) si distensie abdominala. Acestea pot fi insotite de alte simptome, legate de tractul gastrointestinal sau de oricare alt organ.

Termenul „sindrom de intestin iritabil” apare in literatura din anii ’30. El a inceput sa fie utilizat recent si in tara noastra; uneori este intalnit sub denumirea de diskinezie intestinala.

Sindromul de intestin iritabil este o tulburare intestinala functionala, una dintre cele mai comune afectiuni gastrointestinale. Se estimeaza ca 15-22% din populatia adulta a Europei de Est sufera de aceasta afectiune (2/3 dintre acestia sunt femei). 60% dintre pacienti nu se adreseaza medicului pentru aceste simptome. Persoanele avand aceste simptome obisnuiesc sa ia diferite medicamente care amelioreaza simtomele (constipatie, diaree), dar care nu trateaza cauzele afectiunii.

In acord cu datele statistice, sindromul de intestin iritabil este una din cele mai frecvente cauze de absenteism la locul de munca, fiind intrecuta doar de raceala sezoniera. Afectiunea este asociata cu o stare generala proasta, care variaza in intensitate de la slabiciune pana la depresie. Persoanele care sufera de colon iritabil tind sa respinga locurile publice, calatoriile, deseori le este greu sa-si indeplineasca responsabilitatile la locul de munca. Au fost, deasemenea raportate, rar, cateva interventii chirurgicale efectuate nejustificat pacientilor cu sindromul de intestin iritabil.

Care este cauza sindromului de intestin iritabil?

Motilitatea intestinala este reglata nu numai prin sistemul nervos central si hormonal, dar, deasemenea printr-un sistem nervos intern, autogenerator de impulsuri. De cateva ori pe zi, cand tractul gastrointestinal nu este implicat in digestie, o unda puternica de contractie goleste intestinul de resturile nedigerate, propulsandu-le spre intestinul gros. Aceste contractii determina de obicei o senzatie imperioasa de defecatie.

 Studiile recente au aratat ca persoanele care sufera de sindromul de intestin iritabil raspund cu contractii puternice la stimuli de intensitate medie. Aceasta arata ca intestinul persoanelor respective este mai sensibil si mai predispus la contractii.

Tulburarile intestinale aparute in sindromul de intestin iritabil impun necesitatea eliminarii unor suferinte organice la nivelul intestinului. Uneori, diagnosticul diferential este foarte dificil. Analiza factorilor care determina perturbari intestinale in sindromul de intestin iritabil a dus la concluzia ca una dintre cele mai frecvente cauze este stresul. Multi pacienti au indicat faptul ca simptomele din aceasta afectiune se inrautatesc in timpul stresului emotional sau dupa ce mananca anumite alimente. Cauzele posibile ale sindromul de intestin iritabil includ infectii bacteriene ale tractului gastrointestinal, terapie antibiotica, istoric de interventii chirurgicale la nivel abdominal si dieta: alimente care determina producerea unor cantitati excesive de gaz, mese grase, prea multa cafea, abuz de alcool, cantitati mici de fibre si supraalimentatia in general. Orice forma de grasimi (animale sau vegetale) este un stimulator puternic al motilitatii intestinale. S-a observat ca simptomele sindromul de intestin iritabil se exprima mai puternic la femeie in timpul perioadelor menstruale, datorita cresterii concentratiei hormonilor sexuali in sange.

Care sunt principalele simptome ale sindromului de intestin iritabil?

Mai intai de toate, ar trebui sa se cunoasca faptul ca, in conformitate cu literatura de specialitate, ceea ce este considerat a fi normal in ceea ce priveste functia intestinala este foarte vast. 3 defecatii pe zi, la fel ca si trei pe saptamana, sunt ambele situatii normale. Defecatia nu ar trebui sa fie asociata cu un efort intens, durere sau crampe; fecalele nu trebuie sa contina mucus sau sange.

Pacientii care au sindromul de intestin iritabil se plang de obicei de crampe abdominale, dificultati in eliminarea scaunului, constipatie si (sau) diaree. Fecalele amestecate cu mucus sau distensia abdominala sunt deasemenea trasaturi caracteristice ale sindromului de intestin iritabil.

Febra, arsuri, decolorarea scaunului, slabire, fecale cu sange si durerea abdominala fara pauze nu fac parte din tabloul sindromului de intestin iritabil; ele pot indica de multe ori o alta patologie, mai grava.

Durerea abdominala

Durerea abdominala tipica pentru sindromul de intestin iritabil variaza foarte mult ca intensitate si frecventa. La unii pacienti ea tinde sa devina cronica sau este recurenta cu frecventa mare, in timp ce alti pacienti au perioade fara durere sau disconfortul este de intensitate medie. Unii pacienti descriu simptomele lor ca fiind continue, cu unele perioade de exacerbare a durerii sub forma de colica acuta. Durerea este mult mai frecvent localizata in fosa iliaca stanga, dar poate sa apara si in alta zona. Pacientii relateaza ca durerea apare de obicei dupa mese, impreuna cu distensia, flatulenta si exacerbarea diareei. Defecatia aduce de obicei ameliorarea sau disparitia durerii.

Simptomele asociate cu miscarile abdominale

Miscarile intestinale neregulate din sindromul de intestin iritabil se exprima clinic prin diaree, constipatie sau ambele, aparand intermitent. In timpul agravarii simptomelor, pacientii elimina de multe ori fecale amestecate cu mucus.

Pacientii care se plang de constipatie descriu ca elimina mai frecvent decat majoritate, dar pot elimina doar cantitati mici si cu consistenta foarte crescuta. Scaunele in forma de creion sunt tipice. Pacientii au deseori senzatia de defecatie incompleta.

Distensia abdominala

Multi pacienti se plang se senzatia de plin, distensie abdominala si disconfort si devin incomodati de propriile haine. Ei sunt deranjati si de zgomotele care se aud din abdomenul lor, ca si de flatulenta excesiva.

Simptomele din afara tractului gastrointestinal

Pacientii cu sindrom de intestin iritabil au raportat deasemenea cateva simptome fara legatura cu intestinul lor, cum ar fi somnolenta continua, dureri de cap si de spate, mictiuni frecvente si urgenta de a urina si gust neplacut in gura.

Unele simptome intalnite la pacientii cu sindrom de intestin iritabil

Principalele simptome

  • Durere abdominala
  • Diareea
  • Constipatia
  • Distensia abdominala si flatulenta
  • Mucus in scaun
  • Senzatia de eliminare incompleta

Simptome care insotesc sindromul de intestin iritabil

  • Durerea dispare dupa defecatie
  • Defecatie frecventa in timpul durerii maxime
  • Pierderea de fecale in timpul durerii maxime

Alte simptome asociate cu tractul gastrointestinal superior

  • Dispepsie
  • Greata
  • Dureri de inima
  • Senzatie de plin dupa ingestia de cantitati mici de mancare
  • Regurgitate excesiva

sau neasociate cu tractul gastrointestinal

  • Mictiuni frecvente
  • Dismenoree
  • Oboseala
  • Dureri de cap
  • Dureri de spate