Acromegalia

Boli

Acromegalia este o boală rară, cu o incidenţă anuală estimată la 4-6 cazuri la un milion de locuitori. Se caracterizează prin hipersecreţie de hormon de creştere (growth hormone, GH) şi în peste 95% din cazuri se datorează unui adenom hipofizar cu celule somatotrope, care la aproximativ 80% din pacienţi este un macroadenom (cu diametru peste 10 mm). 

Acromegalia este o boală cronică, lent progresivă, insidioasă, adesea diagnosticul ei fiind făcut tardiv, după câţiva ani de evoluţie, ceea ce favorizează apariţia complicaţiilor metabolice, cardiovasculare, neurologice, oncologice care scad calitatea si durata de vietii si cresc costurile serviciilor medicale adiacente. 

Tratamentul chirurgical în macroadenoamele hipofizare înscrie o rată a vindecării de sub 50%, iar radioterapia hipofizară este urmată de un răspuns lent atingând valori acceptabile de GH la doar 60% din pacienti dupa 10 ani de la tratament. Aceasta cu pretul unor reactii adverse notabile (insuficienta hipofizara la peste 50%, nevrita optica 5%). In perioada de constituire a efectelor radioterapiei sau daca acestea nu au fost cele asteptate este necesar un control medicamentos al bolii. 

Terapia cu analogi de somatostatina este unanim acceptata pentru tratamentul tuturor pacientilor cu acromegalie activă, care nu au beneficiat de chirurgie sau radioterapie curativa sau au comorbiditati ce contraindica terapia chirurgicala de prima intentie.