Obezitatea este cea mai frecventă tulburare de nutriţie ce afectează copiii, adolescenţii şi adulţii,indiferente de sex, rasă sa stare socio-economică. Este o epidemie globală, cu o prevalenţă încontinuă creştere, România ocupând locul 3 printre ţările europeene. Se estimează că în lume 1,1miliarde de persoane sunt hiperponderale, din care 312 milioane sunt obeze.
Obezitatea prezintă o problemă de sănătate publică nu numai prin prevalenţa sa la toatecategoriile de vârstă, ci şi prin implicaţiile socio-economice şi mai ales prin comorbidităţile asociatecare cresc riscul relativ al mortalităţii la 1,5- 2,7: diabetul zaharat, dislipidemia, complicaţiile cardiovasculare,cancerul.
Obezitatea este o boală multifactorială, caracterizată printr-un dezechilibru între aportul deenergie şi consumul de energie ale organismului.
În consecinţă, reducerea aportului energetic prin modificarea dietei, schimbarea comportamentului alimentar reprezintă alături de creşterea activităţii fizice mijloace eficiente de reducere a excesului ponderal.
Sibutraminum reduce aportul alimentar prin actiune la nivelul sistemului nervos central, cufavorizarea senzatiei de satietate si in mai mica masura creste rata metabolismului de repaus,amplificand scaderea ponderala asociata schimbarii stilului de viata, permitand un control maieficient al comorbiditatilor asociate si in acelasi timp favorizand, dupa utilizarea timp de minim 6luni, mentinerea pe termen lung a noii greutati. Sibutraminum nu creeaza dependenta, efectele adverse usoare si tranzitorii fiind previzibile si bine cunoscute din farmacologia medicamentului.
Orlistatul acţionează prin inhibarea specifică şi de lungă durată a lipazelor gastrointestinale,scăzând astfel absorbţia lipidelor cu cca 30%. Datorită mecanismului de acţiune la nivel local, este singurul agent medicamentos din clasa sa terapeutică care nu are efecte sistemice: nici asupra sistemului nervos central (insomnie, cefalee, ameţeli, anxietate, depresie, uscăciunea gurii, pierderi de memorie, atacuri de panică,parestezii) şi nici asupra sistemului cardio-vascular (tahicardie, aritmii cardiace, hipertensiune arterială). Comparativ cu simpla modificare a stilului de viaţă, Orlistatul determină o scădere ponderală mai mare; în plus, previne mai eficient instalarea diabetului la pacienţii obezi şi contribuie la asigurarea unui control glicemic mai bun la pacienţii diabetici. Orlistatul ameliorează şi multiple alte afecţiuni asociate obezităţii, de tipul hipertensiunii arteriale, hipercolesterolemiei şi sindromului metabolic. Cele mai frecvente reacţii adverse la administrarea de orlistat sunt cele gastro-intestinale, incidenţa acestora scăzând pe măsură ce administrarea de orlistat continuă.