Anticorpi heterofili mononucleoza infectioasa

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale si recomandari

Determinarea anticorpilor heterofili in serul pacientilor constituie un test rapid, util in diagnosticul mononucleozei infectioase, afectiune produsa de virusul Epstein-Barr.

Paul si Bunnel au demonstrat ca anticorpii prezenti in serul pacientilor cu mononucleoza infectioasa aglutineaza eritrocitele de oaie si cal. Davidson a folosit o procedura modificata de detectare a anticorpilor prin introducerea unei etape de absorbtie diferentiata care sa elimine interferentele cu anticorpii Forssman si cei din boala serului. Testul Davidson este unanim acceptat ca o metoda de referinta in depistarea anticorpilor heterofili din mononucleoza infectioasa3.

Anticorpii heterofili apar in ser in zilele 6-10 de boala, ating un nivel maxim in saptamanile 2-3 de la debutul manifestarilor clinice, dupa care scad progresiv in decurs de 4-8 saptamani. In unele cazuri anticorpii pot persista pana la un an. Nivelul anticorpilor nu se coreleaza cu severitatea bolii sau cu gradul limfocitozei.

Obtinerea unui rezultat pozitiv intr-un context clinic si hematologic sugestiv stabileste diagnosticul de mononucleoza infectioasa1.                   

Pregatire pacient – testul nu necesita o pregatire prealabila3.

Specimen recoltat – sange venos3.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator3.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; determinarea se executa imediat ; daca acest lucru nu este posibil, serul se stocheaza la 2-8ºC3.

Volum proba – minim 0.5 mL ser3.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat, lipemic sau contaminat bacterian3.

Stabilitate proba – serul separat este stabil cateva ore la temperatura camerei si 48 ore la 2-8ºC3.

Metoda – latex-aglutinare3

Valori de referinta – anticorpi heterofili: negativ3.

Limite si interferente

Reactii fals pozitive apar in : hepatita virala A sau B, leucemie acuta limfoblastica, boala Hodgkin, limfom non-hodgkinian, limfom Burkitt, carcinom pancreatic, infectie cu citomegalovirus, artrita reumatoida, malarie, rubeola. Testul efectuat in laboratorul Synevo da <2.0% reactii fals pozitive; medicul trebuie sa coreleze rezultatele obtinute cu starea clinica a pacientului1;3;4.

Reactii fals negative: apar la aproximativ 10-15% dintre pacientii testati si sunt mai frecvente la copii decat la adulti. La acesti pacienti nu se produc anticorpi heterofili. In aceste cazuri se recomanda determinarea de anticorpi specifici fata de virusul Epstein Barr2-4.  

Nota:  Nu exista reactii incrucisate cu anticorpii normali Forssman3

Bibliografie

  1. David F.Keren.Immunology and Serology. In Laboratory Test Handbook. David S.Jacobs, Wayne R.DeMott, Paul R.Finley et.al. LEXI-COMP Inc., USA, 3 ed. 1994, 713.
  2. Frances Fischbach. Immunodiagnostics Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostics Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 ed. 2009, 578-579.
  3. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
  4. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Mononucleosis Test, Qualitative. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.