Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Articole

2 aprilie, este momentul simbolic în care umanitatea, ca urmare a unei rezoluții a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din 2007, își îndreaptă atenția către persoanele care suferă de autism. Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului ne face să ne reamintim faptul că la nivel global peste 70 de milioane de oameni suferă de autism. În România, mai mult de 25.000 de ființe umane, dintre care peste 11.000 sunt copii, care au această dizabilitate.

„Prin intermediul Programul Național de Sănătate Mintală și Profilaxie în Patologia Psihiatrică Ministerul Sănătății alocă resurse necesare pentru diagnosticarea timpurie a acestei afecțiuni și pentru asigurarea tratamentului adecvat de-a lungul vieții. Desfășurăm de asemenea împreună cu partenerii norvegieni un program care să asigure creșterea gradului de conștientizare și îmbunătățirea capacităților membrilor comunității, a părinților, profesioniștilor din domeniul asistenței medicale primare, educației și protecției sociale pentru a sprijini copiii expuși  cu tulburări de sănătate mintală și pentru îmbunătățirea accesului lor la serviciile de îngrijire a sănătății. Știu că este loc de mai mult și de mai bine. Trebuie să activăm, nu doar asupra dimensiunii medicale a autismului, ci pentru a crea o lume în care toate persoanele cu autism să își poată atinge potențialul maxim prin creșterea înțelegerii și a acceptării. Persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de programe de asistență medicală profesioniste, însă avem obligația să le asigurăm integrarea în sistemul educațional și pe piața muncii.

Le mulțumesc profesioniștilor din domeniul sănătății care sunt implicați în asistența medicală complexă a persoanelor cu autism. Împreună putem veni în sprijinul semenilor noștri care au autism, astfel încât viața lor să fie mai bună și mai sigură!”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății sprijină inițiativele instituțiilor publice, organizațiilor neguvernamentale și voluntarilor individuali care participă, prin diverse acțiuni, la Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok .