Artroza

Boli

Centrul de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes” / Dr. Angelica Nour Medic specialist Medicina interna

Ce este artroza ?

Termenul generic de artroza reuneste mai multe suferinte ale articulatiilor, de cauza degenerativa, avand ca trasatura comuna distrugerea cartilajului articular, urmata apoi de modificari ale tuturor structurilor din componenta articulatiei. Consecintele acestor remanieri ale componentelor articulare sunt : durerea, impiedicarea miscarilor normale si deformarile.
Practic, orice articulatie poate fi afectata de procesul artrozic, dar cu predilectie, articulatiile cel mai des solicitate : genunchii (gonartroza), soldurile (coxartroza), coloana vertebrala (spondilartroza), articulatiile degetelor.

Artroza – cauze

Exista mai multi factori care determina aparitia artrozei :

a) generali :

.   ereditatea

.  tulburari endocrine

.  tulburari de nutritie

b) locali :

.   obezitatea

.  suprasolicitarea articulatiei

.   slabirea fortei musculare

.  traumatisme

De cele mai multe ori, acesti factori de risc sunt prezenti la batrani, sportivi si unele profesii. Femeile sufera de doua ori mai frecvent de artroza decat barbatii.

Cartilajul articular

Capetele oaselor care alcatuiesc articulatiile sunt acoperite de un strat de cartilaj. Cartilajul articular este alcatuit dintr-o retea de fibre de colagen in ochiurile careia se gasesc niste molecule speciale, formate din proteine si zaharuri (proteoglicani), care retin o cantitate importanta de apa (peste 90 %). Astfel, cartilajul isi indeplineste cele doua functii importante : inlesnirea alunecarii suprafetelor articulare si amortizarea socurilor. In alcatuirea cartilajului exista celule care reinnoiesc permanent substantele care il alcatuiesc, numite condrocite. Cartilajul nu are vase de sange si se nutreste prin imbibitie.

 Artroza – cum apare

Artroza apare atunci cand se strica echilibrul intre formarea si distrugerea de componente ale cartilajului, in favoarea celei din urma. In principiu, fenomenul are loc atunci cand celulele (condrocitele) sunt mai putin numeroase, mai putin active sau nu au la dispozitie materialele necesare producerii componentelor de cartilaj (colagen si proteoglicani) sau cand acestea din urma sunt distruse de actiunea unor enzime. Rezultatul este transformarea cartilajului dintr-o structura neteda si elastica in una neregulata (fisurare, ulcerare) si rigida. Miscarea este compromisa, iar lipsa amortizarii socurilor transmite capetelor osoase solicitari neobisnuite si osul se deformeaza (remodelare). Noua „geometrie” articulara duce la compromiterea structurilor de stabilizare (capsula si ligamente) si a muschilor de vecinatate, cu aparitia disfunctiilor articulare, generand dureri si dificultati la mobilizare, ulterior – deformari si impotenta functionala.

Artroza – manifestari clinice

.Durerea articulara – simptomul principal – cu doua caracteristici : durere de tip mecanic – apare dupa efort, dispare in repaus, meteorosensibilitatea – accentuata de frig si vreme umeda

. Redoarea articulara – cu durata de 10 – 15 minute, dupa repaus prelungit

. Limitarea miscarilor(active si pasive) in articulatiile respective

La examenul obiectiv se constata :

. articulatie marita de volum

. deformari articulare – in stadii avansate

. cracmente la mobilizare

Artroza – impactul socio-economic

Artroza este cea mai frecventa suferinta articulara. Se apreciaza ca 3 – 6 % dintre persoanele peste 30 ani sufera de artroza, iar modificarile evidentiate la radiografii sunt de 2 – 3 ori mai frecvente. Intre 35 si 60 de ani frecventa artrozei creste de 2 – 10 ori. Numarul cazurilor de artroza este in crestere odata cu cresterea sperantei de viata a populatiei. Aceasta suferinta implica serioase costuri sociale, fiind o cauza frecventa de incapacitate temporara de munca si de pensionare, la care se adauga suferinta si incapacitatea(alterarea calitatii vietii) si costurile medicale.

Artroza nu este nici inevitabila, nici netratabila. In principal mijloacele care ne stau la dispozitie sunt :

. masurile generale de prevenire a bolii si de protectie a articulatiilor

. medicamentele impotriva durerii si inflamatiei articulare

. medicamentele capabile sa refaca echilibrul intre formarea si distrugerea de cartilaj

. masuri adjuvante : balneoterapia, kinetoterapia, fizioterapia, masajul

. masuri chirurgicale