Anticorpi anti-Scl-70

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Anticorpii anti-Scl-70 reactioneaza cu un antigen izolat pentru prima data din ficatul de sobolan, avand o greutate moleculara de 70 kDa. (de aici provine si denumirea sa). Scl-70 este de fapt  enzima ADN topoizomeraza I.

Anticorpii anti-Scl-70 constituie un marker serologic pentru sclerodermie – in special forma difuza a bolii (prevalenta de pana la 70%).

Sclerodermia sistemica (scleroza sistemica) este o afectiune a carei principala caracteristica este ingrosarea si indurararea pielii, la care se poate asocia instalarea unui proces de fibroza in diverse organe interne. Exista mai multe variante de boala, cu prognostic diferit si cu pattern specific de autoanticorpi. Acesti autoanticorpi sunt detectati precoce in cursul evolutiei bolii, atunci cand se manifesta simptome si semne incipiente de boala, cum ar fi sindromul Raynaud sau o tumefiere difuza a degetelor. Depistarea autoanticorpilor are un rol esential in diagnosticul si estimarea prognosticului sclerodermiei.

Prezenta anti-Scl-70 se asociaza, in majoritatea cazurilor, cu o evolutie severa si rapida a bolii, cu afectarea extensiva a teritoriului cutanat si a organelor interne. Depistarea acestor anticorpi in stadiile precoce de boala constituie un indicator de prognostic nefavorabil. Specificitatea acestor autoanticorpi este aproape 100%.

De asemenea, s-a constatat ca pacientii cu scleroza sistemica si anti-Scl-70 pozitivi au un risc crescut de neoplazii, in special de carcinom pulmonar3.

Recomandari pentru deterninarea anticorpilor anti-Scl-70

  • suspiciune de scleroza sistemica;
  • estimarea prognosticului in scleroza sistemica sau in prezenta unor simptome precoce de sclerodermie2;3

Pregatire pacient  à jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese)1 

Specimen recoltat  sange venos1 

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei – ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian1.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 7 zile la 4°C; timp mai indelungat la -20°C3

Metoda – imunoenzimatica cu detectie prin fluorescenta (FEIA)1.

Reactivul folosit este topoizomeraza I (antigen Scl-70) umana recombinata1

Valori de referinta

<7 U/mL : negativ

7-10 U/mL : echivoc

>10 U/mL: pozitiv1 

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
  2. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Antiscleroderma – 70 Antibodies. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication
  3. Rudolf Mierau, Ekkehard Genth. Autoantibodies in Systemic Rheumatic Diseases. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. Lothar Thomas. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 26.