Astmul bronsic

Boli

LaMedic

Ce este astmul bronşic?

Este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile. Pe fondul inflamaţiei cronice din bronhii se produc episodic crize: spasme ale bronhiilor, care le îngustează brusc şi pacientul simte că se sufocă, îi este mai greu să expire decât sa inspire aer, se aud zgomote (şuierături) la respiraţie.

Ce provoacă astmul ?

De cele mai multe ori, astmul este o alergie respiratorie, pe care o fac cei predispuşi (cu teren atopic). Există o transmitere ereditară a acestei predispoziţii, drept care în aceeaşi familie se pot întâlni mai mulţi pacienţi cu astm sau cu alte forme de alergie (rinită alergică, eczemă, alergie la aspirină).
Boala începe să se manifeste la un moment dat, fie cu ocazia unei viroze, fie cu ocazia expunerii la alergeni aerosolizaţi (polen de exemplu). Bronhiile inflamate reacţionează exagerat faţă de particulele inhalate, care provoacă o îngustare bruscă a bronhiilor: apare o criză de astm, destul de uşor de recunoscut de către medicii care văd pacientul. Totuşi, este posibil ca primele crize să fie trecute cu vederea şi să fie apoi relatate de pacient ca „răceli frecvente”, pentru că pacientul acuză nas înfundat şi tuse ca la o răceală, dar niciodată febră.
Odată începută, boala are o evoluţie cronică. Ea este prezentă permanent în bronhii, dar este resimţită de bolnav numai în timpul crizelor. Între ele, pacientul se poate simţi bine şi se poate crede sănătos.

Cum se manifestă astmul?

Prin crize de sufocare însoţite de şuierături în piept, de tuse care se poate însoţi de eliminarea unei spute albicioase gelatinoase. Uneori pacienţii au senzaţia că „îi strânge pieptul” sau că „respiră ca printr-un tifon”. Boala debutează de obicei la tineri sau chiar la copii. Există însă şi pacienţi la care boala debutează după 60 de ani. Între crize, pacientul se poate simţi perfect sănătos, sau poate avea o greutate în respiraţie la efort.
Boala poate îmbrăca diverse grade de severitate. Atunci când este uşoară, se poate manifesta prin crize rare, de mică intensitate şi care pot trece de la sine. Dacă boala este mai severă, crizele pot apărea mai frecvent, chiar zilnic, sau în timpul nopţii, trezind pacientul din somn. Într-un astfel de stadiu, pacientul nu se simte bine nici între crize, acuzând oboseală la eforturi din ce în ce mai mici, hârâială permanentă în piept, tuse.
Un pacient care de obicei face crize rare poate trece printr-o perioadă de agravare a simptomelor, adesea declanşată de o viroză respiratorie sau de o expunere la un alergen (de exemplu, înflorirea plopilor). Atunci, el face o exacerbare a bolii, care de obicei îl îndeamnă să se adreseze medicului. Inflamaţia din bronhii este prezentă în permanenţă la astmatici. Cu cât ea este mai puternică, cu atât crizele sunt mai frecvente şi mai severe, ducând la manifestări cronice.

Tratamentul de fond al astmului

Astmul fiind o boală cronică, trebuie tratat permanent, nu numai în timpul crizelor. Un tratament corect de fond previne apariţia altor crize. Tratamentul trebuie adaptat în funcţie de gradul de severitate a bolii, precizându-se astfel numărul medicamentelor şi dozele lor. Astmul nu este o boală vindecabilă, dar este uşor tratabilă, obiectivul fiind ca astmaticul să ducă o viaţă normală, cu preţul administrării unui tratament.

Ce este ACT?

Asthma Control Test™ (ACT) este un instrument validat pentru evaluarea nivelului de control al astmului. Noul instrument pentru măsurarea multiplilor parametri este necesar pentru îmbunătăţirea evaluarii controlului astmului şi pentru a ajuta pacienţii să atingă obiectivele tratamentului. ACT este un studiu autoadministrativ ce conţine cinci întrebări, realizat de către un grup de medici specialişti pentru a oferi o evaluare a controlului astmului la nivelul fiecărui pacient, individual. ACT oferă date exacte şi ştiinţific valide care documentează situaţia controlului astmului cu scoruri care sunt uşor de interpretat, atât de către pacienţi, cât şi de câtre medici.