Cancerul renal

Boli

Invingem cancerul

Cancerul renal este intalnit mai des la persoanele intre 50 si 70 de ani, numarul barbatilor bolnavi fiind cu aproximativ 50% mai mare decat cel al femeilor. Incidenta creste cu varsta iar factorii de mediu joaca un rol semnificativ în dezvoltarea lui.1

Incidenta variaza de la o tara la alta, avand rata cea mai ridicata in Scandinavia si America de Nord, unde apar aproximativ 50.000 de cazuri noi pe an. Cresterea numarului de cazuri noi observata pe plan mondial poate fi pusa pe seama depistarii mai precoce si pe scara larga, datorita progresului investigatiilor imagistice si în special al ecografiei. 2

Tipuri de cancer renal

Cel mai frecvent tip de cancer renal (9 din 10 cazuri) este cel reno-celular. El se dezvolta din celulele ce marginesc structurile tubulare ale nefronului, restul fiind reprezentat de tumori ale partilor rinichiului ce tin de caile urinare cum sunt calicele si bazinetul.

Un subtip al cancerului reno-celular este cancerul cu celule clare, care reprezinta peste 60% si care dezvolta foarte usor metastaze, prezente la peste 80% dintre pacientii cu acest diagnostic.

Diagnosticat in stadii precoce, atunci cand cancerul este localizat numai la nivelul rinichiului, ratele de supravietuire la 5 ani sunt relativ bune, de 60-70%. Daca diagnosticul se face in stadii mai avansate si acesta deja s-a raspandit, rata de supravietuire la 5 ani este mai mica de 5%.

Deoarece cancerul renal este adesea asimptomatic, majoritatea pacientilor sunt diagnosticati in stadii tardive, cand optiunile de tratament sunt limitate. Din pacate cancerul renal este rezistent la chimioterapie si radioterapie, modalitati de tratament folosite de obicei in terapia cancerului.

Cancerul renal apare la un numar redus de persoane insa este caracterizat printr-o progresie rapida a bolii, tumorile fiind foarte vascularizate, cu niveluri ridicate de VEGF (factorul de crestere al endoteliului vascular).

Factori de risc

Conform studiilor epidemiologice, fumatul este un factor important in aparitia cancerului reno-celular, responsabil de aproape 30% dintre cazuri, riscul fiind legat direct de durata fumatului, numarul zilnic de tigari fumate si invers proportional cu varsta de debut. Alti factori de risc sunt:

  • hipertensiunea creste cu pana la 50% riscul
  • obezitatea
  • expunerea profesionala la produse petroliere, metale grele, azbest
  • dializa
  • medicamentele cum sunt diureticele reprezinta un factor de risc independent de hipertensiune in al carei tratament se folosesc
  • prezenta unui determinism genetic, în aparitia carcinomului renal, a fost evidentiat de formele familiale ale bolii care reprezinta pana la 4% din cazuri.

Semne si simptome ale bolii

Manifestarile caracteristice ale cancerului reno-celular sunt prezente doar in 10-20% din cazuri si constau in: hematurie (urina de culoare inchisa datorita sangelui), durere abdominala si prezenta unei mase tumorale in abdomen, la palpare. Alte semne sunt nespecifice si pot fi: febra, pierderea in greutate, anemia.

Optiuni terapeutice

In stadiile incipiente ale bolii, cand tumora este localizata doar la nivelul rinichiului, solutia este indepartarea chirurgicala a unei parti sau a intregului rinichi. In stadiile mai avansate inclusiv cele cu metastaze tratamentul are drept obiectiv controlul cancerului si limitarea simptomelor asociate.

Celulele canceroase au nevoie de o cantitate mai mare de substante nutritive si oxigen decat celulele normale pentru ca au un ritm de dezvoltare si inmultire mult mai accelerat. De aceea, odata cu cresterea tumorii, se dezvolta si o retea vasculara noua ce poate asigura necesarul crescut de sange.

Referinte

1.Stewart BW et al. World Cancer Report. IARC Press, Lyon. 2003; 183-7.
2.Parkin DM, et al. Global cancer statistics . CA Cancer J Clin, ; 55: 74-108.

Pentru detalii suplimentare legate de aceasta boala, va rugam sa contactati medicul specialist.