Vitamina E (tocoferol)

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Vitamina E (tocoferolul) este un antioxidant larg raspandit in produsele alimentare, care contribuie la mentinerea normala a membranelor celulare, a sistemului vascular si nervos si ofera protectie ca antioxidant pentru vitamina A. Sunt cunoscute 8 forme naturale ale vitaminei E denumite tocoferoli, cu structura biochimica asemanatoare si cu aceleasi actiuni fiziologice. Forma cea mai activa  si mai eficace biologic este α- tocoferolul in functie de care se stabileste necesarul in vitamina E.

Vitamina E este solubila in grasimi si in alcool, rezista la temperaturi de pana la 250ºC, dar este sensibila la lumina si oxigen. Valori ale temperaturii foarte crescute sau foarte scazute reduc cantitatea de tocoferol continuta in alimente cu pana la doua treimi. Vitamina E poate fi de asemenea distrusa prin pasteurizarea laptelui, prin contactul alimentelor cu bicarbonat de sodiu si prin pastrarea acestora timp indelungat. Astfel, carnea refrigerata pierde in cateva zile toata cantitatea de vitamina E detinuta initial. Faina alba are un continut cu 80% mai scazut decat faina integrala. Se recomanda ca uleiurile vegetale sa fie obtinute prin presare la rece si nu prin rafinare, deoarece aceasta operatie se face la temperaturi crescute si determina pierderi importante de tocoferol.

In prezent actiunile specifice ale vitaminei E nu sunt pe deplin elucidate. Tocoferolii functioneaza ca antioxidanti, indeparteaza radicalii liberi, protejeaza integritatea lipidelor nesaturate din membrananele celulare si protejeaza retinolul de actiuni oxidante. Vitamina intervine in procesul de reproducere asigurand buna functionare a glandelor sexuale si endocrine, faciliteaza depozitarea glicogenului in ficat si in muschi, inclusiv in muschiul cardiac. De asemenea vitamina E are un rol important in sinteza prostaciclinei in celulele endoteliale si inhiba formarea de tromboxani in trombocite, reducand astfel agregarea trombocitelor la suprafata epiteliului vascular. Aceste efecte asupra agregarii trombocitare sunt importante in ceea ce priveste riscurile pentru ateroscleroza coronariana si tromboza.

Necesarul zilnic de vitamina E este direct proportional cu varsta si cantitatea de acizi polinesaturati din alimentele consumate, putand fi asigurat in general de o dieta echilibrata. Batranii, femeile insarcinate si cele care alapteaza au nevoie de un aport suplimentar de vitamina E. Nou-nascutilor trebuie sa li se administreze tocoferol pana la aparitia propriei flore intestinale, deoarece laptele matern este sarac in aceasta vitamina.

Deficientele de vitamina E pot aparea ca urmare a unei alimentatii necorespunzatoare sau a unui sindrom de malabsorbtie intestinala. Persoanele cu risc, in special copiii, sunt pacientii cu boli intestinale, boli pancreatice, colestaza cronica, boala celiaca, fibroza chistica si limfangiectazie intestinala. Colangiopatiile care pot duce la sindrom de malabsorbtie de vitamina E includ atreziile biliare intra- si extrahepatice, numarul redus congenital de canalicule biliare intrahepatice, displazie arteriohepatica, si embriopatii asociate cu virusul rubeolic. In plus, nivele serice scazute de vitamina E pot fi intalnite in abetalipoproteinemie, probabil ca urmare a incapacitatii enterocitele persoanelor afectate de a forma lipoproteine cu densitate mica (VLDL) si chilomicroni.

Carenta de vitamina E determina anemie hemolitica (datorita fragilitatii crescute a eritrocitelor si scaderii duratei de viata a acestora), afectiuni neurologice cu evolutie lent progresiva, caracterizate prin ataxie, areflexie, pierderea sensibilitatii proprioceptive si vibratorii (neuropatii motorii si senzoriale reversibile), distrofii musculare, cresterea cantitatii de colesterol in ser si in muschi, precum si instalarea aterosclerozei. Carenta de vitamina E se intalneste mai des la batrani si la malnutriti cu diferite boli cronice, sindromul ameliorandu-se la tratamentul parenteral cu vitamina E.

Prematurii care au nevoie de o atmosfera imbogatita cu oxigen au un risc crescut de displazie bronhopulmonara, iar suplimentarea cu vitamina E reduce severitatea si impiedica aparitia acestei afectiuni.

Tratamentul precoce cu vitamina E poate intarzia sau preveni neuropatia cu ataxie, care se dezvolta in timpul abetalipoproteinemiei, avand, de asemenea, un efect favorabil asupra cazurilor moderate si severe de retinopatie indusa  de prematuritate sau abetalipoproteinemie. 

Hipervitaminoza E apare la doze farmaceutice foarte mari (300-800 mg/zi), putand conduce la oligospermie, azoospermie in cazul barbatilor, iar la femei involutie ovariana si tulburari ale ciclului menstrual3;4.

Recomandari pentru determinarea vitaminei E  

-evaluarea deficitului de vitamina E in boala hemolitica la prematuri;

-investigarea afectiunii neuromusculare prezente la sugarii si adultii cu colestaza cronica;

-monotorizarea pacientiilor cu nutritie parenterala pe perioada indelungata;

-pacienti cu sindrom de malabsorbtie intestinala a lipidelor (fibroza chistica, by-pass intestinal);

-evaluarea persoanelor cu neuropatii motorii si senzoriale3;4.

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) 2; se va evita consumul de alcool cu 24 ore inainte de recoltare1.

Specimen recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare, se congeleaza imediat si se acopera cu o folie de aluminiu in vederea protejarii de lumina; probele recoltate in afara laboratorului vor fi transportate in recipientul destinat probelor congelate2.

Volum proba – 1mL ser2.

Cauze  de respingere a probei – specimen intens hemolizat, lipemic, decongelat sau neprotejat fata de lumina2.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 1 luna la -20°C2.

Metoda – cromatografie de lichide sub inalta presiune (HPLC) 2.

Valori de referinta – 1-12 ani: 3-9 mg/L;  13-19 ani: 6-10 mg/L; >19 ani: 5-18 mg/L2.

Interpretarea rezultatelor

Obtinerea unor valori serice scazute de vitamina E se inregistreaza ca urmare a unei alimentatii necorespunzatoare sau a unui sindrom de malabsorbtie. O valoare sub limitele intervalului de referinta impune tratament cu vitamina E. In suplimentarea organismului cu vitamina E trebuie avut in vedere faptul ca absorbtia intestinala a acestei vitamine este de numai 30%.

Toxicitatea vitaminei E nu a fost stabilita in mod clar, insa ingestia cronica excesiva a fost implicata in etiologia tromboflebitei, desi acest lucru nu a fost pe deplin dovedit4.

Bibliografie

  1. Frances Fischbach, Vitamins in Human Nutrition. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 7 Ed., 2009, 1183-1184.
  2. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  3. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Vitamin E, Serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  4. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. Vitamin E, Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.