Anticorpi anti-neuronali

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Anticorpii anti-neuronali sunt folositi pentru diagnosticul sindroamelor neurologice paraneoplazice (care sunt complicatii nonmetastatice ale unui cancer sistemic)2.

Anticorpi anti-neuronali sunt detectati in sangele sau LCR-ul majoritatii pacientilor cu sindrom neurologic paraneoplazic, dar lipsesc in sangele si LCR-ul indivizilor sanatosi. Au fost descrisi peste 14 tipuri de anticorpi anti-neuronali. Trei dintre acestia sunt mai frecvent utilizati in diagnostic :

-Anti-Hu IgG determina fie un sindrom encefalomielitic, fie o neuropatie senzitiva. Acesti anticorpi nu se intalnesc la indivizii sanatosi si foarte rar apar la pacientii fara sindrom neurologic paraneoplazic. Apar in sindroamele neurologice paraneoplazice asociate cancerului pulmonar cu celule mici (se afirma ca prezenta acestor anticorpi trebuie sa ne faca sa cautam cancerul pulmonar, chiar daca intr-o prima faza acesta este greu de descoperit). Prezenta unori titruri scazute  de anticorpi anti–Hu se asociaza cu o faza precoce si un raspuns bun la chimioterapie. Unii dintre pacienti se pot prezenta cu gastropareza sau obstructie intestinala. Aproximativ 15% dintre pacienti prezinta si o alta tumora asociata cancerului pulmonar. Acesti anticorpi au mai fost detectati si la copii cu tulburari de motilitate intestinala, ataxie cerebeloasa, encefalite asociate sau nu cu neuroblastom3 .

-Anti-Ri IgG reprezinta cei mai comuni anticorpi anti-neuronali paraneoplazici. Determinarea titrului lor in sange sau LCR se face in prezenta unor afectiuni neurologice de cauza neprecizata (autoimuna sau paraneoplazica). Un rezultat pozitiv sugereaza o malignitate oculta. Cel mai frecvent se asociaza clinic cu opsoclonus-mioclonus ocular. Majoritatea pacientilor prezinta asociat un cancer mamar. Mai rar se asociaza cu un cancer ginecologic sau pulmonar. Tratamentul malignitatii poate duce la scaderea titrului acestor anticorpi si la ameliorarea manifestarilor neurologice3.

-Anti-Yo IgG  sunt denumiti si anticorpi anti-celule Purkinje deoarece afecteaza acest tip de celule din cerebel. Determinarea titrului  lor in sange sau LCR se face la pacientii care prezinta diverse simptome neurologice mai ales ataxie, nistagmus si disartrie. Sunt sugestivi mai ales pentru tumorile maligne  ginecologice, mamare si pulmonare3.

Recomandari pentru determinarea anticorpilor anti-neuronali – diagnosticul unor afectiuni neurologice de cauza neprecizata (paraneoplazica sau imuna)3. 

Pregatire pacient  nu este necesara o pregatire speciala2.

Specimen recoltat – sange venos1,2,3.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator1,2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare in maxim 45 minute de la recoltare folosindu-se pentru separare o eprubeta de plastic2; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C, la -20°C sau la -70°C1.

Volum proba – minim 2 mL ser1.

Cauze de respingere a probei

  • specimen hemolizat1;
  • specimen expus la temperatura ridicata1;
  • specimen contaminat bacterian1
  • ser lipemic2
  • proba recoltata pe anticoagulant sau contaminata cu anticoagulant2

Stabilitate proba  serul separat este stabil 14 zile 2-8°C; doua luni la -20°C 1,2. Nu decongelati/recongelati1.

Metoda – imunofluorescenta indirecta5.

Valori de referinta

–Anti- Hu IgG < 1:100

–Anti- Ri IgG < 1:100

–Anti- Yo IgG < 1:1005.

Interpretarea rezultatelor

Obtinerea unor rezultate pozitive la determinarea acestor anticorpi anti-neuronali impune cautarea unei tumori maligne responsabile de sindromul neuronal paraneoplazic, chiar daca la o prima examinare aceasta tumora nu este evidenta( in special pentru tumorile pulmonare, mamare sau ginecologice)2.

Limite si interferente

Anticorpi anti-neuronali anti-Hu IgG pot avea valori pozitive (fara a fi obligatorie prezenta unei malignitati) la  copiii cu tulburari de motilitate intestinala, ataxie cerebeloasa, encefalite3

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  2. Health System. UVa Depatment of Neurology 2007. Anti-Neuronal Antibody Screening for Paraneoplastic Neurological Syndromes. www.healthsystem.virginia.edu 2007. Ref Type: Internet Communication.
  3. www.clinilabnavigator.com Test Catalog: Antineuronal nuclear antibody. Ref Type: Internet Communication.
  4. Richard A. McPetersen, Matthew R. Pincus Organ-Specific Autoimune Diseases.In Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods- Sauders Elsevier 21-Ed 2007- pg 958
  5. www.imd-berlin.com Leistungsverzeichnis. Anti-neuronale AAK(IFT). Ref Type: Internet Communication.