Leptina

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale

Leptina este o proteina cu greutate moleculara de 16 KDa produsa de adipocite, ce are rol important in reglarea greutatii corporale. La nivelul hipotalamusului, se leaga de receptorii α-melanocortin, inhiba neuropeptidul Y si induce astfel senzatia de satietate. De asemenea, intervine in metabolismul glucozei prin cresterea sensibilitatii la insulina si activarea sistemul nervos simpatic.

Nivelul plasmatic al leptinei se coreleaza cu cel al depozitelor adipoase. O crestere serica a proteinei determina reducerea apetitului si cresterea consumului de energie, prin stimulare directa la nivel central.

Leptina detine o functie importanta si in procesul de reproducere prin reglarea secretiei GnRH de la nivelul hipotalamusului. Modificari in productia de GnRH si gonadotropine determina alterari functionale la nivelul ovarelor si endometrului, precum si in dezvoltarea embrionara. De asemenea, exista studii ce arata ca leptina poate fi implicata in dezvoltarea unei sarcini normale.

La femeile gravide leptina este produsa de trofoblastul placentar si este secretata atat in circulatia materna cat si fetala, nivelul seric ajungand in trimestrele II si III pana la de 2 ori valoarea normala. In sarcinile asociate cu modificari patologice severe productia de leptina la nivel placentar este crescuta.

Studii in curs de desfasurare indica faptul ca leptina este de asemenea implicata intr-o gama diversa de procese fiziologice cum ar fi angiogeneza, hematopoieza, imunitatea si formarea osoaselor.

Scaderea nivelului seric de leptina poate fi determinata de stres, efort fizic intens, dupa o perioada lunga de sedentarism si variatii in greutate. Metabolismul devine disfunctional, kilogramele se acumuleaza rapid si, de cele mai multe ori, femeile care trec prin aceasta experienta asociaza si dereglari menstruale. De aici se poate ajunge foarte usor la infertilitate si osteoporoza.

Studiile clinice evidentiaza faptul ca nivelul leptinei variaza in functie de rasa, fiind mai scazut la femeile afro-americane, ceea ce le predispune la obezitate2,3.

Recomandari pentru determinarea leptinei – urmarirea persoanelor obeze; evaluarea copiilor cu pubertate intarziata; infertilitate2. 

Specimen recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare2.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat sau hiperlipemic2.

Volum proba – minim 2 mL ser2.

Stabilitate proba – serul separat este stabil  5-7 zile la 2-8°C; 6 luni la -20°C2.

Metoda – ELISA2.

Valori de referinta       

Valorile de referinta se raporteaza la indicele de masa corporala (BMI):

BMI

Valori referinta femei (ng/mL)

Valori referinta barbati (ng/mL) 

18-25

<24 

<10 

26-27

6-32 

1-25 

28-29

8-50 

2-23 

30-31

11-68 

3-36 

32-33

14-90 

5-56 

34-35

19-121 

8-70 

36-37

25-141 

12-135 

Interpretarea rezultatelor

Concentratiile plasmatice de leptina sunt modulate de o varietate de factori fiziologici (privare de alimente – realimentare, expunerea la rece) si hormonali (insulina, catecolamine, glucocorticoizi, hormoni tiroidieni, etc).

Valorile serice ale leptinei scad rapid, ca raspuns la post si evidentiaza schimbari profunde in echilibrul energetic. De aemenea, un nivel scazut de leptina determina supraalimentare, reduce secretia de hormoni tiroidieni si de reproducere, precum si imunitatea3,4.

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
  2. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Leptin, Serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  3. Rexford S. Ahima. Revisiting leptin’s role in obesity and weight loss. In The Journal of Clinical Investigation 2008 .118 (7):2380–238.
  4. Zieba DA, Szczesna M, Klocek-Gorka B, Williams GL. Leptin as a nutritional signal regulating appetite and reproductive processes in seasonally-breeding ruminants. In J Physiol Pharmacol. 2008, 59 Suppl 9:7-18.