Peptid intestinal vasoactiv (VIP)

Analize medicale

Laboratorul Synevo

 

Informatii generale

Polipeptidul intestinal vasoactiv a fost initial izolat din intestinul subtire porcin si a fost recunoscut pentru efectul sau vasoactiv potent. Hormonul este larg raspandit in organism, fiind prezent in neuronii din sistemul nervos central, tractul digestiv, respirator si urogenital, precum si la nivelul tiroidei, suprarenalelor si glandelor exocrine. Principalele sale efecte includ relaxarea musculaturii netede (bronsice si vasculare), stimularea secretiei gastrointestinale de apa si electroliti si eliberarea hormonilor pancreatici3.

Hipersecretia VIP este intalnita in „sindromul holerei pancreatice”, sindromul Verner – Morrison sau sindromul diaree apoasa – hipokaliemie – hipoclorhidrie. Tabloul clinic include hipermotilitate, sindroame diareice apoase cu hipokaliemie si hipoclorhidrie, deshidratare si astenie fizica marcata. VIP poate fi secretat de tumori insulare pancreatice (90% din cazuri) sau ectopice precum si de celule insulare hiperplazice. In cadrul vipoamelor se mai pot intalni: hipercalcemie, flushing si intoleranta la glucoza2.

Recomandari pentru determinarea VIP – diagnosticul si monitorizarea tumorilor secretante de VIP la pacienti cu afectiuni diareice cronice3.

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) – cel putin 8 ore de la ultima ingestie de alimente. Se va evita administrarea de substante radioactive cu 24 ore inaintea efectuarii testului1.

Specimen recoltat – sange venos; vacutainerul se agita foarte usor, prin rasturnare si se pune imediat pe gheata; se transporta la laborator cat mai repede posibil pentru a fi centrifugat1.

Recipient de recoltare – vacutainer cu EDTA1.

Cantitate recoltata  cat permite vacuumul1.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat, care nu a fost adus la laborator pe gheata sau plasma care nu fost separata imediat dupa recoltare1.

Prelucrare necesara dupa recoltare  in maxim 30 de minute de la recoltare se separa plasma prin centrifugare 15 minute la 1500 x g [g = (1118 + 10-8) x (raza in cm) x (rpm)2]; pentru separarea plasmei se foloseste  o pipeta de plastic. Se lucreaza imediat; daca acest lucru nu este posibil, plasma se pastreaza la -20°C in recipient de plastic (polipropilen sau polistiren); probele de plasma recoltate in afara sediilor laboratorului vor fi transportate in recipientul destinat probelor congelate1.

Stabilitate proba  plasma este stabila 6 luni la -20°C sau la -70°C; nu decongelati/recongelati1.

Metoda – RIA (radioimunologica) 1.

Valori de referinta – <17 pmol/L1.

Limite si interferente

Nu toti pacientii cu aceste sindroame prezinta niveluri crescute de VIP. Pe de alta parte, cresteri ale acestui hormon pot fi inregistrate si la persoane sanatoase precum si la cele care folosesc in mod abuziv laxative2.

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
  2. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Vasoactive Intestinal Plypeptide (VIP), Plasma. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  3. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. Vasoactive Intestinal Plypeptide (VIP), Plasma. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.