Asociatia Prematurilor organizeaza Caravana pentru Monitorizarea Gravidelor si Mamelor cu risc

Stiri

Asociatia Prematurilor da startul Caravanei pentru Monitorizarea Gravidelor si a Mamelor cu risc, cu sprijinul finantarii oferite de Kaufland Romania prin programul In Stare de Bine.

Astfel, o caravana mobila insotita de 2 medici, 1 asistenta medicala, 1 consultant nutritie se va deplasa periodic in 10 localitati defavorizate, cu mortalitate infantila ridicata, tinand cont de numarul de sarcini luate in evidenta si de evolutia lor. In cadrul activitatii de monitorizare a sarcinilor, fiecarei femei i se va efectua: ecografie, cardiotocografie, controlul glicemiei, teste rapide de urina pentru mamele cu risc de hipertensiune.

Caravana va ajunge la 600 de beneficiari directi din judetele: Calarasi, Ialomita, Giurgiu, Ilfov si Teleorman.

In cadrul caravanei, va fi organizata lunar cate o sesiune la care viitoarele mame vor primi informatiile legate de ingrijirea in sarcina si ingrijirea nou-nascutului in primele luni de viata, nutritia gravidei si a copilulului, informatii legate de alaptare.

Odata cu deplasarea in mediul rural a acestei caravane dotata cu toate echipamentele necesare in monitorizarea sarcinii si cu personal medical de specialitate, femeile care inregistreaza sarcini cu risc vor primi tratamentul medical necesar. Ecograful achizitionat pentru derularea proiectului este dotat cu sonda abdominala si vaginala, ceea ce permite atat depistarea sarcinilor cu risc de prematuritate, cat si eventuale malformatii ale fatului.

“Asociatia Prematurilor si-a propus ca in 12 luni sa reduca cu 25% decesele inregistrate la nou nascutii din 10 localitati cu mortalitate infantila ridicata, de aceea sprijinul oferit de Kaufland Romania este esential in crearea unui cadru de inregistrare si monitorizare a sarcinii pentru femeile din mediul rural”, declara Diana Gamulescu, Presedinte Asociatia Prematurilor.

In plus, depistarea din timp a eventualelor probleme va permite echipei de proiect sa indrume femeia la nastere catre o maternitate de nivel III, unde nou-nascutul poate fi ingrijit in sectia de terapie intensiva. Mai mult decat atat, medicul neonatolog va avea acces la istoricul sarcinii si la intrega evolutie.

Aproximativ 18.000 de copii se nasc in Romania inainte de termen, unul la fiecare 30 de minute.

Proiectul vizeaza cresterea sansei la viata si sanatate pentru copiii din localitatile rurale defavorizate din judetele mentionate printr-o interventie care tinteste principalele cauze ale mortalitatii infantile:

  • lipsa de acces a mamelor din mediul rural la servicii medicale de monitorizare a sarcinii,
  • lipsa de informare cu privire la ingrijirea in sarcina si ingrijirea nou-nascutului,
  • nasterea prematura si deficientele sistemului sanitar romanesc care nu are la acest moment capacitatea de a prelua toate cazurile de nou-nascuti aflati in risc.

Conform datelor Centrului National pentru Statistica si Informatica in Sanatatea Publica cu privire la mortalitatea infantila la nivelul anului 2017, 1360 de nou-nascuti au murit in Romania inainte de a implini varsta de 1 an. Din totalul acestora, doar in 129 din cazuri (9.5%), mamele au beneficiat de toate controalele pe perioada sarcinii. In cazul a 285 mame (22%), au fost efectuate mai putin de 4 controale, iar alte 358 femei (26.3%), nu au fost consultate niciodata de un medic pe perioada sarcinii.

Desi studiul releva ca majoritatea deceselor au avut loc in spital, in lipsa monitorizarii sarcinilor, maternitatile nu pot sa modifice aceasta situatie decat in mica masura. In plus, prematuritatea s-a dovedit un diagnostic favorizant pentru 32% din copiii care nu au spravietuit primului an de viata.

Proiect derulat de Asociatia Prematurilor si finanțat prin programul „In stare de bine”, sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.