Urografia intravenoasa UIV

Analize medicale

Medicover

Urografia intravenoasa (UIV) este o tehnica radiologica de investigare a aparatului urinar ce consta in injectarea intravenoasa a unei substante de contrast si efectuarea de radiografii succesive. UIV este valoroasa deoarece ne da relatii despre morfologia (marimea si forma organelor) si functia renala.

Cum se efectueaza?

Dupa o radiografie abdominala pe gol si testarea la substanta de contrast se trece la injectarea acesteia lent intravenous. Fiola cu substanta de contrast iodata (de ex. Urografin) se va incalzi in prealabil la temperatura corpului; de obicei se asociaza cu administrarea unei medicatii antialergice (de ex. corticosteroizi); substanta de contrast trece din sange in rinichi, umple sistemul de colectare de la nivelul acestora si apoi trece prin uretere catre vezica urinara. Se vor efectua radiografii seriate pentru a se urmari trecerea substantei de contrast prin sistemul urinar.  De obicei, pentru o mai buna umplere a sistemului de colectare se va efectua o manevra de compresiune a abdomenului; acest lucru nu este dureros si are ca scop o calitate mai buna a imaginilor rinichilor.

Pot aparea complicatii?

 • Exista un risc minor ca pacientii sa fie alergici la substanta de contrast iodata. Daca suferiti de alergie, avand rinita alergica sau astm bronsic, sunteti la risc de a face o reactie alergica la substanta administrata; in acest caz, fie vi se va recomanda o investigatie alternativa, fie vi se va administra in prealabil o doza mica de corticosteroizi  care sa suprime reactia alergica.
 • Riscul reactiilor adverse datorate razelor X este foarte mic; aparatele radiologice moderne sunt de foarta buna calitate si folosesc doze foarte mici de radiatii.
 • Pacientii diabetici care fac tratament cu metformin (de ex. Meguane sau Glucophage) trebuie sa intrerupa administrarea acestui medicament cu 48 ore inainte de efectuarea investigatiei; medicul dvs diabetolog va va sfatui in acest sens.
 • Femeile gravide sunt sfatuite sa nu efectueze aceasta investigatie radiologica decat daca potentialul beneficiu depaseste riscul asupra fatului.

Exista contraindicatii ?

 • afectiuni severe cardiace, renale sau hepatice
 • anemia hemolitica, starile febrile, adenomul toxic tiroidian, mielomul multiplu, etc.
 • hipersensibilitatea la iod

Pacientii care sufera de aceste conditii vor primi instructiuni speciale de la medicul specialist inainte de efectuarea acestei investigatii.

NB: pentru evaluarea functiei renale este foarte important sa-i furnizati medicului radiolog analize recente (de maximum 3 luni) privind valorile creatininei sanguine

Pregatirea pentru examinare

Pentru ca examinarea sa se poata efectua in conditii normale, este necesar ca intestinul sa fie gol deoarece un intestine plin de continut sau gaze ar putea ascunde imaginile radiologice. Pentru aceasta este suficient sa nu mancati cu 6 ore inaintea examinarii si sa nu beti cu 4 ore inainte de examinare.

Eliminarea materiilor fecale se efectueaza cu ajutorul unui purgativ.

Daca investigatia se va efectua in cursul dupa-amiezii, pregatirea incepe din seara precedenta.

 • Masa de searava fi usoara, fara a contine fructe sau legume (care nu se digera complet). Se poate manca paine, carne fiarta sau la gratar, oua fierte moi, branza proaspata de vaci.
 • In dimineata examinarii, NU mancati nimic.
 • Intre orele 7-11 veti bea 2) litri de solutie de FORTRANS (se dizolva cate un plic intr-un litru de apa plata sau apa de la robinet).  Veti bea cate o cana la 5-10 minute.

Daca investigatia se va efectua in cursul diminetii, pregatirea incepe din ziua precedenta

 • Intre orele 16.00-18.00 veti bea 2 litri de solutie de FORTRANS
 • Nu veti lua masa de seara
 • In dimineata examinarii, NU mancati nimic.

Pe masura ce beti solutia de Fortrans, aceasta strabate tubul digestiv pe care il curata si se elimina in scaun, fara a produce crampe sau deshidratare. Daca va este totusi sete, puteti bea lichide clare, slab indulcite (apa, ceai, sucuri de fructe). In continuare nu mancati pana la examinare, dar puteti bea lichide clare.

Dupa examinare

 • se recomanda sa va hidrati adecvat ( 3 litri lichide/24 ore)

Inainte de a efectua investigatia, veti fi rugat sa semnati consimtamantul informat (sa certificati ca ati citit cele prezentate aici si ca doriti sa fiti examinat(a) in conditiile prezentate. Desigur ca veti putea adresa orice intrebare in legatura cu investigatia, inainte de a semna consimtamantul.