Sindromul de ochi uscat

Boli

Societatea Română de Glaucom

Sindromul de ochi uscat

În mod normal suprafaţa ochiului (corneea) trebuie să fie permanent umedă.
Sindromul de ochi uscat (keratita sicca) apare datorită lipsei îndelungate de lubrifiere şi umidificare a ochiului. În consecinţă, părţile anterioare ale ochiului suferă o iritaţie constantă până la inflamaţie.

Semnele sindromului de ochi uscat

Semnele sindromului de ochi uscat sunt: senzaţia permanentă de uscăciune, de mâncărime şi de arsură la nivelul ochilor. Aceste simptome pot fi de ajuns pentru oftalmologul dumneavoastră să pună diagnosticul de ochi uscat. Uneori s-ar putea să dorească să măsoare cantitatea de lacrimi din ochi.(test Schirmer)

Care sunt cauzele ochilor uscaţi?

Lacrimile acoperă ochiul, spălând praful şi secreţiile şi păstrând ochiul umed. Lacrimile mai conţin enzime care neutralizează microbii care pătrund în ochi. Sindromul de ochi uscat are mai multe cauze:
– Survine ca parte a procesului de îmbătrânire
– Apare ca efect secundar la unele medicamente ca antialergice, antidepresive, anticoncepţionale, multivitamine
– Traiul într-un climat uscat, cu vânt şi praf
– Ochii uscaţi reprezintă şi un simptom al unor boli generale, cum sunt lupusul, artrita reumatoidă, sindromul Sjogren
– Purtare îndelungată de lentile de contact
– Închiderea insuficientă a pleoapelor
– Diverse boli ale pleoapelor
– Fumatul
Sindromul de ochi uscat apare mai frecvent la femei, probabil datorită variaţiilor hormonale.

Tratament

Sindromul de ochi uscat nu poate fi tratat cauzal, dar simptomele lui (uscăciunea, mâncărimea şi arsura) pot fi ameliorate. Oftalmologul vă poate prescrie lacrimi artificiale, picături de ochi lubrifiante (pe bază de metilceluloză, etc.), care pot ameliora senzaţia de uscăciune şi mâncărime.Există în ultimul timp pentru tratament şi colire pe bază de hialuronat de sodiu, o substanţă foarte apropiată din punct de vedere al caracteristicilor de lacrimile naturale.

Dacă sindromul de ochi uscat apare ca efect secundar al unui tratament medical, oprirea acestuia rezolvă în general problema. Alteori, schimbarea tratamentului ameliorează sindromul de ochi uscat.
De asemenea tratarea bolii de bază a pleoapelor, atunci când există, ajută in cazul sindromului de ochi uscat. Aceasta poate necesita tratament local antibiotic sau steroidian şi curăţirea frecventă a pleoapelor cu un şampon antibacterian special.
Uneori, o cantitate prea mare de lacrimi se scurge prin canalul lacrimal. Un dop temporar sau permanent aplicat în canalele lacrimale rezolvă foarte bine problema, totuşi în anumite cazuri e necesară blocarea chirurgicală a canalelor.