Testul Papanicolau

Analize medicale

LaMedic  

Ce este Testul Papanicolau si ce presupune el?

Testul implică recoltarea unei probe de la nivelul colului uterin. Medicul, ginecologul sau asistenta folosesc o periuţă specială sau spatulă cu ajutorul cărora recoltează cu blândeţe câteva celule de pe suprafaţa colului uterin. Acestea sunt examinate ulterior la microscop în vederea identificării anomaliilor celulare precoce. Dacă există astfel de anomalii, veţi fi contactată în timp util şi sfătuită cu privire la necesitatea efectuării unor teste ulterioare şi, eventual, instituirea unui tratament.

Care este data următorului dumneavoastră test (frotiu)?

Numeroase vieţi au fost salvate pentru că boala a fost depistată în stadii precoce, ca rezultat direct al testelor citologice. Aşadar, indiferent ce faceţi, încercaţi să vă reamintiţi data următorului test (frotiu). Testarea regulată vă ajută să vă protejaţi singură.

Cât de frecvent trebuie să repet testul?

Deşi aceste teste sunt considerate uneori ca fiind „ruşinoase” sau incomode, nu sunt dureroase şi se efectuează foarte simplu şi rapid. Este important ca dumneavoastră să le repetaţi cu regularitate, conform recomandărilor medicale.

Daca nu ati facut niciodata testul, ce este de făcut?

Dacă nu aţi efectuat niciodată un frotiu (test Papanicolau) sau a trecut ceva vreme de când l-aţi efectuat pe ultimul, programaţi-vă pentru un control la medicul dumneavoastră.

Simţiţi-vă confortabil atunci când discutaţi cu medicul!

Indiferent cât de uşor vă este să discutaţi despre corpul dumneavoastră sau despre viaţa dumneavoastră sexuală cu partenerul sau cu prietenii, s-ar putea să vă simţiţi jenată să faceţi acelaşi lucru cu un medic sau cu o asistentă. Dar nu aşa trebuie să stea lucrurile. Corpul nostru şi sănătatea sexuală nu sunt subiecte de care să ne fie ruşine, iar profesioniştii în domeniul sănătăţii, precum medicul de familie, ginecologul sau asistenta, trebuie să fie aliaţii şi confidenţii dumneavoastră când este vorba de subiecte sensibile.

Examinarea dumneavoastră este foarte importantă pentru a vă menţine starea de sănătate şi nu este ceva care trebuie evitat sau ignorat.

Concluzii:

Testarea regulată, cu ajutorul testelor Papanicolau, este în prezent o metodă eficientă de a depista anomaliile celulelor cervicale.

Testarea nu previne infecţia cu virusul HPV*, dar este foarte utilă în identificarea primelor semne de boală şi permite administrarea cu succes a unui tratament adecvat.

Testarea Papanicolau nu este dureroasă şi se efectuează foarte simplu şi rapid, de către medicul specialist ginecolog.

Testarea Papanicolau este un control medical gratuit în unităţile medicale publice, dacă pacienta obţine o trimitere de la medicul de familie.

Femeile care nu au făcut până acum un control ginecologic trebuie să se adreseze unui cabinet medical pentru o programare. Este nevoie de foarte puţin timp pentru o problemă atât de importantă !