Creatinina urinara (24 ore)

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale

Creatinina este excretata cu usurinta de catre rinichi la indivizii sanatosi. Deoarece excretia de creatinina este relativ constanta la o persoana data, determinarea concentratiei de creatinina in urina din 24 ore poate oferi o orientare in ceea ce priveste functia renala1;3.

Recomandari pentru determinarea creatininei urinare

Pe langa recomandarile de determinare mentionate la creatinina serica, concentratia creatininei urinare poate fi folosita ca parametru de raportare a concentratiei altor metaboliti urinari (ex.: calciu urinar/creatinina urinara, albumina urinara/creatinina urinara, acid vanil mandelic urinar/creatinina urinara etc.)1;3.

Pregatire pacient  nu este necesara o pregatire speciala2.

Specimen recoltat – a) urina din 24 ore; la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina, apoi colecteaza intr-un vas de plastic toate emisiunile de urina, pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; se omogenizeaza urina recoltata; se masoara intreaga cantitate, se retin 100 mL in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina. Nu se folosesc substante conservante. Ambele recipiente trebuie sa fie bine inchise cu capac, ele se pastreaza la 2–8ºC pana in momentul lucrului. b) o proba de urina spontana (preferabil prima urina de dimineata)2.

Recipient de recoltare – a) vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 de ore; b) eprubeta pentru urina2.

Cantitate recoltata  a) cca. 100 mL; b) 10 mL2.

Cauze de respingere a probei  a) colectare incompleta a urinei din 24 ore; utilizarea de substante conservante2.

Prelucrare necesara dupa recoltare  se lucreaza in aceeasi zi; daca acest lucru nu este posibil, proba se poate stoca la 2-8°C pana in momentul lucrului2.

Stabilitate proba  urina este stabila: 4 zile la 2- 8°C; timp indelungat la -18°C2.

Metoda – spectrofotometrica (enzimatica colorimetrica)2.

Valori de referinta – a) 600-2000 mg/24h; b) 90-300 mg/dL2.

Factor de conversie: mg/dL x 88.4 = µmol/L; µmol/L x 0.0113 = mg/dL.

Interpretarea rezultatelor

Cresteri

Scaderi

• acromegalie, • gigantism,

• diabet zaharat 1. 

• insuficienta renala cronica, • stenoza renala1.

Limita de detectie – 0.3 mg/dL ( 27 µmol/L)2. 

Limite si interferente

Creatinina urinara nu trebuie determinata izolat, ci impreuna cu creatinina serica si clearance-ul la creatinina, pentru a avea valoare in estimarea functiei renale3.

Efortul fizic, sarcina, dieta cu un continut bogat in carne pot determina cresteri ale creatininei urinare1.

  • Medicamente

Cresteri: acid ascorbic, cefoxitin, cefalotin, corticosteroizi, metotrexat, metildopa, nandrolon, nitrofurantoin, oximetolon, prednison1.

Scaderi: captopril, ketoprofen, nandrolon, prednison, quinapril, steroizi anabolizanti, tiazide1.

  • Interferente analitice

Dobesilatul de calciu (Dexium) si alfa metil-dopa pot da valori fals scazute2.

Bibliografie

  1. Frances Fischbach. Urine Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009; 274-277.
  2. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
  3. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Creatinine, 24-Hour, Urine. www.labcorp.com . 2010. Ref Type: Internet Communication.