Anticorpi-fibra musculara neteda ASMA

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale:

Anticorpii ASMA se asociaza cu afectiuni autoimune ale ficatului si cailor biliare. Prevalenta ASMA in hepatita autoimuna sau in hepatita cronica activa este de 70-90%, pe cand in ciroza biliara primitiva este de 20-30%. Epitopii tinta pentru acesti autoanticorpi sunt reprezentati de actina si de alte componente ale citoscheletului cum arf fi troponina, vimentinul si tropomiozina1;2;4;5.

In hepatita autoimuna de tip 1, tinta antigenica pentru ASMA este actina F. Prezenta anticorpilor anti-actina este relevanta in special la pacientii pediatrici, unde pot fi singurul marker al bolii (chiar in titruri mici). Studiile efectuate au aratat ca acest tip de anticorpi este asociat cu un debut al bolii la o varsta mai tanara, haplotipul

HLA-A1-B8-DR3, o frecventa mai mare a esecului terapeutic si a mortalitatii prin boala hepatica si cu necesitatea efectuarii precoce a transplantului hepatic, in comparatie cu pacientii care sunt diagnosticati cu hepatita autoimuna tip 1, dar nu prezinta anticorpi anti-actina2.

In cursul terapiei imunosupresoare, se constata disparitia ASMA la majoritatea pacientilor, cu toate acestea statusul serologic nu poate avea valoare predictiva asupra ratei de recaderi la intreruperea corticoterapiei. Mai mult, atat titrul initial al anticorpilor cat si dinamica lor in cursul bolii nu reprezinta markeri de prognostic pentru hepatita autoimuna de tip 1. 

In concluzie, ASMA nu sunt implicati in patogenia bolii si de aceea determinarea lor are mai mult valoare diagnostica decat prognostica2.

Pregatire pacient  à jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese)3. 

Specimen recoltat  sange venos3. 

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator3.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare3.

Volum proba – minim 0.5 mL ser3.

Cauze de respingere a probei – ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian3.

Stabilitate proba  serul separat este stabil 8 ore la temperatura camerei 2 zile la 2-8°C; timp mai indelungat la

 -20°C3.

Metoda  ELISA3.

Valori de referinta

Rezultatele sunt exprimate in unitati arbitrare (AU) si sunt interpretate astfel3:

<20 AU : negativ

20-30 U/mL : slab pozitiv

>30 U/mL: pozitiv

Limite si interferente

ASMA se pot depista si in hepatita acuta virala, cu o prevalenta de 10-30%; de asemenea pot fi prezenti in obstructia biliara de cauza extrahepatica in 5-10% din cazuri1.

ASMA pot aparea in titruri scazute la 3-18% din indivizii sanatosi4

Bibliografie

  1. Frances Fischbach. Immunodiagnostics Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostics Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 7 ed. 2004, 592.
  2. Kalliopi Zachou, et al. Autoantibodies and autoantigens in autoimmune hepatitis: important tools in clinical practice. In Journal of Autoimmune Diseases, 2004, 2: 1740-1757.
  3. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
  4. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Actin (Smooth Muscle) Antibody. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication
  5. Ulrich Treichel, Guido Gerken, Karl-Hermann Meyer. Autoantibodies in Chronic Hepatitis. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. Lothar Thomas. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 834-840.