Poliartrita reumatoida

Boli

Liga Romana Contra Reumatismului

Poliartrita reumatoida este cea mai frecventa boala inflamatorie articulara si afecteaza aproximativ 1% din populatia generala, ceea ce inseamna cel putin 200.000 de pacienti in tara noastra. Poliartrita reumatoida este o boala sistemica cronica, progresiva, ce se caracterizeaza prin inflamatia mai multor articulatii si care se asociaza cu simptome generale cum ar fi oboseala.

Procesul inflamator determina durere in articulatii, deformarea si reducerea mobilitatii acestora, conducand in timp la pierderea functionalitatii normale, datorita evolutiei proceselor distructive la nivel osos si in cartilaje, cu consecinte invalidante asupra pacientilor afectati de aceasta boala. Pacientii cu poliartrita reumatoida au un risc crescut de a dezvolta si alte complicatii sistemice ale bolii, cum ar fi osteoporoza, anemia, tulburari ale sistemului respirator sau dermatologice.

Poliartrita reumatoida si artroza sunt doua patologii distincte. Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna in care sistemul imunitar al organismului ataca propriile tesuturi si organe, determinand astfel inflamatia cronica a articulatiilor. Spre deosebire de poliartrita reumatoida, artroza este o boala ce afecteaza mai ales persoanele in varsta si consta in deterioarea tesuturilor datorita uzurii si imbatranirii acestora.

Cum se stabileste diagnosticul

Pentru stabilirea diagnosticului are mare importanta ceea ce povesteste pacientul insusi (anamneza) precum si pe examinarea fizica: reumatologul va examina atent articulatiile sa vada daca acestea sunt inflamate. In completarea examenului fizic se poate face si o analiza de sange.

In cazul inflamarii articulatiilor creste viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) sau valoarea proteinei C reactive (CRP). In cuvinte simple: cu cat inflamatia este mai grava cu atat viteza de sedimentare sau valoarea CRP e mai mare. Viteza de sedimentare si valoarea CRP sunt folosite mai ales pentru a urmari evolutia unei afectiuni reumatice si nu doar pentru stabilirea diagnosticului. Se intampla ca aceste valori sa creasca si din cauza altor boli, de exemplu in cazul unei infectii. Se poate face o analiza a sangelui, cautand factorii reumatoizi (proteine care au de-a face cu sistemul imunitar). Cincizeci de procente dintre pacienti care au AR in faza incipienta au acesti factori evidentiati in sange. Daca acesti factori reumatoizi sunt prezenti, asta inseamna ca boala evolueaza destul de rapid. Analiza de sange este deci folosita ca metoda complementara, pe langa anamneza si examenul fizic, pentru a sprijini diagnosticul si pentru a urmari evolutia bolii.

La o radiografie devine vizibil daca o articulatie este sau nu afectata. De obicei insa acest lucru se poate vedea doar intr-un stadiu mai avansat al bolii, insa in cazul unei forme de AR mai agresive, acest lucru se poate vedea de la inceput.

Deoarece nu exista un singur test cu care sa avem siguranta absoluta ca avem de-a face cu o afectiune reumatica, se poate sa dureze un timp pana cand se poate pune diagnosticul.

Ce simt in cazul artritei reumatoide

O articulatie inflamata este dureroasa, se umfla si este calda. Mai ales dimineata, dupa ce ati stat mai mult timp in aceeasi pozitie, articulatia poate fi intepenita. Oboseala este un alt simptom incercat de multe persoane cu AR. Este un simptom general al bolii si se manifesta prin lipsa generala de energie.

Odata initiat procesul de inflamatie, se poate ca umflarea articulatiei sa nu fie foarte evidenta; de exemplu, poate veti remarca doar ca va dor pernitele degetelor cand mergeti si va veti simti degetele intepenite sau mainile umflate.

Durerea va poate deranja noptile, se poate sa aveti senzatia ca sunteti racit, cu febra, stare de slabiciune si lipsa de pofta de mancare. Deoarece adesea inflamatia duce la anemie, acest lucru accentueaza senzatia de oboseala.

Cateodata trebuie sa-mi modific intreg programul pentru ca am dureri prea mari si trebuie sa stau un pic linistit. Apoi am perioade bune. De astea ma bucur cat mai mult. Si cei din jurul meu pot lua parte la aceasta libertate si se bucura ca nu mai am dureri asa mari.

Impactul general al poliartritei reumatoide asupra organismului

Anemia si bolile cardiovasculare sunt doua dintre cele mai frecvente complicatii ale poliartritei reumatoide. Pana la 30% dintre pacientii cu poliartrita reumatoida sufera de anemie, complicatie care provoaca stari frecvente de oboseala. In afara de durerea cauzata de afectarea articulatiilor, senzatia de oboseala este cea mai frecventa problema semnalata de pacientii cu poliartrita reumatoida. De asemenea, la acesti pacienti se inregistreaza un risc crescut de boli cardiovasculare, atunci cand inflamatia este cauzata de niveluri plasmatice crescute ale proteinei C reactive.

Impactul poliartritei reumatoide asupra calitatii vietii pacientilor

Poliartrita reumatoida are consecinte grave atat asupra starii de sanatate fizica a celor afectati, cat si un impact negativ asupra calitatii vietii pacientilor. In general, poliartrita reumatoida afecteaza in principal femeile, fiind de doua ori mai frecventa decat la barbati. Boala are impact negativ asupra sperantei medii de viata, ce scade cu 3 pana la 7 ani. Dupa 10 ani de la momentul diagnosticului, mai putin de 50% dintre pacientii cu poliartrita reumatoida isi mai pot continua activitatile zilnice obisnuite.

