Mastectomia – tratamentul radical al cancerului mamar

Articole

Așa cum este bine cunoscut, mastectomia este intervenția chirurgicală prin care este îndepărtat sânul și este practicată în tratamentul cancerului mamar. Cât de des mai este folosită această metodă chirurgicală radicală în acest diagnostic și în care din cazuri?

Mastectomia este o intervenție chirurgicală radicală, pentru că înlătură o parte destul de vastă din țesutul mamar și din împrejurimi, cu scopul reducerii riscului de recidivă.

Mastectomia radicală

Intervenția presupune efectuarea unei incizii oblice la nivelul sânului prin care este înlăturat sânul în întregime, de multe ori împreună cu ganglionii axilari. În cazul mastectomiei radicale este eliminat sânul, o parte din peretele pre-pectoral, ganglionii limfatici axilari împreună cu surplusul de grăsime și de piele.

Mastectomia radicală modificată este similară mastectomiei radicale, în cazul acesteia păstrându-se mușchiul pre-pectoral.

Astăzi, acest tip de mastectomia este foarte rar utilizat, metodele imagistice precum și tehnicile chirurgicale avansate putând menține sub control tratamentul chirurgical într-o manieră cât mai conservatoare.

Mastectomia simplă

Mastectomia simplă sau totală implică numai eliminarea sânului, fiind utilizată atunci când chirurgul decide că nu este necesară și excizia ganglionilor limfatici axilari. Decizia aceasta vine în urma utilizării metodei ganglionului santinelă.

Ganglionul santinelă

Ganglionul santinelă este primul ganglion verificat de către medicul chirurg, pentru a verifica dacă celulele canceroase au migrat de la tumora din sân pe cale sanguină, către celelalte organe.

Tehnica ganglionului santinelă este o abordare chirurgicală modernă utilizată în tratamentul chirurgical al cancerului de sân, cu scopul de a evita, în siguranță, excizia ganglionilor axilari. Excizia ganglionilor axilari poate avea efecte adverse nedorite, precum apariția limfedemului de braț.

Când se impune efectuarea mastectomiei?

În ultimii treizeci de ani, mastectomia a reprezentat principala formă de tratament a cancerului mamar invaziv. Astăzi, lucrurile stau puțin diferit, datorită evoluției metodelor de diagnostic si tratament.

Astfel, în tratamentul chirurgical al cancerului mamar, se recurge la mastectomie în cazul în care tumora canceroasă atinge dimensiuni care depășesc indicațiile chirurgiei conservatoare (lumpectomiei), când sânul este prea mic ca volum sau când chimioterapie nu oferă un răspuns favorabil.

Medicina a făcut progrese uimitoare în tratamentul cancerului mamar. Astăzi, femeile au la dispoziție metode accesibile de screening pentru a putea depista un eventual diagnostic în stadiu precoce, pentru a putea primi în timp util tratamentul adecvat.

Mastectomia, o intervenție mutilantă cu efecte benefice asupra reducerii șansei de recidivă însă cu efecte mutilante asupra feminității pacientei atât fizic cât mai ales psihologic, este des înlocuită astăzi de chirurgia conservatoare, prin care se reușește păstrarea sânului.

Chiar și în cazul în care se recurge la mastectomie, o altă veste bună este că pacientele pot beneficia de reconstrucția sânului, prin metode inovatoare, menite să redea o formă cât mai apropiată de cea naturală, de dinainte de mastectomie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook  , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .