Ecografia

Analize medicale

Ecografia este o metodă imagistică, ce permite explorarea organismului cu ajutorul ultrasunetelor, fiind cea mai utilizată examinarea imagistică, datorită avantajelor sale:

 • Nu iradiază, fiind lipsită de nocivitate
  • Poate fi utilizată în sigurantă la femei gravide, copii
  • Repetabilitate
  • Neinvazivă
  • Largă accesibilitate şi adresabilitate
  • Metodă rapidă (diagnosticul se stabileşte în timp scurt, rezultate eliberate pe loc)
  • Permite ghidarea unor manopere invazive:puncţie-biopsie
  • Economicitate
  • Poate fi utilizată în ambulator, fiind de regulă metoda de primă intenţie în dirijarea investigaţiilor imagistice ulterioare.

Principiul de functionare al ecografiei este derivat din cel al sonarului, dispozitiv utilizat prima data in primul razboi mondial la detectarea submarinelor. Ecografia se ocupa cu studiul modificarilor suferite de un fascicul de ultrasunete care traverseaza medii cu proprietati acustice diferite. Sursa de ultrasunete este transductorul ( sonda ). Transductorul are o functie complexa fiind alternativ emitator de ultrasunete si receptor de ultrasunete reflectate, intr-un ciclu care se repeta de cateva ori pe secunda.

Tipuri de ecografie : 

. ecografia in modul B permite ca fiecarui ecou receptionat sa i se atribuie un punct luminos, luminozitatea acestuia fiind proportionala cu intensitatea ecoului. Imaginea obtinuta este bidimensionala si compusa dintr-o infinitate de puncte de luminozitate diferite. Daca se asociaza luminozitatii o scala de gri se obtin imagini bidimensionale, alb-negru cu o multitudine de nuante de gri intermediare, corespunzatoare ecourilor receptionate.

. ecografie Doppler permite identificarea şi cercetarea structurilor vasculare şi a fluxului sanguin, a vitezelor de curgere, a rezistenţelor la curgere, permiţând detectarea anomaliilor vasculare de tip malformaţii, stenoze, tromboze, dilataţii/anevrisme. Acest tip de examinare caracterizează vascularizaţia structurilor lezionale de la nivelul organelor abordabile ultrasonografic.

. cografia 3D/4D realizează imagini tridimensionale şi în timp real. Aceasta investigaţie este indicată în:
• Obstretică-ginecologie (anatomie fetală şi malformaţii)
• Examinarea sânului
• Tumori hepatice
• Litiază biliară
• Adenopatii

 

Indicatiile ecografiei 

Putem clasifica indicatiile ecografiei in doua mari grupe : 

. indicatii de tip diagnostic si de evaluare post-terapeutica : ecografia este indicată în aproape toate domeniile medicale (maladii cardio-vasculare, pulmonare, renale, hepato+biliare, pancreatice, splenice, renale, vezicale, prostatice, ginecologice). 

. aplicatii terapeutice : efectuarea sub ghidaj ecografic al unor drenaje de colectii, de nefrostomii sau colecistostomii; tratarea unor tumori cum sunt de exemplu alcoolizarea hepatocarcinoamelor sau tratamentul prin radiofrecventa a tumorilor hepatice.

Ecografia mamară 

Această examinare este neinvazivă, nu utilizează radiaţiile X, şi dacă este efectuată cu aparate performante, reprezintă un instrument valoros în detectarea leziunilor mamare. Ecografia mamară este prima metodă de examinare recomandată femeilor sub 30 de ani, iar la pacientele cu vârsta peste 40 de ani se recomandă asocierea ecografiei în completarea mamografiei crescând astfel posibilitatea de a detecta in stadiu precoce cancerul mamar.

Ecografia cu substanta de contrast

Ecografia cu substanta de contrast (CEUS – contrast enhanced ultrasound) e folosita pentru o mai buna vizualizare a structurilor vasculare prin adaugarea de contrast la imaginea investigatiei clasice. Necesitatea unui contrast in ecografie a aparut ca urmare a dificultatii de a distinge cu acuratete diferentele dintre tesuturi si vasele de sange, dificultate datorata comportamentului similar al acestora cand sunt supuse actiunii ultrasunetelor. Substanta de contrast se injecteaza intravenos si pune in evidenta vasele arteriale si venoase.

