Cancerul pulmonar

Boli

Invingem cancerul

Ce este cancerul pulmonar?
Cancerul pulmonar reprezinta o crestere a unor celule anormale in plaman. Aceste celule se inmultesc si cresc intr-un ritm mai rapid decat celulele normale. Mai multe celule cancerose, atasate unele de altele formeaza o tumora. Aceasta poate fi benigna sau maligna. Cele benigne nu se extind, nu pericliteaza viata si pot fi indepartate prin interventie chirurgicala fara a se reface. Tumorile maligne pot invada si distruge tesuturile si organele invecinate, sau se pot extinde in alte parti ale corpului.

Daca celulele canceroase au inceput sa creasca in plaman, atunci apare o formatiune care se numeste tumora pulmonara primara. Uneori, celulele tumorale din plaman se desprind, sunt purtate prin vasele de sange, ajungand in alte parti ale organismului (de exemplu in oase) unde se fixeaza si incep sa creasca. Aceasta faza se numeste metastaza sau tumora secundara.
Tipuri de cancer pulmonar

Exista mai multe tipuri diferite de cancer pulmonar. Cele mai frecvent intalnite sunt urmatoarele doua tipuri:

 • Cancer pulmonar altul decat cel cu celule mici (Non-small cell lung cancer, NSCLC), care este tipul cel mai frecvent intalnit (aproximativ 75% dintre cazuri);
 • Cancer pulmonar cu celule mici (Small cell lung cancer, SCLC);

Aceste doua tipuri de cancer pulmonar raspund diferit la schemele de tratament administrate. De aceea cel mai potrivit tratament pentru boala dumneavoastra va depinde de tipul de cancer pulmonar de care suferiti.
Cancerul pulmonar fara celule mici

Clasificare in functie de tipul de celule:

 • Adenocarcinomul – apare mai frecvent la femei, in special la cele fumatoare si poate fi insotit de acumulari de mucus/sputa in caile respiratorii mici.
 • Carcinomul scuamos (carcinomul epidermoid) – apare mai frecvent la barbati si la varstnici de ambele sexe dar este rar la nefumatori. Este ca o masa de celule cu consistenta ferma si este intalnita in caile aeriene mari. Dintre tumorile pulmonare, acest tip de cancer pulmonar este cel mai frecvent tip operat.

Pentru a decide cel mai potrivit tratament, oncologul trebuie sa faca stadializarea tumorii.
Cancerul pulmonar cu celule mici

Foarte rar la nefumatori, acesta fiind cauzat de celule mici rotunde care formeaza excrescente de obicei in caile aeriene mari. Acest tip de cancer pulmonar are celule care se inmultesc si cresc foarte repede si este adesea raspandit in ganglionii limfatici si/sau alte organe la momentul diagnosticului.
Alte tipuri de cancer pulmonar

 • Mezoteliomul – este asociat frecvent cu un istoric de expunere la azbest. Afecteaza in general barbatii in varsta si pot sa treaca 35-40 de ani de la prima expunere la azbest pana la momentul aparitiei cancerului.
 • Carcinoidul – este un tip rar de tumora a plamanului (1-2% dintre toate cancerele pulmonare). Este mai frecventa la tineri iar majoritatea pacientilor nu au simptome la momentul diagnosticului.

Metode de diagnostic si simptome ale bolii
Din pacate, cancerul pulmonar este o boala care se diagnosticheaza cu dificultate si adesea la momentul diagnosticului este deja in stadiu metastazat. Este posibil ca tumora din plaman sa nu determine nici un simptom in regiunea pieptului. Este bine sa rugati medicul sa va faca o radiografie sau sa cereti o a doua parere de la un alt medic daca aveti in mod repetat urmatoarele simptome:

 • tuse
 • sputa cu sange
 • dispnee
 • durere
 • pneumonii sau bronsite repetate
 • oboseala
 • lipsa poftei de mancare si scadere in greutate
 • raguseala
 • transpiratii ale fetei si gatului

Tratamentul standard
Medicul va decide cel mai potrivit tratament care are cele mai putine reactii adverse si este cel mai eficace pentru dumneavoastra. Tratamentul depinde de marimea, tipul si stadiul tumorii si de asemenea de starea dumneavoastra  de sanatate.

In cazul in care cancerul nu este raspandit in organism (stadiile I si II), indepartarea chirurgicala a tumorii este cea mai intalnita si cea mai completa forma de tratament pentru cancerul pulmonar fara celule mici. Este recomandat ca operatia sa fie luata in calcul pentru toti pacientii in aceste stadii, iar daca aceasta nu este indicata, atunci pacientul trebuie informat de ce interventia chirurgicala nu este o optiune pentru el.

Daca boala este extinsa si pacientul nu poate fi operat atunci sunt indicate radioterapia si chimioterapia (singure sau asociate) pentru a controla simptomele si a reduce dimensiunile tumorii.

Chimioterapia este un termen general folosit pentru a descrie tratamentul medicamentos pentru cancer. Medicamentele utilizate distrug celulele canceroase si afecteaza mai putin celulele normale. Exista mai multe tipuri de astfel de medicamente care pot fi folosite singure sau in diverse combinatii.

Radioterapia este un termen general care descrie tratamentul cancerului cu ajutorul razelor X. El consta in directionarea nedureroasa a unui fascicul de particule cu energie mare pe zonele care necesita tratament. Radioterapia distruge celulele tumorale si poate fi folosita singura sau in asociere cu chirurgia si/sau chimioterapia.
Optiuni terapeutice inovatoare

In ultimii zece ani, medicina a progresat prin descoperirea de tratamente care ofera noi sperante pacientilor. Aceste tratamente sunt mai usor de tolerat de catre pacient si cresc in acelasi timp sansele de supravietuire si calitatea vietii. 
Pentru detalii suplimentare legate de aceasta boala, va rugam sa contactati medicul specialist.