Proteina transportoare a retinolului (retinol binding protein=RBP)-urina

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale

Proteina transportoare a retinolului (retinol binding protein=RBP) este o glicoproteina cu greutate moleculara mica (21 kDa), ce face parte din familia α globulinelor si are rol in transportul retinolului de la ficat la tesuturi. RBP leaga retinolul in raport stoichiometric 1:1, solubilizandu-l si totodata protejandu-l impotriva oxidarii. In plasma complexul retinol – RBP circula legat de transtiretin (prealbumina). Acest complex elibereaza retinolul receptorilor specifici, ce se gasesc pe suprafata retinei, pielii, gonadelor, plamanilor etc. O fractiune mica (<10%) se filtreaza prin membrana glomerulara si se reabsoarbe la nivelul tubilor proximali, unde se si metabolizeaza. La persoanele sanatoase RBP se gaseste in urina doar intr-o cantitate redusa, de aceea orice modificare in excretia urinara indica o afectiune tubulara proximala. Determinarea concentratiei de RBP in urina este un marker important in diagnosticul si monitorizarea bolilor renale4,5.

 Recomandari pentru determinarea proteinei transportoare a retinolului (RBP) 

– evolutia leziunilor sau disfunctiilor tubulare;

– screening-ul  afectiunilor tubulare;

– detectarea disfunctiilor renale cronice asimptomatice;

– nefrite interstitiale;

– pielonefrite;

– tubulopatii ereditare;

– nefropatii induse de medicamente;

– evaluarea functiei renale dupa transplant3.

Pregatire pacient – nu este necesara2.

Specimen recoltat – o proba de urina spontana (preferabil prima urina de dimineata)2.

Recipient de recoltare – eprubeta pentru urina2.

Cantitatea recoltata – 10 mL2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – nu se adauga acizi sau conservanti2.

Stabilitate proba  7 zile la 2-8ºC2.

Metoda – nefelometrica2.

Valori de referinta – <0.5 mg/dL2.

Interpretarea rezultatelor

RBP este un indicator important in monitorizarea si diagnosticarea afectiunilor tubulare, nefritelor tubulo-interstitiale, glomerulopatiilor, vasculopatiilor renale, precum si in evaluarea leziunilor tubulare induse de intoxicatiile cu metale grele sau de consumul excesiv de medicamente nefrotoxice.

O cale alternativa la determinarea proteinei transportoare a retinolului (RBP) este investigarea alfa1-microglobulinei, deoarece nu exista studii care sa demonstreze superioritatea unui test fata de celalalt4.

Limite si interferente

Rezultatele testului pot fi modificate daca specimenele contin particule (celule, cristale etc.) sau au turbiditatea modificata1.

Bibliografie

  1. ARUP Laboratories. Test Directory: Retinol-Binding Protein, 24 Hour, Urine. www.aruplab.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
  3. Lothar Thomas. Urinary Proteins. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany, 1 Ed., 1998, 381-399.
  4. www.mayomedicallaboratories.com. Test Catalog. Retinol-Binding Protein. Ref Type: Internet Communication
  5. www.scrippslab.com. Retinol-Binding Protein. Ref Type: Internet Communication.