Agentii de contrast ecografici se comporta ca trasori vasculari ce permit depasirea limitelor imagistice ale metodelor conventionale si ale studiului vascularizatiei in Doppler color si Power Doppler, permitand evidentierea microvascularizatiei parenchimatoase si circulatia in vasele mari, in functie de indicatiile clinice. Astfel se descriu si se studiaza modelele de comportament vascular in diverse faze vasculare, similar cu studiile efectuate la tomografie computerizata cu substanta de contrast, sau RMN cu substanta de contrast. Metodele nu sunt echivalente, deoarece agentii de contrast ecografici au o farmacocinetica diferita si sunt blocati in spatiul intravascular, spre deosebire de majoritatea agentilor de contrast CT si RMN in utilizare. Acestia pot trece din patul vascular in spatiul extracelular.

Natura solutiei injectate intravenos, unica in cadrul metodelor imagistice – este compusa din microbule de gaz stabilizate de un film de fosfolipide. Dimensiunile micromoleculelor variaza intre 1-10 micro metri. Sunt prea mari pentru a aparasi vasele de sange, dar sunt suficient de mici pentru a se insera in cele mai mici vase din organism, pe care le pun in evidenta. Ele intra in rezonanta sub actiunea fasciculului de ultrasunete, generand o serie de semnale. Compunand aceste semnale, reiese un semnal final convertit in spot luminos, extrem de clar.

Existenta unui soft special al aparatului ecografic, ce nu poate fi instalat decat pe aparate performante. Rolul programului este de a seta unitatea pentru a fi capabila sa receptioneze semnalul extrem de slab generat de microbulele de gaz si sa atenueze semnalul provenit de la structurile din vecinatatea vaselor. Se realizeaza astfel o harta imagistica a regiunii anatomice investigate, bazata exclusiv pe semnalul provenit din vase.

Fiind inerta chimic si neparasind patul vascular, substanta de contrast nu este alergena, deci se poate administra la pacientii ce nu pot fi explorati cu substante de contrast iodate, folosite in CT/ RMN.

Fiind gaz, se elimina pulmonar, deci nu forteaza rinichii si poate fi administrata pacientilor cu insuficienta renala, boala pentru care substantele de contrast clasice sunt contraindicate.

Nu interactioneaza cu tiroida.

Fata de produsele utilizate pentru invesigatiile radiologice clasice cu substanta de contrast – histerosalpingografie, urografie, fistulografie, etc. – reactiile severe de hipersensibilitate sunt mult reduse si sunt comparabile cu cele ale agentilor de contrast RMN. De altfel, au fost raportate doar 0,001 % reactii alergice severe in utilizarile abdominale.

Nu elimina utilizarea altor metode imagistice.

Principalele aplicatiile actuale privesc sfera hepatica:

o    caracterizarea unui nodul evidentiat la examenul standard: pentru nodulii ce pot fi optim vizualizati ecografic, metoda este competitiva cu examenul IRM (imagistica prin rezonanta magnetica), fiind inclusa in ghidurile internationale. Atunci cand comportamentul leziunii este tipic in CEUS, nici o alta investigatie nu mai este necesara.

o    screening-ul ficatului oncologic, pentru depistarea metastazelor

o    caracterizarea ficatului cirotic, cand exista suspiciunea unui hepatocarcinom

Exista insa numeroase alte aplicatii :

o    in cardiologie, pentru evidetierea comunicarilor intercavitare ( aplicatia initiala a metodei)

o    in ecografia vasculara, pentru masurarea exacta a stenozelor, pentru caracterizarea placii tromobotice instabile, pentru urmarirea postoperatorie

o    in traumatologie, pentru evidentierea rupturilor de organ

o    in pediatrie, in conditiile in care utilizarea de peste 10 ani in Suedia, pentru populatia infantila, nu a evidentiat nici o reactie adversa.

Patologiile ce nu pot fi investigate cu ecografia de contrast sunt aceleasi ca si in cazul ecografiei standard: patologia formatiunilor pulmonare fara contact cu suprafata plamanului, mediastinului, ficatul dens, generator de atenuare posterioara, morfologia cailor excretorii renale, realizarea de imagini panoramice preoperatorii, etc.

Substanta de contrast ecografica nu se utilizeaza in sarcina si in pediatrie, desi nu s-a demonstrat nici o reactie alergica. Este o chestiune de legislatie incompleta, intalnita in toata lumea medicala in momentul de fata.

Multumita studiilor desfasurate in multiple centre universitare, a observatiilor si comunicarilor realizate de specialisti din toata lumea medicala, CEUS a devenit parte integranta a ecografiei curente, un must have, o metoda ce salveaza vieti si scuteste timp si bani.