Păducelul – beneficii cardiace și proprietăți terapeutice

Articole

Păducelul ar putea fi considerat, pe bună dreptate, „cel mai bun prieten al inimii”. Este folosit de secole în medicina tradițională pentru beneficiile sale asupra sistemului cardiovascular. Asta deoarece are câteva proprietăți remarcabile. Nu degeaba fitoterapeuții includ această plantă medicinală în majoritatea rețetelor de ceaiuri și capsule pentru hipertensiune și nu numai.

Păducelul este un arbust spinos care crește în zonele de climă temperată (cum e România) și atinge până la 10 metri înălțime. De la el se recoltează florile, frunzele și fructele, care se folosesc în scop medicinal.

Proprietățile păducelului

Această plantă medicinală conține o varietate de compuși activi: flavonoide, proantocianidoli, acizi triterpenici, taninuri catehice, amine (colină, acetilcolină etc.)
steroli. Fructele conțin vitamine (C, B1, B2), minerale (potasiu, magneziu, calciu),
antioxidanți, mici cantități de fibre și de proteine. Toți aceștia îi conferă plantei o
mulțime de proprietăți și beneficii.

 Cardioprotectoare. Păducelul are efect tonic cardiac, ajută la dilatarea și la
tonifierea vaselor de sânge. Are, de asemenea, efect ușor anticoagulant,
diuretic, normalizează pulsul și îmbunătățește circulația sângelui. Astfel,
reduce simptomele anginei pectorale, a nevrozei cardiace și riscul de
degenerare a vaselor de sânge, de formare a plăcilor de aterom.
 Antihipertensive. Proantocianidolii din păducel inhibă enzima de conversie a
angiotensinei, reducând tensiunea arterială crescută.
 Antioxidante, antiaging. Compușii antioxidanți din păducel ajută la
combaterea radicalilor liberi din organism, protejează celulele de boli și de
îmbătrânire prematură.
 Are efect antispastic, relaxant, calmant, atât pentru mușchii inimii, cât și pentru sistemul nervos.

În ce afecțiuni se poate folosi

 Păducelul este cel mai bun tratament naturist în hipertensiune, palpitații, insuficiență cardiacă, angină pectorală, nevroze cardiace, ateroscleroză coronariană și alte tulburări cardiovasculare.
 Ajută la restabilirea circulaţiei în zonele necrozate după un infarct miocardic,
prin creșterea sintezei de colagen solubil, favorizând repararea prin cicatrizare
şi constituirea de noi vase de sânge în mușchiul inimii.
 Echilibrează nivelul de grăsimi din sânge și ajută la scăderea colesterolului și trigliceridelor.
 Datorită efectelor sale relaxate, se folosește și în insomnii, iritabilitate, stres, anxietate.
 Fructele de păducel sunt bune în anemie și pentru creșterea imunității, datorită
conținutului mare de vitamina C. Iar faptul că îmbunătățește circulația
sângelui, iar țesuturile primesc mai mult sânge oxigenat, crește nivelul general
de energie, se îmbunătățesc inclusiv funcțiile cognitive.
 Având efecte diuretice, păducelul se mai folosește și în retenție de apă, în probleme renale.

Cum se consumă păducelul

Din florile, fructele și frunzele de păducel se prepară ceaiuri, tincturi și siropuri.

 Ceai de păducel
Se face din buchețelele de frunze și flori ale arbuștilor, puse la uscat. Peste o
linguriță de plantă se toarnă 200 ml de apă clocotită și se lasă 10-15 minute acoperit,
la infuzat. Se pot bea 2-3 căni de ceai de păducel pe zi, în cure de 1-2 luni, urmate de 3-4 săptămâni de pauză.
 Capsule naturale cu păducel
Extractul uscat de păducel se folosește în cadrul capsulelor naturale pentru
hipertensiune (cum sunt Fitotensin Forte sau Calmocard). Sunt o opțiune comodă și
rapidă de a beneficia de proprietățile acestei plante medicinale.
 Tinctură de păducel
Se prepară din flori sau fructe puse într-un borcan, peste care se toarnă alcool de 70
de grade. Se lasă la macerat 3 săptămâni, apoi se strecoară și se păstrează în sticluțe închise ermetic.
 Sirop de păducel
Fructele de păducel au un gust ușor acrișor. Din ele se poate face sirop: într-un
borcan, se pune alternativ câte un strat de fructe tocate mărunt și unul de miere, se
pune capacul și se lasă la macerat 1-2 luni. Siropul obținut se strecoară și se
păstrează în sticluțe închise la culoare.
 Ingredient în diverse preparate
Fructele de păducel, proaspete sau uscate, se pot adăuga în deserturi, băuturi,
gemuri sau în smoothie-uri, pentru un plus de beneficii nutritive.

Contraindicațiile păducelului

În general, păducelul este o plantă medicinală foarte bine tolerată, dacă se respectă
indicațiile și dozajul. Nu este indicat copiilor mici, femeilor aflate în primul trimestru de
sarcină și nici persoanelor alergice la plante din familia Rosaceae (căpșune, mere,
prune, pere, caise, fructe de pădure). De asemenea, având efecte anticoagulante, nu
e recomandat înaintea unei intervenții chirurgicale

Consumat în doze mari, în exces, păducelul poate da dureri de cap, greață, palpitații.
Cei care suferă de probleme cardiace și iau medicație e bine să se consulte cu medicul lor despre adăugarea suplimentelor cu păducel.

În concluzie, păducelul este o plantă cu numeroase beneficii cardiace, de la
susținerea sănătății inimii, până la efectele antistres, calmante, antioxidante. Ca parte
din stilul tău de viață, poți bea ceai de păducel, poți ține cure cu suplimente naturale,
fie dacă ești în categorie de risc privind bolile cardiovasculare, fie dacă deja ești diagnosticat cu aceste afecțiuni.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .