Cum mă pregătesc pentru protezarea șoldului

Analize medicale

Când apar dureri de șold care duc la limitări în activitățile zilnice, când disconfortul se simte chiar și în stare de repaus, când șoldul este rigid sau când tratamentele și fizioterapia nu dau roade, medicul specialist poate recomanda proteza de șold. Este bine să fii cât mai informat cu privire la o astfel de intervenție, pentru a ști exact ce urmează să se întâmple și pentru a-ți da seama de momentul în care ești sau nu pregătit pentru asta.

Ce trebuie să știi

În primul rând trebuie să știi că totul începe cu o evaluare medicală. Specialistul te va consulta, va face diferite investigații și te va trimite la analize, pentru a pune un diagnostic cât mai clar și pentru a da verdictul în ceea ce privește faptul că ești sau nu o persoană aptă pentru proteza de șold.

Apoi, dacă totul este în regulă, ți se vor face înainte de operație o serie de analize de sânge specifice, ți se vor recolta și analiza probe de urină, vei face un EKG și posibil și o serie de radiografii suplimentare, dar totul depinde de la caz la caz.

Mai departe, trebuie să știi că înainte de operație poți să mergi să donezi sânge (dacă bineînțeles îndeplinești condițiile necesare), iar acesta poate fi folosit apoi, în caz de complicații în timpul operației.

Pregătiri

În ceea ce privește pregătirea pentru operație, un aspect esențial ține de greutatea ta. În cazul în care ești supraponderal este foarte posibil ca medicul să îți ceară să mai pierzi din kilograme, deoarece astfel se va reduce presiunea de pe noul sold și riscul apariției complicațiilor va fi mai mic.

Când vei merge la un specialist precum doctorul Mihai Râșcu, medic primar Ortopedie-Traumatologie Sportivă, vei primi recomandări și cu privire la tratamentele curente pe care le urmezi. Trebuie să îl informezi foarte clar în această privință, deoarece este posibil ca unele medicamente să nu fie compatibile cu ce urmează să se întâmple.

Va trebui să te pregătești și psihic pentru o astfel de intervenție, deoarece inițial nu vei putea să te deplasezi. Apoi, ușor-ușor vei începe să mergi cu ajutorul cârjelor sau bastonului și cu timpul totul va fi mult mai bine. Totodată, este important să îți adaptezi locuința astfel încât să-ți fie cât mai simplu ulterior. Gândește-te la instalarea unor bare de protecție pentru a te deplasa mai ușor, la accesibilitatea și siguranța de la toaletă și duș, la confortul patului (deoarece vei sta foarte mult pe pat) și la eliminarea de pe pardoseală a obiectelor în care te-ai putea împiedica (cabluri, covoare etc.).

Înainte de intervenția propriu-zisă medicul îți va spune exact ce urmează să se întâmple, ce presupune anestezia, operația, dar și recuperarea de după.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .