Hidroxiprolina urinara totala

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale

Hidroxiprolina este un aminoacid neesential, rezultat din hidroxilarea prolinei sub actiunea prolil-hidroxilazei (in prezenta vitaminei C), in lumenul reticulului endoplasmic. Este componenta majora a colagenului reperezentand 13% din totalul aminoacizilor si avand rol important in mentinerea structurii de triplu helix a acestuia.

Se gaseste in  cantitati semnificative in tesuturile bogate in colagen cum ar fi: osul, tendoanele, cartilajele, pielea sau vasele sanguine.

Hidroxiprolina se excreta urinar sub 2 forme: una libera, care reprezinta 10%, si una conjugata, 90%, sub forma unor lanturi polipeptidice mici1;2.

Deoarece 50% din colagenul uman rezida in os, excretia hidroxiprolinei in urina este considerata un marker al resorbtiei osoase (componenta majora a matricei osoase este colagenul tip I care este bogat in hidroxiprolina). Desi colagenul de tip I este prezent si in alte tesuturi, osul are un turn-over mai mare si determina aproximativ 50% din hidroxiprolinurie.

Acest aminoacid poate fi, de asemenea, eliberat din degradarea fractiunii C1q a complementului, care are o regiune similara structural cu molecula de colagen si deci contine cantitati semnificative de hidroxiprolina, care ar putea reprezenta pana la 40% din hidroxiprolina urinara. Din acest motiv afectiunile inflamatorii pot determina cresteri dramatice in excretia urinara de hidroxiprolina.

Nivele ridicate de hidroxiprolina in urina pot fi intalnite si in cazul consumului de produse alimentare care contin gelatina1.  

Orice factori care modifica matricea osoasa, tumori osoase primare sau secundare, procesul de vindecare  al fracturilor, afectiuni endocrine, diverse boli metabolice sau tubulopatii determina cresteri ale concentratiei de hidroxiprolina in urina.

Valori urinare modificate la pacientii cu carcinom de san sau prostata indica prezenta unor metastaze osoase chiar si in lipsa unei dovezi radiologice6.

In osteomalcie dozarea hidroxiprolinei urinare este utila atunci cand valoarea fosfatazei alcaline serice este normala sau cand se asociaza cu boli hepatice care determina cresterea secundara a fosfatazei alcaline2;5.  

Hidroxiprolina urinara, ca si fosfataza alcalina serica, poate fi folosita in evaluarea si monitorizarea  raspunsului la tratament in boala Paget3;5.

Determinarea hidroxiprolinei urinare libere este importanta in  stabilirea diagnosticului de hidroxiprolinemie congenitala,  afectiune caracterizata prin retard mental si trombocitopenie3.

Recomandari pentru determinarea hidroxiprolinei urinare – evaluarea metabolismului colagenului5.

Pregatire pacient – cu 48 de ore inainte de testare se evita alimentele care contin colagen: carne, peste, sosuri, budinca, iaurt, inghetata, deserturi pe baza de gelatina si bomboane; pacientii trebuie sa evite, de asemenea, medicamentele care contin aspirina4;5.

Specimen recoltat  urina din 24 ore: la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2-3 litri toate emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aproximativ 100 ml, in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina; proba se tine la 2-8°C in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv4.

Recipient de recoltare  vas de 2–3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore4. 

Cantitate recoltata – aproximativ 10 mL4.

Cauze de respingere a probei – specimen care nu a fost pastrat la 2-8°C; utilizarea de conservanti (produc interferente)4 .

Prelucrare necesara dupa recoltare – este de preferat sa se lucreze imediat; daca acest lucru nu este posibil, proba se poate stoca la 2-8°C, dupa ce in prealabil se adauga acid clorhidric concentrat pana se ajunge la un pH <34.

Stabilitate proba – 5 zile la 2-8°C dupa adaugare de HCl 25% (pH=1-2)4;5.

Metoda – fotometrica; se determina hidroxiprolina urinara totala4.

Valori de referinta  <42 mg/24h4.

Interpretarea rezultatelor3;5

Cresteri ale hidroxiprolinei

Scaderi ale hidroxiprolinei

 – Hidroxiprolina libera:

·         Hidroxiprolinemia ereditara;

·         Iminoglicinuria familiala;

– Hidroxiprolina totala:

·         Hipertiroidism;

·         Hiperparatiroidism primar sau secundar;

·         Boala Paget;

·         Tumori osoase primare si secundare;

·         Sindrom Marfan;

·         Acromegalie;

·         Osteoporoza;

·         Osteomalacie;

·         Rahitism;

·         Arsuri severe;

·         Mielom multiplu;

·         Sarcina;

·         Repaus la pat3;5.

·         Hipopituitarism;

·         Hipotiroidism;

·         Hipoparatiroidism.

Bibliografie

  1. Baris Simsek, Ozgül Karacaer , Inci Karaca. Urine products of bone breakdown as markers of bone resorption and clinical usefulness of urinary hydroxyproline: an overview. In Chinese Medical Journal 117(2):291- 295, 2004.
  2. D. Erol, N. Adalar, S. Guvencli, F. Simsek, Urinary Hydroxyproline Levels in Patients with Prostatic Carcinoma, International Urology and Nephrology 15:267—270, 1983.
  3. Frances Fischbach. Urine Hydroxyproline. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 ed. 2009, 278-279.
  4. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  5. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Hydroxyproline, Total, Quantitative, 24-Hour Urine. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  6. Mercedes Hernández Guerrero, Ligia Morales Cordero, Importancia De La Determinacion De Hidroxiprolina Urinaria En Diferentes Patologias Oseas. Reference Type: Internet Communication.