Degenerescenţa Maculară

Boli

Societatea Romana de Glaucom 

Ce este degenerescenţa maculară?

Degenerescenţa maculară este deteriorarea maculei. Macula este o mică arie a retinei la nivelul fundului ochiului, care ne permite să vedem clar detaliile fine şi să îndeplinim activităţi cum sunt cititul şi şofatul. Când macula nu functionează corect , vederea centrală poate fi afectată de înceţoşare, pete negre sau distorsiuni. Degenerescenţa maculară afectează abilitatea de a vedea la distanţă sau aproape şi poate face ca anumite activităţi – cititul, introdusul aţei în ac – să devină dificile sau imposibile.

Deşi degenerescenţa maculară scade vederea în porţiunea centrală a retinei, ea nu afectează vederea periferică. De exemplu, puteţi vedea conturul ceasului, dar nu puteţi spune cât e ceasul.

Degenerescenţa maculară singură nu conduce la orbire totală. Chiar şi în cele mai avansate cazuri, se păstrează ceva vedere utilă si omul este adesea capabil să-şi aibă singur de grijă. In multe cazuri, impactul degenerescenţei maculare asupra vederii poate fi minim.

Ce produce degenerescenţa maculară?

La mulţi oameni in vârstă degenerescenţa maculară apare ca parte a procesului de imbătrânire. Există diferite tipuri de probleme maculare, dar cea mai frecventă este degenerescenţa maculară legată de vârstă. Nu se cunoaşte exact cauza de apariţie si nici un tratament nu a avut un efect uniform. Degenerescenţa maculară este cauza principală de pierdere severă a vederii la persoanele de peste 65 de ani.

Degenerescenţa maculară “uscată” ( atrofică )

Majoritatea oamenilor au degenerescenţă maculară formă “uscată”. Este produsă de îmbătrânire si de subţierea ţesuturilor maculei. Pierderea vederii are loc de obicei treptat.

Degenerescenţa maculară “umedă” ( exudativă )

Forma “umedă” de degenerescenţa maculară apare in aproximativ 10% din cazuri. Rezultă când se formeaza vase de sânge anormale sub retină la fundul ochiului. Din aceste vase de sânge noi se scurge fluid sau sânge si afectează vederea centrală. Pierderea vederii poate fi rapidă si severă.

Cum se manifestă degenerescenţa maculară?

Degenerescenţa maculară poate determina simptome diferite la diferiţi pacienţi. Poate fi greu observată în stadiul iniţial. Uneori vederea este afectată numai la un singur ochi, în timp ce la celălalt vederea poate fi păstrată pentru mulţi ani.
Dar cand sunt afectaţi ambii ochi, pierderea vederii centrale poate fi observată mult mai rapid.
Pot apare următoarele semne:

  • Cuvintele de pe o pagină apar voalate
  • In centrul câmpului vizual apare o zonă intunecată sau goală
  • Liniile drepte apar distorsionate, ca in diagrama următoare

  

Cum se diagnostichează degenerescenţa maculară?

Mulţi oameni nu realizează că au o problemă maculară până cand tulburarea vederii nu devine evidentă. Oftalmologul dumneavoastră poate detecta degenerescenţa maculară in stadiu incipient in timpul examinării ochilor, care constă din urmatoarele:

  • Un test de vedere simplu în care vă uitaţi la un careu asemanator cu hartia milimetrica ( testul Amsler)
  • Examenul fundului de ochi cu vizualizarea maculei cu ajutorul oftalmoscopului
  • Uneori se fac fotografii speciale ale ochiului, numite angiografii cu fluoresceină, pentru a detecta vasele anormale de sînge sub retină. Fluoresceina (un colorant ) este injectată într-o venă a braţului şi ochiul dumneavoastră este fotografiat cum colorantul trece prin vasele de sînge în spatele ochiului.

Care este tratamentul degenerescenţei maculare?

In ciuda cercetărilor medicale continue, nu exista înca tratament pentru degenerescenţa maculară „uscată”. Unii medici consideră că suplimentele nutritive pot încetini degenerescenţa maculară, dar nu a fost încă dovedit. Tratamentul se axează pe ajutorul dat persoanei să găsească metode de a face faţă deteriorării vederii.

Chirurgia laser si terapia fotodinamică

Anumite tipuri de degenerescenţă maculară „umedă” pot fi tratate prin chirurgie laser, o procedură de obicei scurtă si nedureroasă. Chirurgia laser si terapia fotodinamică utilizează o rază focalizată de lumină ca să încetinească sau să stopeze scurgerea din vasele de sânge care afectează macula. Această procedură determină păstrarea vederii la stadiul respectiv, deci nu este un tratament care determină revenirea vederii la normal.

In ciuda tratamentului medical, mulţi oameni cu degenerare maculară se confruntă cu anumită pierdere a vederii.

Ca să vă ajute la adaptarea la niveluri mai scăzute ale vederii, oftalmologul dumneavoastră vă poate prescrie nişte ochelari speciali.

Deoarece vederea periferică nu este de obicei afectată, ea este foarte utilă persoanei. Adesea oamenii pot continua să desfăşoare multe din activităţile lor favorite utilizând ochelarii speciali, lupe, materiale tipărite cu litere mai mari.

Testarea vederii cu testul ( grila ) Amsler

Vă puteţi verifica zilnic vederea folosind testul Amsler, la fel cu cel arătat mai jos. Aţi putea găsi in vederea dumneavoastră schimbări pe care altfel nu le-aţi fi observat. O metodă bună de a vă aminti să vă uitaţi la ea zilnic este să puneţi grila pe uşa frigiderului.

Cum se foloseşte grila:

  1. Purtaţi ochelarii de citit şi ţineţi grila in faţa dumneavoastră la 20-25 cm, la lumină bună
    2. Acoperiţi un ochi
    3. Uitaţi-vă direct la punctul din mijloc cu ochiul neacoperit
    4. Cînd vă uitaţi direct la punctul central fiţi atent dacă toate liniile sunt drepte sau anumite zone sunt distorsionate, voalate sau intunecate
    5. Repetaţi procedura cu celălalt ochi
    6. Dacă vreuna din zonele grilei pare ondulată, voalată sau intunecată, prezentaţi-vă imediat la un oftalmolog