Acneea

Boli

Acneea este o afectiune cutanata caracterizata prin aparitia cosurilor prin obstruarea porilor. Apare la 4 din 5 indivizii cu varste intre 12 si 24 de ani. Afectiunea poate aparea, insa, la orice varsta. Aproximativ 1 din 5 adultii cu varsta intre 25 si 44 de ani au acnee si aproape jumatate dintre toate femeile de varsta adulta au acnee usoara-moderata.  

Acneea apare atunci cand foliculii pilosi cutanati se obstrueaza. Fiecare folicul contine glande sebacee care secreta o substanta grasa (sebum) ce lubrifiaza parul si pielea. Atunci cand organismul produce sebum, iar celulele mor mai repede decat pot fi eliminate prin pori, cele doua componente se solidifica sub forma unui dop moale, alb. Acest dop poate obstrua porii, ducand la umflarea peretelui foliculului si la aparitia punctelor albe. Daca porul ramane deschis, suprafata externa a dopului se poate innegri, ducand la aparitia punctelor negre. 

Cosul este o inflamatie care apare atunci cand un punct alb rupe peretele foliculului pilos sub suprafata pielii. Dupa rupere, pielea va fi invadata de sebum, celule moarte si bacterii. Rupturile produse in profunzime duc la aparitia leziunilor asemanatoare furunculeleor, numite acnee chistica. In unele cazuri, glandele sebacee continua sa secrete material care nu iese din piele. in schimb, se formeaza sub piele o umflatura represibila, plata. Acesta se numeste chist sebaceu.

Glandele sebacee sunt stimulate de hormoni pentru a secreta sebum. Tenul acneic poate fi si o consecinta a unei afectiuni precum chisturile ovariene. Acneea reprezinta un semn al aparitiei chisturilor pe ovare atunci cand este asociata caderii excesive a parului, aparitiei de par in exces, menstruatiei neregulate si cosurilor aparute inainte sau dupa menstruatie.

Un alt factor care cauzeaza aparitia acneei este alimentatia defectuoasa. Specialistii recomanda evitarea ciocolatei, a produselor de tip fast-food, a snacks-uri, a mancarurilor grase si a multor produse lactate sau celor care contin mult zahar. Este recomandata o alimentatie cat mai naturala, bazata pe consumul de fructe si legume proaspete, de carne cat mai slaba.

Un rol important in aparitia acneei il constituie factorul ereditar. Daca o persoana prezinta istoric familial de acnee, atunci este foarte posibil sa sa confruncte si ea cu aceasta afectiune. Un alt tip de persoane predispuse la aparitia acneei sunt cele care utilizeaza medicamente pe baza de steroizi, cum este cazul culturistilor.

Tratamentul acneei complexe trebuie stabilit in urma unui consult interdisciplinar intre medicul dermatolog, endocrinolog, nutritionist si ginecolog. Tratamentul depinde de multe ori de varsta pacientului, de tipul de acnee, de factorii cauzatori sau de asocierea cu alte afectiuni din sfera ginecologica sau endocrinologica.

In timp ce tratamentul acneei juvenile este local, bazat pe creme si geluri speciale, in acneea severa tratamentul este complex: se urmareste diminuarea seboreei, introducerea tratamentelor microchirurgicale, peelingului chimic, tratamentelor IPL (lumina pulsata). Cel mai nou tratament al acneei este cel cu laser cu dubla actiune : urmareste distrugerea bacteriilor si stimularea colagenului propriu fara a arde pielea. Este o procedura simpla care implica doar o usoara iritatie a pielii, fara riscuri si cu rezultate spectaculoase.

Recomandarea dermatologilor este ca persoanele cu ten acneic sa nu intepe si nu stoarca niciodata cosurile. Acest lucru poate duce la aparitia semnelor si cicatricelor sau la infectie prin interactiunea dintre bacteriile saprofite si o piele anormal de grasa. Este recomandata utilizarea produselor de curatare antibacteriene, dar non-uleioase. Pentru a intari rezistenta pielii sunt recomandate suplimentele de vitamina B complex si zincluate in fiecare zi.