Acid delta-aminolevulinic

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Acidul delta aminolevulinic (ALA)  este rezultatul condensarii dintre succinil – coenzima A si glicina in etapa initiala de sinteza a hemului, ce se desfasoara la nivelul mitocondriilor.

Excretia urinara a ALA poate creste fie din cauza unor deficiente congenitale ale enzimelor implicate in formarea hemului, fie ca urmare a prezentei unor anomalii enzimatice dobandite (ex: induse de alcool, intoxicatia cu plumb, sarcina). Daca activitatea enzimatica este redusa, porfirinele si precursorii acestora se acumuleaza in tesuturi si  determina aparitia de simptome neuroviscerale (dureri abdominale, greata, varsaturi, constipatie, mialgii, hipertensiune arteriala, retentie urinara, anxietate, insomnie, halucinatii, paranoia, si ocazional comportament psihotic) si modificari de laborator caracteristice fiecarui sindrom.

ALA si porfobilinogenul sunt testele de electie pentru porfiria acuta intermitenta.

Plumbul stimuleaza activitatea citocromului P450 si implicit a ALA-sintetazei, explicand astfel acumularea de ALA din sange si urina asociata cu saturnismul3.

Recomandari pentru determinarea acidului delta aminolevulinic 

-porfiriile acute (porfiria acuta intermitenta, porfiria variegata, coproporfiria ereditara, deficitul dehidrazei acidului aminolevulinic);

-intoxicatii  acute si cronice cu plumb si alte metale grele;

-tirozinemia ereditara4.

Pregatirea pacientului

Se va evita consumul de alcool si  ingestia excesiva de lichide pe perioada recoltarii probei.

Pentru obtinerea unor rezultate relevante este de preferat sa se intrerupa administrarea oricarui medicament ce poate interfera cu testarea ALA cu 2-4 saptamani inaintea recoltarii2; 5.

Specimen recoltat­  urina de 24 ore: la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2-3 litri toate  emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aprox. 10 mL in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina. Proba se tine la 2-8°C in timpul colectarii si ulterior pana se lucreaza efectiv. De asemenea se va evita expunerea la lumina a probei prin acoperirea completa atat a recipientului de recoltare cat si a celui de transport/stocare cu ajutorul unei folii de aluminiu5.

Recipient de recoltare – vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore5.

Cantitate recoltata – 10 mL5.

Cauze de respingere a probei – specimen care nu a fost pastrat la 2-8°C; specimen care a fost expus la lumina5.

 Prelucrare necesara dupa recoltare – este de preferat sa se lucreze imediat; daca acest lucru nu este posibil, proba se poate stoca la 2-8°C5.

Stabilitate proba – 4 zile la 2-8°C; 1 luna la -20°C5.

Metoda – fotometrica5.

Valori de referinta:  <6 mg/24h.5

Factor de conversie: mg/24h x 7.626 = μmol/24h5.

Interpretarea rezultatelor

Valori considerabil crescute ale ALA urinar  (> 300 μmol/24h) si PBG se intalnesc in timpul atacului acut al porfiriei variegata, in porfiria acuta intermitenta si intoxicatia cu plumb, fara a exclude insa, coproporfiria ereditara si porfiria cu deficit de ALA dehidraza4. Dupa un episod acut, in porfiria variegata valorile ALA revin la normal, spre deosebire de porfiria acuta intermitenta si coproporfiria ereditara.

Anumite afectiuni, cum ar fi: porfiria acuta hepatica ereditara – faza latenta, intoxicatia cronica cu plumb – forma subclinca, ingestia de alcool, hepatopatii induse de etanol sau medicamente, tirozinemia tip I, diverse tipuri de anemii, intoxicatii cu anumiti compusi organici halogenati, sarcina  sunt  asociate cu cresteri usoare sau moderate ale ALA.

Pentru o evaluare corecta atat a porfiriilor cat si a celorlalte afectiuni caracterizate prin cresteri ale ALA, determinarea valorilor metabolitului  in urina trebuie completata cu informatii privind porfobilinogenul, uro- si coproporfirina, porfirina plasmatica, protoporfirina eritrocitara libera etc4.

Limite si interferente

Determinarea ALA trebuie facuta in dinamica, deorece o singura testare nu poate oferi decat  informatii limitate indiferent de valorile obtinute.

  • Medicamente

Cresteri: acidul valproic, aminoglutetimida, barbituricele, carbamazepina, clorpropamida, danazolul, dapsona, diclofenacul, difenilhidantoina, fenilbutazona, glutetimida, griseofulvina, meprobamatul, novobiocinul, penicilina, primidona, sulfonamidele si tolbutamidul.

Scaderi: cisplatinul1

Bibliografie

  1. Frances Fischbach. Effects of the Most Commonly Used Drugs on Frequently Ordered Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Test. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 7 Ed., 2004, 1227-1228.
  2. Frances Fischbach. Urine Studies. Urine Porphyrins and Porfobilinogen. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 7 Ed., 2004, 266-268.
  3. Jacques Wallach. Boli metabolice si ereditare. In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor Medicale, Romania, 7 ed., 2001, 727-734.
  4. Lothar Thomas. Porphyria. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-BooksVerlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany, 1 Ed., 1998, 452-455.
  5. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
  6. ARUP Laboratories. Test Directory: Porphyrins, Urine. www.aruplab.com 2010. Ref Type: Internet Communication.