Metanefrine urinare fractionate

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale si recomandari pentru determinarea metanefrinelor urinare

Termenul de „metanefrine” include 2 metaboliti ai catecolaminelor: normetanefrina si metanefrina, ce deriva din norepinefrina si respectiv epinefrina sub actiunea enzimei COMT (catecol-O-metiltransferaza). Acesti metaboliti denumiti „metanefrine libere” sunt stabili, fiind co-secretati impreuna cu catecolaminele de catre feocromocitoame si alte tumori de creasta neurala, astfel incat in afectiunile mentionate sunt intalnite in plasma cresteri sustinute ale nivelului de metanefrine.

Metanefrinele libere sunt indepartate din circulatie de catre aceeasi transportori extraneuronali care sunt responsabili de indepartarea catecolaminelor. Astfel, acesti compusi sunt metabolizati ulterior sub actiunea monoaminoxdazei (MAO) in 3-metoxi-4-hidroxifenillgliol (din care va rezulta in final acidul vanilmadelic – AVM) si a enzimei SULT1A3 (sulfotransferaza specifica ce „prefera” monoaminele) in forme sulfat-conjugate. Prezenta acestei izoenzime a sulfotransferazei si in consecinta formarea metanefrinelor sulfoconjugate in celulele cromafine ale medulosuprarenalei sau in celulele tumorale din feocromocitom nu a fost demonstrata. In schimb, aceasta enzima se gaseste in cantitati mari in tractul gastrointestinal, care constituie sursa cea mai importanta de catecolamine sulfoconjugate din organism. Metanefrinele sulfoconjugate sunt eliminate de catre rinichi, de aceea in prezenta unei insuficiente renale indepartarea acestora din circulatie este mult incetinita1;3.

Testele pentru metanefrinele urinare detecteaza astfel in principal formele conjugate si intr-un procent foarte redus (<3%) formele libere de metanefrine. In laboratorul nostru se determina metanefrinele fractionate (se determina separat metanefrinele si normetanefrinele)2;3.

Testul se recomanda in cazurile in care se obtin valori la limita sau usor crescute ale metanefrinelor libere plasmatice. De asemenea poate fi folosit ca test initial in situatiile in care exista o probabilitate clinica redusa de feocromocitom sporadic, avand  in vedere faptul ca sensibilitatea testului este acceptabila, iar specificitatea este mai buna decat cea a testului metanefrinelor plasmatice (vezi anexa 10.1). Se evita astfel obtinerea unui numar mare de rezultate fals pozitive5.

In urma interventiei chirurgicale pentru feocromocitom, metanefrinele urinare trebuie testate la cateva saptamani pentru a se asigura ca rezectia tumorii a fost completa, dupa care trebuie determinate periodic, deoarece constituie un marker precoce de recurenta a bolii5.

In afara feocromocitomului, metanefrinele urinare sunt utile si pentru diagnosticul neuroblastomului  si ganglioneuroblastomului3.

Pregatire pacient­ – se va evita consumul de produse care contin cofeina cu 72 ore inaintea recoltarii. De asemenea se va evita fumatul, stresul fizic si psihic pe perioada recoltarii.

Este de preferat sa se intrerupa medicatia care poate produce interferente cu 1 saptamana inaintea recoltarii: inhibitorii de monoamin-oxidaza, antidepresive triciclice, fenoxibenzamina, buspirone, L-dopa, beta-blocante (labetalol, sotalol)3;4;5.

Specimen recoltat­ – urina de 24 ore: la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2-3 litri toate  emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aprox. 10 mL in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina. Proba se tine la 2-8°C in timpul colectarii si ulterior pana se lucreaza efectiv2.

Recipient de recoltare – vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore2.

Cantitate recoltata – 10 mL2.

Cauze de respingere a probei – specimen care nu a fost pastrat la 2-8°C; utilizarea de substante conservante (produc interferente)2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – este de preferat sa se lucreze imediat; daca acest lucru nu este posibil, proba se poate stoca la 2-8°C sau la -20°C, dupa ce in prealabil se adauga acid clorhidric concentrat pana se ajunge la un pH <32.

Stabilitate proba – 7 zile la 2-8°C; 1 luna la -20°C2.

Metoda– cromatografie de lichide sub inalta presiune (HPLC)2.

Valori de referinţă :

Metanefrine:

Bărbaţi: <276 μg/zi

Femei: <375 μg/zi

 Normetanefrine:

 Bărbaţi:

 < 40 ani: <660 μg/zi

 40-60 ani: <779 μg/zi

 > 60 ani: <824 μg/zi.

 Femei:

 < 40 ani: <550 μg/zi

 40-60 ani: <632 μg/zi

 > 60 ani: <669 μg/zi2.

 Limita de detectie

Metanefrina: 13 ng/mL

Normetanefrina: 23 ng/mL2.

Limite si interferente

Valori crescute ale excretiei de metanefrine pot fi intalnite in caz de hipoglicemie, de aceea  se va evita efectuarea testului la pacientii care nu se alimenteaza per os.

Valori scazute ale excretiei de metanefrine pot aparea dupa administrarea de substante radiologice de contrast2.

Bibliografie:

  1. Graeme Eisenhofer et al. Plasma Metanephrines: A Novel and Cost-Effective Test for Pheocromocytoma. In Brazilian Journal Of Medical and Biological Research (2000) 33:1157-1169.
  2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
  3. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Metanephrines, Fractionated, Quantitative, 24-Hour Urine. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  4. Richard A. McPetersen, Matthew R. Pincus. Evaluation of Endocrine Function. In Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods- Sauders Elsevier 21-Ed 2007- pg 342-344.
  5. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. Metanephrines, Fractionated, Quantitative, 24-Hour Urine. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.