Petiție online privind decontarea analizelor pentru depistarea şi evaluarea alergiilor la copii

Stiri

Peste 6.200 de părinți din ţară au semnat o petiție online prin care cer Ministerului Sănătății decontarea analizelor pentru depistarea şi evaluarea alergiilor la copii. Părinții invocă costurile ridicate ale testelor, în condițiile în care afecțiunile sunt foarte răspândite. Alergiile afectează aproximativ 20% din populaţie, iar o parte din ele sunt transmise ereditar, spun specialiştii.

Sute de copii din România suferă de una sau mai multe alergii, însă foarte puține familii ajung să își permită analizele, ale cător costuri pornesc de la 60 lei şi pot ajunge până la 5.000 de lei.

Un sondaj realizat în perioada februarie-aprilie 2019, de către Asociaţia Română de Educaţie în Alergii, arată că dintre 630 de copii care au participat la cercetare, 75% au alergie la lactate, 40% au alergie la ouă, 38% au alergii respiratorii iar 33% au diferite alergii alimentare.

Cei mai frecvent menţionati 5 alergeni de tip respirator au fost polenul de ambrozie ca şi alte tipuri de polenuri, acarienii, părul sau epiteliile diverselor animale şi mucegaiurile. În ceea ce priveşte alergiile de contact cei mai frecvent menţionaţi au fost detergenţii şi cosmeticele, iar la categoria alte tipuri de reacţii pe primul loc au fost medicamentele.

Costurile nu sunt deloc mici, spun părinţii micuţilor. „Analizele pentru a măsura nivelul alergiilor se repetă frecvent: de 2 ori pe an sau anual. Pentru 36% dintre respondenţi, analizele depăşesc 2.500 lei per an. Peste 200 dintre respondenţi plătesc peste 400 lei lunar pentru a cumpăra lapte praf special. La 56% dintre respondenţi nu li s-a specificat un timpul de vindecare al acestor alergii”, se arată în textul petiţiei. Doar testul de intoleranţă la alimente costă 850 lei.

„În calitate de medic de familie, mă confrunt alături de părinţi, cu barierele legate de accesul la serviciile unui medic alergolog şi mai ales de lipsa de gratuitate a testelor pentru depistarea alergiilor,mai ales în ambulator. Consider ca aceste teste trebuie să fie decontate de Casa de Asigurări, pentru depistarea precoce a alergiei în cazul copiilor cu antecedente familiale pozitive precum şi in cazul unui diagnostic clinic de rinită alergică, dermatită atopică, astm bronsic sau alte manifestări alergice. În cazul copiilor simptomatici sau cu risc de alergie, sustin decontarea testelor dar şi acordarea de gratuitate pentru produsele dietetice absolut necesare unui copil alergic”, precizează pediatrul Emiliana Coştiug.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.