Virozele

Boli

Prof. univ. dr. Paul Stoicescu / SanatateaTV

 

Virozele apar, in mod obisnuit, odata cu scaderea temperaturii sau in fluctuatii mari de temperatura – cum este cazul sesizat acum de medici, care anunta cifre impresionante ale virozelor respiratorii diagnosticate in acest an. Stranutul, nasul infundat si senzatia de usturime a ochilor sunt primele simptome ale acestor viroze, deseori confundate cu gripa. Prof. univ. dr. Paul Stoicescu atentioneaza cu privire la aceasta confuzie, foarte frecventa: gripa este diferita de viroze prin severitate, cele din urma fiind deseori localizate – astfel, putem vorbi despre rinoviroze (la nivelul nasului), adenoviroze (la nivelul ganglionilor) etc. In plus, gripa se raspandeste mult mai rapid decat virozele, prin toate activitatile cailor respiratorii – vorbitul, stranutul sau tusea devin cai de transmitere a gripei.

Simptomele virozele sunt banale, foarte bine cunoscute de majoritatea populatiei. Primul semn este stranutul, urmat de o iritatie in gat, de tuse si, eventual, de febra. Cand apare insa si durerea de cap, iar starea generala se inrautateste si apare febra mare (39 – 40°) suntem mai indreptatiti sa credem ca este vorba despre gripa.

Recent, au fost constituie centre de supraveghere a gripei, caci se pare ca in decursul dezvoltarii societatii umane, gripele au avut o evolutie rapida si un grad ridicat de raspandire, ajungand sa vorbim despre pandemii (epidemii mult mai extinse). Doi factori au dus la acest fenomen: primul este rata de modificare a tulpinei virale, ceea ce face ca un vaccin eficace sa fie greu de realizat, si perfectionarea mijloacelor de transport intre distante lungi – spre exemplu, un bolnav poate transporta virusul gripal de la Bucuresti la New York in doar cateva ore.

Importanta cunoasterii si cercetarii cat mai temeinice a virozelor poate fi considerata pe trei planuri: suferinta bolnavului; faptul ca virozele si gripele ne impiedica sa ne desfasuram activitatea cotidiana (fapt ce se cuantifica in pierderile companiilor care au angajati bolnavi); si, nu in ultimul rand, complicatiile acestora.

Complicatiile sunt mai grave in cazul grupelor cu risc crescut: copiii, batranii si persoanele cu afectiuni cronice. Copii sunt mai sensibili la viroze si gripe din cauza faptului ca sistemul lor imunitar nu este inca dezvoltat, in timp ce in cazul batranilor exista posibilitatea ca paleta de comorbiditati sa se agraveze. La fel, in cazul cardiacilor, astmaticilor, pacientilor cu BPOC (bronsita cronica obstructiva), fumatorilor, rata mortalitatii creste dramatic.

Tratamentul, afirma prof. univ. dr. Paul Stoicescu, este putin eficace, insa diminueaza simptomele. In plus, specialistul avertizeaza cu privire la administrarea de antibiotice in tratarea virozelor. Fie ca acest lucru se intampla din cauza insistentelor pacientilor, fie din cauza excesului de zel manifestat de famacisti, poate dauna grav starii generale a bolnavului. Antibioticele pot trata complicatiile microbiene ale virozelor (cand apare sputa galbena, purulenta), insa sunt total ineficiente in tratarea propriu-zisa a virozelor si gripelor. Mai mult, dat preventiv, antibioticul poate provoca o imunizare a organismului fata de compusii sai – diminuand astfel sansele ca apoi sa dea rezultate.

Asa cum mentionam mai sus, tratamentul este unul pur simptomatic: se vor administra derivati de piramidon si aspirine pentru diminuarea febrei, siropuri pentru tuse si fluidifiante pentru desfundarea nasului. Daca dupa 7 – 8 zile, febra reapare, acesta este un semn al infectiei microbiene, si abia atunci se recomanda administrarea unui antibiotic.

Desigur, exista si complicatii ale virozelor – un bun exemplu ar fi pneumonia virala, o forma severa de manifestare – unde se impune inceperea cat mai rapida a unui tratament cu antibiotice, insa doar la recomandarea si sub supravegherea medicului specialist (infectionist, pneumolog, internist).

Prof. univ. dr. Paul Stoicescu ne ofera cateva indicatii pentru a ne putea feri de viroze: izolarea persoanelor bolnave, evitarea zonelor aglomerate si, bineinteles, vaccinarea antigripala (mai ales in cazul grupelor de risc) sunt principalele metode prin care ne putem asigura ca vom trece cu bine peste perioada rece.