Vitamina H (biotina)

Analize medicale

Laborator Synevo

Sinonime  biotina, vitamina B73.

Informatii generale

Vitamina H ste o vitamina hidrosolubila ce face parte din complexul B. Spre deosebire de alte vitamine care provin din alimente, biotina poate fi sintetizata si de flora bacteriana de la nivelul intestinului gros. Vitamina H joaca un rol important in transferul CO2 in cadrul metabolismului lipidic, glucidic si proteic, functionand ca un cofactor enzimatic. Vitamina B7 este de asemenea implicata in reactii biochimice multiple, cum ar fi metabolismul niacinei, degradarea aminoacizilor, formarea purinei (producerea acizilor nucleici) si interactioneaza cu histone prin intermediul biotinil-transferazei. Are rol de protectie a pielii si parului (incetineste procesul de albire), avand actiune sinergica cu vitaminele A, B2 si B6. Impiedica depunerea colesterolului la nivelul endoteliului vascular, contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor acumulati in organism, facilitand astfel functiile ficatului si ale vezicii biliare. Biotina amelioreaza capacitatea de memorare, poate fi folosita in tratamentul alcoolismului, in hipercolesterolemie, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, angina pectorala, diabet zaharat, stress, ciroza hepatica, ulcer gastric, este utilizata uneori in programele de reducere a greutatii.

Vitamina H se gaseste in carne (pasari de curte), in special organe (ficat si rinichi), produse lactate (lapte, branza si unt), galbenusul de ou, stridii, homar, somon, ton, macrou, heringi, avocado, banane, capsuni, pepene verde, grapefruit, coacaze negre, stafide, nuci, ciuperci, mazare verde, conopida, drojdie de bere, germeni de grau, fasole, linte, tarate de ovaz, paine din cereale integrale, fulgi de ovaz, unt de arahide. Ouale consumate in stare cruda impiedica absorbtia vitaminei, datorita avidinei continuta in albusul de ou. Este o vitamina stabila la caldura dar sensibila la lumina si oxigen.

Doza zilnica recomandata de vitamina H este de 300 μg pentru adultii sanatosi si femeile gravide si aproximativ 350 μg/zi pentru femeile care alapteaza.

Deoarece necesarul zilnic este mic, multe alimente contin aceasta vitamina si organismul produce in mod natural biotina, deficientele sunt rare. Tulburarile metabolismului vitaminei H survin intr-un context special: alimentatia parenterala nesuplimentata cu biotina sau bolile ereditare ale metabolismului acestei vitamine. Deficienta de biotinidaza si holocarboxilaz-sintetaza sunt cele mai cunoscute forme de tulburari ale metabolismul biotinei. Absenta piruvat-carboxilazei biotin-dependenta, propionil-CoA carboxilazei, metilcrotonil-CoA carboxilazei si acetil-CoA carboxilazei poate duce la deficienta carboxilazica multipla, o afectiune amenintatoare de viata. Interventia terapeutica intarziata cu biotina poate duce la tulburari mentale si neurologice ireversibile.

Asa cum s-a mentionat mai sus, carenta de vitamina H este foarte rara; cu toate acestea poate fi intalnita in practica medicala. Simptomele deficitului de B7 includ: oboseala, anorexie, greata, anemie, alopecie, dermatita seboreica, piele prea uscata sau prea grasa, culoare cenusie a mucoasei bucale si faringiene, glosita, mialgie, hiperestezie, conjunctivita, stari depresive, convulsii2;3.

Recomandari pentru determinarea vitaminei H  evaluarea deficitului de vitamina B7 in special la persoanele cu tulburari la nivelul tegumentelor si fanerelor1;2;3.

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)2; se va evita consumul de alcool cu 24 ore inainte de recoltare1.

Specimen recoltat – sange venos1.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare, se congeleaza imediat si se acopera cu o folie de aluminiu in vederea protejarii de lumina; probele recoltate in afara laboratorului vor fi transportate in recipientul destinat probelor congelate1.

Volum proba – 1mL ser1.

Cauze  de respingere a probei – specimen intens hemolizat, lipemic, decongelat sau neprotejat fata de lumina2.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 1 luna la -20°C1.

Metodă: – ELISA1.

Valori de referinţă: – >200 ng/L1.

Interpretarea rezultatelor

Inregistrarea unor concentratii plasmatice scazute de biotina se datoreaza nutritiei parenterale fara suplimentare cu vitamina H sau bolilor ereditare ale metabolismului acestei vitamine. O valoare sub limitele intervalului de referinta impune tratament cu vitamina B7.

Toxicitatea vitaminei H nu a fost dovedita2;3.

Limite si interferente

Antibioticele (distrug flora intestinala responsabila de sinteza biotinei) si medicamentele anticonvulsivante scad nivelul de biotina din organism2;3.

Bibliografie:

  1. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  2. http://www.scribd.com/doc/3975922/Totul-despre-vitamine.
  3. www.cambridgebiomedical.com, Vitamin B7, H, Biotin, Ref Type: Internet Communication.