Laborator Synevo
Informatii generale si recomandari
FTA-ABS (Fluorescent Treponemal Antibody – Absorbtion) detecteaza anticorpi specifici fata de Treponema pallidum fiind testul de electie pentru confirmarea sifilisului2.
Are la baza o tehnica de imunofluorescenta indirecta care foloseste un antigen provenit de la Treponema pallidum izolata din testiculele de iepure. Intr-o etapa initiala, serul pacientului este absorbit cu un antigen treponemic nepatogen (denumit sorbent) pentru a indeparta anticorpii naturali, aflati in titruri joase, indreptati fata de treponemele saprofite din cavitatea bucala sau tractul genital1.
FTA-ABS este mai sensibil decat reactia de micro-hemaglutinare in sifilisul primar; rezultatele sunt similare in celelalte stadii ale bolii. Daca este suspectat un sifilis tertiar de indiferent care tip se va efectua intotdeauna FTA-ABS, chiar si atunci cand testul VDRL este negativ.
Testul ramane pozitiv indefinit la ~ 95% dintre pacienti2.
Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)3.
Specimen recoltat – sange venos3.
Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator3.
Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; determinarea se executa imediat; daca acest lucru nu este posibil, serul se stocheaza la 2-8ºC3.
Volum proba – minim 1 mL ser4.
Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat, lipemic sau contaminat bacterian3.
Stabilitate proba – serul separat este stabil: 7 zile la 2-8°C si timp indelungat la – 20°C3.
Metoda – imunofluorescenta indirecta3.
Valori de referinta
Anticorpi Treponema IgG (FTA-ABS): Negativ3.
Limite si interferente
Testul nu trebuie folosit pentru evaluarea activitatii bolii sau a eficientei tratamentului4. De asemenea nu poate fi utilizat pentru detectarea precoce a sifilisului congenital la sugari datorita transferului pasiv de anticorpi IgG prin placenta2.
Testul prezinta dezavantajul ca este standardizat la o singura dilutie a serului (1:5), necesita personal calificat, iar interpretarea sa poate fi subiectiva1.
Reactii fals-pozitive au fost asociate cu cresteri ale globulinelor sau prezenta de globuline anormale, anticorpi antinucleari, reactanti de faza acuta in concentratii crescute, aglutinine la rece, anticorpi anti-Mycoplasma, varsta inaintata, dependenta de droguri. Incidenta acestor rezultate in populatia generala este de pana la 2%4.
Bibliografie
- Edmund C. Tramont. Treponema pallidum (Syphilis). In Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases, 7th edition, Churchill Livingstone, Elsevier, 2010, 3044-3049.
- Jacques Wallach. Boli Infectioase. In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor Medicale, Romania, 7 ed. 2001, 1079.
- Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
- Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Treponema pallidum Antibodies (FTA-ABS). www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.