Acid homovanilic

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Acidul homovanilic (HVA) constituie un metabolit al neurotransmitatorului dopamina. HVA prezinta valori crescute (impreuna cu celelalte catecolamine si metaboliti ai acestora) la pacientii cu tumori secretante de catecolamine (neuroblastom, feocromocitom si alte tumori derivate din creasta neurala).

Nivelurile HVA pot fi modificate si in cazul unor tulburari in metabolismul catecolaminelor, cum ar fi:

-deficitul de monoaminoxidaza, in care se pot inregistra valori scazute de HVA urinar;

-deficitul de dopamin-beta-hidroxilaza (enzima care transforma dopamina in norepinefrina) caracterizat prin valori crescute de HVA urinar4.

Neuroblastomul este cea mai frecventa tumora solida extracraniana a copilului. Din punct de vedere histopatologic se constata proliferarea maligna a unor celule neuroectodermale slab diferentiate derivate din creasta neurala. Varsta medie la debut este de 2 ani; tabloul clinic este determinat de localizarea si stadiul tumorii. HVA determinat in urina impreuna cu acidul vanilmandelic constituie testele initiale pentru depistarea neuroblastomului1.

Recomandari pentru determinarea acidului homovanilic

-screening-ul tumorilor secretante de catecolamine la copii;

-monitorizarea tratamentului la copiii cu neuroblastom;

-evaluarea pacientilor suspectati ca avand defecte ereditare in metabolismul catecolaminelor3;4.

Pregatire pacient­  se va evita administrarea de aspirina, disulfiram, rezerpina si piridoxina, cu cel putin 48 ore inaintea recoltarii. De asemenea pe perioada recoltarii se vor evita fumatul, stresul fizic si psihic. Deoarece L-dopa interfera cu testarea se va evita administra administrarea acesteia cu 2 saptamani inaintea recoltarii3.

Specimen recoltat­  urina din 24 ore: la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2-3 litri toate emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aprox. 10 mL, in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina. Proba se tine la 2-8ºC in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv. La copiii mici determinarea se poate face pe spoturi urinare si se raporteaza la valorile creatininei urinare, deoarece urina din 24 ore este mai dificil de recoltat2.

Recipient de recoltare – vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 de ore2.

Cantitate recoltata – 10 mL2.

Cauze de respingere a probei – specimen care nu a fost pastrat la 2-8°C; utilizarea de substante conservante (produc interferente) 2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – este de preferat sa se lucreze imediat; daca acest lucru nu este posibil, proba se poate stoca la 2-8°C sau la -20°C, dupa ce in prealabil se adauga acid clorhidric concentrat pana se ajunge la un pH <42.

Stabilitate proba – 7 zile la 2-8°C; 1 luna la -20°C2.

Metoda – HPLC (cromatografie de lichide sub inalta presiune)2.

Valori de referinta

Adulti: < 8 mg/24h2.

Copii:

-<2 ani: <42 mg/g creatinina

-3-5 ani: <22 mg/g creatinina

-6-17 ani: <15 mg/g creatinina1.

Interpretarea rezultatelor

HVA si/sau acidul vanilmandelic inregistreaza valori crescute la aproximativ 95% dintre pacientii cu neuroblastom4.

Valori crescute de HVA pot fi intalnite si in feocrocitom, precum si in alte tumori derivate din creasta neurala. Excretia urinara crescuta poate fi intermitenta3.

Limite si interferente

Un procent de 20% din pacientii cu neuroblastom nu prezinta excretie urinara crescuta de HVA3.                                                                          

Valori moderat crescute de HVA in urina pot fi determinate de hipertensiunea arteriala, anxietatea marcata sau efortul fizic intens1

Bibliografie

  1. ARUP Laboratories. Test Catalog: Homovanillic Acid, Urine. www.aruplab.com. 2010. Ref Type: Internet Communication.
  2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate, 2010. Ref Type: Catalog.
  3. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Homovanillic Acid (HVA), 24-Hour Urine. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  4. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. Homovanillic Acid, Urine. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.