Respiratia Cheyne-Stokes

Semne Simptome

In mod repetat respiratia devine din ce in ce mai profunda si apoi din nou superficiala ( poate avea si perioade de apnee).

Respiratia Cheyne-Stokes se caracterizeaza prin diminuarea sensibilitatii centrului respirator la presiunea arteriala a CO2. Exista o faza de apnee in timpul careia presiune arteriala a O2 scade , iar presiunea arteriala a CO2 creste. 

Aceste modificari ale gazelor in sangele arterial stimuleaza centrul respirator deprimat , ducand la hiperventilatie si hipocapnie , urmata de apnee. 

Respiratia Cheyne-Stokes apare in special la pacientii cu ateroscleroza cerebrala sau alte leziuni cerebrale, dar alungirea timpului de circulatie plaman creier care apare in cadrul insuficienei cardiace in speciala la pacientii cu hipertensiune , boala coronariana si boala vasculara cerebrala , pare sa favorizeze de asemenea aparitia acestui tip de dispnee.

Respiratia Cheyne-Stokes este accentuata de utilizarea narcoticilor. O leziune a Sistemului Nervos Central sugereaza un prognostic iminent prost .