Leptospire – serologie

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale

Genul Leptospira cuprinde 2 specii: L. biflexa care include serovaruri saprofite si L. interrrogans care include 202 serovaruri in 23 serogrupuri.

Leptospiroza reprezinta o zoonoza cu raspandire larga, care afecteaza atat animalele salbatice cat si cele domestice. Transmiterea infectiei la om se face fie prin contactul cu urina sau tesuturile animalelor infectate, fie prin consumul de apa contaminata cu leptospire. Bacteria patrunde in organism pe cale cutanata, in cazul existentei unor leziuni la nivelul tegumentului sau mucoaselor (nazala, conjunctivala).

Categoria persoanelor cu risc crescut include fermieri, veterinari, macelari, muncitori care lucreaza in canalizare, etc.

Perioada de incubatie a bolii este in medie 1-2 saptamani, dar poate varia intre 3 si 30 zile. Tabloul clinic al bolii are severitate variabila, de la infectii inaparente pana la forme fulminante care pot conduce in unele cazuri la deces. Aproximativ 90% din pacientii simptomatici prezinta un sindrom pseudogripal care se remite de obicei in 2-3 saptamani. Ocazional se poate instala o meningita limfocitara. Doar un mic procent din persoanele afectate dezvolta complicatii hemoragice cu insuficienta hepato-renala severa (boala Weil).

Testele serologice constituie un instrument util in diagnostic, devenind pozitive in saptamana a doua de boala2.

Specimen recoltat – sange venos1.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; determinarea se executa imediat; daca acest  lucru nu este posibil, serul se stocheaza la 2-8ºC1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat, lipemic sau contaminat bacterian1.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 5 zile la 2-8ºC; timp indelungat la -20 ºC1.

Metoda – reactie de fixare a complementului (pe analizor automat)1.

Valori de referinta si interpretarea rezultatelor

Analizorul va furniza rezultate semicantitative sub forma de titruri, de la negativ la >1/512.

Anticorpii sunt detectabili in primele saptamani ale infectiei. Depistarea unei cresteri semnificative a titrului de anticorpi (de 4 ori) la examinarea a 2 probe recoltate la un interval de 2-3 saptamani este sugestiva pentru infectia curenta1.

Limite si interferente

Testul detecteaza anticorpii totali, astfel ca nu permite diferentierea intre clasele de imunoglobuline IgG si IgM1

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
  2. Lothar Thomas. Bacterial Infections: Leptospirosis. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998;1192.