Urticariile

Boli

SanatateaTV / Prof. Dr. Iamandescu Ioan-Bradu

 

Urticaria este o afectiune dermatologica ce se manifesta prin explozia unor umflaturi mici, pete de culoare roz pal, cu varf plat si contur definit, insotite de mancarimi puternice. Aceasta afectiune afecteaza circa 15-20% din populatia generala. Urticaria se recunoaste usor, datorita asemanarii cu leziunile produse de urzica, cu diferenta ca este pruriginoasa si nu dureroasa. Cand urticaria este profunda, aceasta poate provoca angioedem. Angioedemul se caracterizeaza prin aparitia unor edeme la nivelul ochilor si buzelor, iar in cazurile grave, angioedemul poate bloca caile respiratorii si afecta mucoasa glotica, consecintele fiind extrem de periculoase cum ar fi sufocarea bolnavului si pierderea cunostintei acestuia.

Urticariile au la baza atat mecanisme alergice cat si mecanisme non-alergice, precum infectii parazitare, infectii bacteriene si modificari endocrine. Ambele tipuri de urticarii, alergice si non-alergice, au ca punct comun eruptia sub forma de pete urticariene.

Prof. dr. Iamandescu Ioan-Bradu afirma ca doar 10% din urticarii sunt produse  de un mecanism alergic, in timp ce restul de 90% sunt non-alergice. Urticariile pot avea si cauze psihice, studiile personale ale prof. dr. Iamandescu Ioan-Bradu, printre putinele publicate pe plan mondial, demonstreaza ca persoanele cu un grad mare de emotivitate si anxietate sunt mai predispuse la a avea o criza de urticarie.

Ca regula generala, urticaria afecteaza doar dermul superficial, umflaturile mici, denumite popular „bubite dulci”, apar, se umfla, dispar si apar in alta parte intr-o perioada cuprinsa de la cateva minute pana la cateva ore. Urticaria poate fi insotita mai des de febra, prurit si o stare generala afectata, iar mai rar de vasodilatatie, scaderea tensiunii, pierdere de plasma.  Mancarimea poate fi tratata cu antihistaminice, insa leziunile pot persista. In cazul in care urticariile apar la interiorul mucoaselor pacientul resimte dureri in capul pieptului, pe traiectul esofagului.

Tratamentul medicamentos al urticariei contine antihistaminice, iar cand antihistaminicele nu ajuta, se pot prescrie corticosteroizi orali, dar numai in urticarii acute grave. Prof. dr. Iamandescu Ioan-Bradu atentioneaza asupra administrarii de doze prea mari de corticosteroizi (gen prednison), deoarece dau dependenta, ceea ce duce la blocarea propriei glande producatoare de cortizon. 

Specialistul face diferenta intre urticarea usoara cu un prurit redus, urticaria care apare si dispare in cateva ore si formele persistente, care prin gravitatea lor pot duce la epuizare psihica.

Urticaria poate deveni extrem de periculoasa in momentul in care este localizata la nivel glotic sau cand este provocata de administrarea anumitor medicamente – este foarte probabil ca la administrari ulterioare sa se produca o escaladare care sa duca pana la soc anafilactic.

Cel mai mare risc al urticariei cronice este unul de ordin psihic, dat fiind de faptul ca pacientii se pot simti descurajati si pot suferi stari de depresie puternica.

In afara acestor situatii, urticaria poate fi tratata si acasa, in special daca este un caz izolat. Dintre recomandarile facute de prof. dr. Iamandescu Ioan-Bradu celor care doresc sa se trateze singuri, o putem aminti  pe aceea de a-si nota pe un carnet ce alimente au consumat in ultimele 12, chiar 24 de ore, si ce medicamente au luat. Este foarte important ca pacientul sa stie la ce face alimente face urticarie, deoarece este dificil ca acesta sa fie testat pentru fiecare aliment in parte (lista de alimente este una mai mult decat cuprinzatoare!) in momentul in care se prezinta la cabinet.  Cu toate acestea, la ora actuala acest lucru este oarecum facilitat prin anumite teste care prin prelevarea de probe de sange si izolarea anticorpilor pentru un anumit aliment pot fi foarte eficiente in identificarea cauzelor si punerea diagnosticului .

Inca o data, specialistul subliniaza importanta anamnezei in stabilirea diagnosticului si a tratamentului adecvat. 

Specialistul accepta rolul de adjuvant pe care balneo-terapia il are in tratarea urticariilor cronice (in special in cele insotite de infectii urinare); se arata indignat de dejectiile de caine care se pot intalni, din nefericire, pe trotuarurile Romaniei, aratand cum acestea sunt vinovate de aparitia toxocarei, insotita deseori de pusee de urticarie; si isi manifesta scepticismul vizavi de citricele ca tratament profilactic pentru urticarie si de injectiile cu ape minerale, o practica destul de actuala.

Este ideal sa nu ne scarpinam, iar daca totusi o facem, sa ne scarpinam cu intreaga palma, facand miscari circulare. In plus, dupa ce am consultat in prealabil un medic, nu trebuie sa ne lipseasca din casa antihistaminicele (fie prescrise de doctor, fie recomandate de farmacist) – este foarte important sa citim cu atentie prospectul si sa ne documentam despre efectele lor secundare (cum ar fi starea de somnolenta care ne poate periclita viata in cazul in care sofam pe durata tratamentului). Nu in ultimul rand, ni se aminteste sa notam ce am mancat si ce medicamente am luat cu 12-24 de ore inainte de aparitia primelor leziuni – este un aspect primordial in diagnosticarea si tratarea urticariilor.