Asociatia „Arthritis Foundation” din Statele Unite a efectuat un studiu in care au fost inclusi 500 de pacienti cu poliartrita reumatoida, care a demonstrat ca, in ciuda progreselor recente in diagnosticarea si tratamentul bolii, exista inca un numar mare de pacienti a caror calitate a vietii este diminuata datorita durerii si fatigabilitatii – simptome majore ale poliartritei reumatoide. O treime dintre cei care au participat la studiu au afirmat ca boala le afecteaza perspectivele de viitor, iar aproape jumatate s-au declarat ingrijorati de faptul ca nu vor mai fi capabili sa isi ingrijeasca familiile. Majoritatea pacientilor cu poliartrita reumatoida au declarat ca resimt zilnic simptomele bolii ce le afecteaza si le restrang activitatea fizica, iar doua treimi dintre acestia si-au autoevaluat calitatea vietii ca fiind moderata spre scazuta.

Impactul economic al poliartritei reumatoide

Pe langa impactul individual semnificativ pe care aceasta boala il are asupra pacientului, poliartrita reumatoida determina o povara financiara importanta asupra bugetelor nationale de ingrijiri de sanatate, datorita costurilor legate de spitalizari si scaderii productivitatii la locul de munca. Poliartrita reumatoida debuteaza la cel mai productiv segment de populatie: cel cu varste intre 35 si 50 de ani. Cu cat boala apare mai devreme, cu atat creste probabilitatea de a dezvolta complicatii severe, invalidante, la pacientii afectati. Se estimeaza ca, in tarile dezvoltate, la 5 ani de la diagnostic, 40% dintre pacientii cu poliartrita reumatoida nu mai sunt capabili sa lucreze cu norma intreaga, iar la 10 ani de la 7,8 diagnosticare reusesc sa mai lucreze doar 50% din norma de lucru.

In Marea Britanie, poliartrita reumatoida genereaza anual peste 9 milioane de vizite la medicul de familie, ceea ce reprezinta pierderi in productie de 833 de milioane de lire. Se estimeaza ca impactul financiar pe care aceasta boala l-a avut asupra economiei britanice in anul 2000 a fost de 5.5 miliarde de lire. Expertii din Statele Unite estimeaza ca poliartrita reumatoida provoaca cele mai mari pierderi economice, comparativ cu oricare alta boala, aceste pierderi fiind estimate la 128 miliarde de dolari anual.

Optiuni terapeutice

Exista mai multe solutii terapeutice pentru tratamentul poliartritei reumatoide. Unele dintre ele se adreseaza semnelor si simptomelor bolii, altele isi propun sa intervina in evolutia bolii si sa aiba un impact pozitiv aspra efectelor sistemice ale poliartritei reumatoide, cum ar fi oboseala si anemia.

Tratamentele disponibile la ora actuala includ:

  • Tratamente anti-reumatice modificatoare de boala : Acestea sunt medicamente imunomodulatoare, care combat semnele si simptomele poliartritei reumatoide si incetinesc distrugerea progresiva a articulatiilor. Aceste medicamente sunt folosite deseori in combinatie – intre ele sau in combinatie cu un agent biologic, pentru a imbunatati raspunsul pacientului la tratament.
  • Terapii biologice : Este vorba de medicamente obtinute prin inginerie genetica care tintesc markeri specifici de la suprafata celulelor sau substante – mesager ale sistemului imun numite citokine. Acestea sunt produse cu scopul de a regla raspunsul altor celule implicate intr-un proces inflamator. Un exemplu de citokina specifica, asupra careia actioneaza agentii biologici este factorul de necroza tumorala alfa.
  • Alte terapii recent aparute, care au la baza o abordare diferita a bolii, includ tratamente biologice care actioneaza asupra limfocitului B sau care tintesc citokine alternative cum ar fi interleukina-6, reducand inflamatia si incetinind progresia bolii la nivel articular dar si in intregul organism.
  • Glucocorticoizi (corticosteroizi): Acestea sunt medicamente anti-inflamatoare pe baza de cortizol

– un hormon produs in mod natural de catre organism – care reduc inflamatia. Cu toate acestea, folosirea glucocorticoizilor este limitata de efectele secundare importante cum ar fi hiperglicemia, osteoporoza, hipertensiunea, cresterea in greutate, cataracta, pierderea masei musculare si susceptibilitate la infectii.

  • Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene : Este vorba de medicamente care actioneaza asupra semnelor si simptomelor poliartritei reumatoide, cu scopul de a diminua durerea si inflamatia, dar ele nu stopeaza evolutia bolii si nu incetinesc deformarea articulatiilor.

Remisiunea bolii

Nu se cunoaste exact ce anume declanseaza poliartrita reumatoida, boala ce ramane in continuare incurabila, in ciuda progreselor terapeutice. Totusi, se stie ca deformarea articulatiilor la pacientii cu poliartrita reumatoida incepe in stadiile incipiente ale bolii, deseori imediat dupa instalarea primelorsimptome. In primii doi ani de la diagnostic, la aproape 70% dintre persoanele cu poliartrita reumatoida se observa si o deteriorare osoasa vizibila radiografic, de aceea un obiectiv important in managementul bolii este inceperea tratamentului cat mai repede posibil, cu medicamente eficiente, care sa incetineasca progresia bolii si sa limiteze afectarea articulara.

Scopul final al tratamentului este obtinerea remisiunii bolii, iar pentru a putea evalua acest obiectiv majoritatea medicilor folosesc sistemul de scor DAS28, care analizeaza mai multi parametri – durerea si tumefactia articulatiilor, teste de laborator de inflamatie si evaluarea starii generale de sanatate a pacientilor. Remisiunea bolii este definita de obtinerea unui scor DAS28 ≤ 2.6.