Endometrioza, o afecțiune frecventă, dar rar diagnosticată

Articole

Endometrioza este o afecțiune comună în rândul femeilor, în special al celor tinere, afectând circa 10-15% dintre acestea. Pe lângă simptomatologia dureroasă, endometrioza cauzează infertilitate în circa 30% din cazuri.

Ce este endometrioza?

Fiziologic, endometrioza se caracterizează printr-o multiplicare aberantă a celulelor endometriale care la un moment dat migrează în afara uterului, și, oriunde se răspândește, la nivelul zonei pelvine, se manifestă specific funcției acestuia. Mai exact, în perioada menstruală, sângerează și devine dureros.

Deși endometrioza este cunoscută în literatura medicală de peste 300 de ani, nu se cunoaște încă o cauza certă a acestei afecțiuni.

Simptomele endometriozei

Durerea pelvină este simptomul cel mai specific al acestei boli Mai mult, durerea devine cronică, în cazurile infiltrative devenind chiar debilitantă.

Intensitatea durerii pelvine în cazul endometriozei crește înainte și în timpul menstruației, cauzând de multe ori tulburări intestinale. Actul sexual poate deveni de asemenea dureros, chiar și după ce acesta a avut loc.

În timpul menstruației, endometrioza poate cauza de asemenea niște mișcări intestinale și urinare dureroase ce creează nu numai disconfort ci și confuzie cu privire la propria problemă de sănătate, pacientele simțindu-se de multe ori neînțelese și deznădăjduite.

Diagnosticul endometriozei

Endometrioza este o afecțiune a cărui diagnostic și tratament necesită o expertiză avansată din partea medicului. Deși este o afecțiune frecventă, se pare că 2 din 3 femei sunt fie diagnosticate greșit, fie tardiv.

Diagnosticul de endometrioză nu are un algoritm standard. De aceea, dacă medicul ginecolog nu parcurge corect toate etapele pentru a exclude sau a atribui corect acest diagnostic, leziunile endometriale se extind iar pacienta suferă dureri din ce în ce mai intense.

Investigațiile imagistice nu sunt suficiente pentru a indica cu certitudine existența unor implanturi endometriale, de aceea alegerea corectă a investigațiilor care vor contribui la procesul de diagnostic al endometriozei se va face în funcție de:

  • istoricul pacientei
  • un examen clinic amănunțit
  • simptomatologia acuzată de pacientă
  • tratamentul efectuat în trecut
  • răspunsul la tratament.

O altă modalitate de diagnostic, care de altfel prezintă cea mai înaltă acuratețe este laparoscopia exploratorie, o modalitate minim-invazivă prin care medicul chirurg poate vizualiza și certifica prezenta implanturilor endometriale precum și nivelul de răspândire al acestora la nivelul pelvisului.

Tratamentul endometriozei poate fi medicamentos, cu rezultate pe termen scurt sau chirurgical. Chirurgia robotică și-a dovedit eficacitatea atât în ameliorarea durerii până la dispariția ei și, la fel de important, în tratamentul infertilității.

Cel mai important lucru de luat în considerare atunci când o pacientă caută soluția de tratament pentru endometrioză este alegerea unui medic cu expertiză în tratamentul acestei boli și cu o cazuistică extinsă, care va putea elabora un plan de tratament ce poate include intervenția chirurgicală potrivit tabloului clinic, unic pentru fiecare femeie în parte.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .