Boala Crohn este o boala inflamatorie cronica de etiologie neprecizata ce poate afecta orice parte a tubului digestiv, dar care este de obicei localizata la nivelului intestinului subtire si/sau colonului.
Este o boala rara, prevalenta ei in populatia Romaniei fiind de 1.5 cazuri la 100.000 de locuitori si doar unul din trei pacienti prezinta forme severe de boala.
Manifestarile bolii includ sindrom diareic, dureri abdominale, febra, scadere ponderala importanta ce pot reduce semnificativ capacitatea de activitate profesionala si sociala a pacientilor. In lipsa tratamentului adecvat boala severa poate determina decesul pacientului. Evolutia indelungata a bolii se asociaza cu riscul de aparitie a cancerului colorectal.
Obiective: asigurarea tratamentului cu produse biologice pentru pacientii cu forme severe de boala Crohn care nu au raspuns la terapia standard.
Stadializarea bolii Crohn
Boala Crohn poate avea trei forme clinico-patologice: forma inflamatorie (non penetranta, nonstenozanta), forma stenozanta si forma fistulizanta (penetranta).
Severitatea formei inflamatorii este apreciata folosindu-se scorul CDAI
• Crohn’s disease activity index = CDAI
• Suma urmatorilor parametri:
– Numarul scaunelor lichidiene sau moi in ultimele 7 zile X2
– Severitatea durerii abdominale (gradata intre 0-3)X6
– Starea generala (gradata intre 0-4) X6
– Simptome asociate bolii: artrita, uveita, afectare cutanata sau mucosala, fistule, fisuri, abcese, febra (>37grd) un punct pentru fiecare X30
– Antidiareice (1 da, utilizate/0 nu) X 4
– Mase abdominale palpabile (0 abs, 0.4 posibil, 1 sigur) X 10
– Hematocrit (Δ standard – curent) X6
– Scadere ponderala 100X(standard-actual/standard) X1
Clasificare severitate functie de valoarea CDAI:
<150 remisiune,
150-220 boala usoara,
220-450 boala moderata,
>450 boala severa
Forma usoara: corespunde CDAI 150-220 (de obicei pacient ambulator, care se alimenteaza normal, cu scadere ponderala mai mica de 10kg. Fara febra, fara semne de deshidratare, fara fenomene obstructive, fara mase abdominale palpabile).
Forma moderata: corespunde CDAI 220-450: (pacient cu varsaturi intermitente, masa palpabila abdominala, scadere ponderala peste 10%), sau pacient la care tratamentul pentru forma usoara este ineficient.
Forma severa: corespunde CDAI>450: (pacient cu scarere mare ponderala, frecvent casectic, cu semne de deshidratare, stare generala alterata, febra), sau pacient cu simptome persistente in ciuda tratamentului intensiv, maximal