Cum să previi complicațiile diabetului?

Articole

Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică, care se manifestă prin senzație de foame și de sete, scădere în greutate, oboseală intensă, vindecare încetinită a leziunilor cutanate și vedere încețoșată.

Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică, care se manifestă prin senzație de foame și de sete, scădere în greutate, oboseală intensă, vindecare încetinită a leziunilor cutanate și vedere încețoșată.

Sute de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet, fiind o problemă de sănătate care produce îngrijorare la nivel mondial.

Acesta este întâlnit atât la adulți, cât și la copii, adoptarea unui stil de viață sănătos fiind importantă pentru prevenirea lui.

Descoperă în continuare câteva recomandări de prevenire a diabetului zaharat:

  • Alimentația sănătoasă

Urmează o alimentație echilibrată și diversificată, care să includă fructe și legume, cereale integrale, surse sănătoase de grăsimi și proteine slabe. Înlocuiește gustările bogate în zahăr și amidon cu unele sănătoase, pline de substanțe nutritive.

Sunt de preferat gustările bogate în fibre, cu un conținut mic de sare și calorii, fără zahăr adăugat, precum smoothie-urile cu fructe, terciurile de ovăz, mixurile de iaurt cu fructe, fursecurile cu ovăz și banane sau chipsurile din cartofi dulci la cuptor, care sunt o alternativă sănătoasă a celor procesate.

  • Menținerea unei greutăți optime

Păstrarea unei greutăți optime contribuie, printre altele, la reducerea riscului de diabet zaharat. În cazul în care te numeri printre persoanele supraponderale, scăderea în greutate ajută la reducerea considerabilă a riscului de diabet.

  • Respectarea unei rutine de exerciții fizice

Este recomandat să mergi pe jos, pentru a-ți menține o bună stare de sănătate și a scădea în greutate. Dacă incluzi o rutină de exerciții fizice de aproximativ 35 de minute pe zi, reduci riscul de diabet cu până la 80%.

Tot mai multe studii arată cât de benefice sunt exercițiile fizice pentru a susține sănătatea organismului și a preveni dezvoltarea afecțiunii metabolice.

  • Fă-ți timp pentru suficientă odihnă

Se menționează foarte des despre importanța unui somn odihnitor pentru sănătate. Ei bine, dormitul suficient ajută, printre altele, și la protejarea împotriva diabetului.

Astfel, persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe zi sunt de două ori mai predispuse să dezvolte diabet, dar nici prea mult somn nu este benefic, deoarece interferează cu hormonii care reglează glicemia.

  • Gestionează eficient stresul

Stresul este un factor de risc pentru multe probleme de sănătate. Atunci când ești stresat, organismul este suprasolicitat, inima bate mai repede, poți resimți disconfort abdominal, iar nivelurile de zahăr din sânge pot crește.

Exercițiile simple de relaxare, tehnicile de respirație, yoga și meditația te ajută să gestionezi mult mai bine stresul, ameliorează tulburările de somn și îmbunătățesc considerabil starea de spirit, dar și calitatea vieții.

  • Analize de sânge

Simptomele diabetului pot fi absente uneori, motiv pentru care efectuarea unor analize de sânge este necesară. Într-un magazin cu instrumentar medical găsești glucometru și teste de glicemie, care îți permit o monitorizare eficientă a nivelului de glicemie din confortul casei tale.

Persoanele care au niveluri de zahăr în sânge cuprinse între 100-125 mg/dl pot dezvolta boala în cel mult 10 ani, motiv pentru care supravegherea atentă a stilului de viață este vitală.

Monitorizează periodic nivelul de zahăr din sânge, încearcă să scazi în greutate, dacă este necesar și adoptă o alimentație sănătoasă, pentru a reduce nivelul de glicemie și riscul de a dezvolta diabet zaharat.

Articol redactat de Campaigns.

Articol sponsorizat de e-motion.ro

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .