Tot ce trebuie să știi despre operația de cataractă

Articole

Cataracta este una dintre principalele probleme de vedere, care apare, de regulă, după 65 de ani. Aceasta este caracterizată de dificultăți în a vedea bine, iar implantul de cristalin este singura metodă de tratament recomandată de specialiști.

Iată câteva informații utile despre ce înseamnă cataracta, care sunt cauzele și semnele acestei boli și ce înseamnă practic operația de cataractă – care sunt riscurile acesteia, în ce condiții se face și care sunt sfaturile medicilor.. 

Cataracta: cauze și simptome ale bolii 

Cataracta este o tulburare de vedere care apare, de obicei, ca urmare a îmbătrânirii, dar nu numai. Într-adevăr, în mare parte dintre cazuri este vorba despre îmbătrânirea țesuturilor, fapt care duce la opacifierea cristalinului, modificare care se realizează progresiv și care are ca rezultat vederea încețoșată. Când cristalinul își pierde transparența, razele de lumină nu mai au posibilitatea de a ajunge și la retină, ceea ce duce către o pierdere progresivă a vederii. 

Printre simptomele cataractei, se numără: pierderea progresivă a vederii, aspectul de vedere încețoșată, intoleranța la lumină, un disconfort vizual cauzat de luminile puternice sau nevoia de lumină mai bună pentru a desfășura anumite activități. 

Care sunt semnele că ai nevoie de o operație de cataractă?

Înainte de toate, este indicat să consulți un oftalmolog în momentul în care observi că acuitatea vizuală a scăzut și că vederea are de suferit din punct de vedere calitativ. În urma unui examen oftalmologic însoțit de o examinare a cristalinului, se poate constata că este nevoie de o astfel de operatie cataracta, dat fiind că această intervenție este singura metodă de tratament pentru această boală. 

Dacă oricare dintre simptomele amintite mai sus, alături de semne de creștere a dioptriilor, de scăderea sensibilității în câmpul vizual sau de scăderea vederii la distanță, sunt observate de specialiștii Dr. Holhos, atunci cel mai sigur este vorba despre o cataractă, în cazul căreia trebuie intervenit chirurgical. 

Operația de cataractă

Operația de cataractă este una dintre cele mai frecvente operații realizate pacienților, cu riscuri scăzute și care se desfășoară rapid și în siguranță, sub efectul unei anestezii locale. Nu există o perioadă recomandată pentru a face această operație, iar timpul de recuperare este extrem de rapid, însă este indicat ca ochii să fie operați pe rând, nu amândoi în aceeași zi. 

Operația în sine constă în realizarea unei incizii mici pentru extragerea nucleului după fragmentare. Tehnologiile moderne fac posibil ca acest lucru să se desfășoare rapid, cu ajutorul ultrasunetelor, așadar plaga va fi rapid vindecată, nu este nevoie de sutură, iar funcția vizuală este restabilită în mod excelent.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok .