Anticorpi anti-centromer

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Anticorpii anti-centromer sunt indreptati in principal impotriva a 3 proteine localizate in zona centromerica a cromozomilor: CENP-A, CENP-B si CENP-C.

Anticorpii anti-centromer constituie un marker serologic pentru sindromul CREST, o forma limitata de sclerodermie (prevalenta 70-90%). Clinic, sindromul CREST se caracterizeaza prin: calcificari cutanate, sindrom Raynaud, tulburari de motilitate a esofagului, sclerodactilie, telangiectazii. Anticorpii anti-Scl-70 sunt foarte rar depistati la acesti pacienti. Spre deosebire de pacientii cu scleroza sistemica si anti-Scl-70 pozitivi, pacientii avand anticorpi anti-centromer au in general o evolutie benigna a bolii si un prognostic relativ favorabil. Cu toate acestea, s-a constat ca detectarea anticorpilor anti-centromer impreuna cu anticorpii anti-histone reprezinta un factor de risc pentru afectare vasculara si pulmonara severa.

Acest tip de autoanticorpi mai poate aparea in sindromul Raynaud si in ciroza biliara primitiva.

Detectarea anticorpilor anti- centromer la pacientii cu sindrom Raynaud are o valoare predictiva  pozitiva mare pentru aparitia altor  simptome asociate sclerodermiei.

In 10-20% din cazuri, acesti anticorpi pot aparea in ciroza biliara primitiva, in special la persoanele care prezinta concomitent si simptome asociate sclerodermiei3.

Recomandari pentru deterninarea anticorpilor anti-centromer

  • suspiciune de scleroza sistemica sau sindrom CREST;
  • estimarea prognosticului in scleroza sistemica sau in prezenta simptomelor precoce de sclerodermie (ex. fenomene de tip Raynaud)2;3

Pregatire pacient  à jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese)1. 

Specimen recoltat – sange venos1 

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei – ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian1.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 7 zile la 4°C; timp mai indelungat la -20°C3.

Metoda – imunoenzimatica cu detectie prin fluorescenta (FEIA)1

Reactivul folosit este proteina umana recombinata CENP-B1.

Valori de referinta

<7 U/mL : negativ

7-10 U/mL : echivoc

>10 U/mL: pozitiv1

Limite si interferente 

Anticorpii anti-centromer nu sunt specifici pentru sindromul CREST. Dintre pacientii care prezinta acest tip de autoanticorpi,  numai o parte intrunesc criteriile specifice de diagnostic. Totusi, majoritatea  pacientilor asociaza manifestari de sindrom Raynaud1.

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog
  2. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Anti-Centromere B Antibodies. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication
  3. Rudolf Mierau, Ekkehard Genth.Autoantibodies in Systemic Rheumatic Diseases. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. Lothar Thomas. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 827.