N-telopeptidul urinar

Analize medicale

Informatii generale

Aproximativ 90% din matricea organica a osului este formata din colagen de tip I sintetizat de catre osteoblaste. Functia biologica a colagenului fibrilar este de a furniza rezistenta la intindere a osului. Aceasta rezistenta este conferita de o serie de legaturi covalente incrucisate („collagen crosslinks”) care se dezvolta intre moleculele individuale de colagen dintr-o fibra.

Molecula de colagen de tip I cu structura triplu helicoidala prezinta doua situsuri de atasare a legaturilor incrucisate (denumitetelopeptide), unul in regiunea amino (N) – terminala si celalalt in regiunea carboxi (C) – terminala. Legaturile se realizeaza efectiv prin intermediul unor polimeri incrucisati formati fie din trei reziduuri de hidroxilizina (piridinolina PYD), fie din doua reziduuri de hidroxilizina si unul de lizina (deoxipiridinolina DPYD). DPYD este prezent aproape in intregime la nivelul osului (vezi figura 14.4.1).

Infrastructura de colagen a osului sufera un proces continuu de remodelare care implica atat un proces de resorbtie osoasa mediata de osteoclaste cat si un proces de formare osoasa de care sunt responsabile osteoblastele.

In cursul procesului de resorbtie osoasa doar 40% dintre legaturile incrucisate sunt eliberate sub forma de compusi de piridinium (PYD si DPYD), restul de 60% fiind atasate de telopeptidele N- si C-terminale. Din circulatie telopeptidele NTx si CTx sunt excretate in urina1;4;5.

Secventele de aminoacizi si orientarea α 2N-telopeptidului fac ca acest produs de degradare al colagenului uman de tip I sa constituie un marker specific pentru resorbtia osoasa. Astfel nivelurile urinare de NTx se coreleaza cu rata resorbtiei osoase.

  –––-

Fig. 14.4.1 Legaturile incrucisate DPYD in colagenul osului (Adaptare dupa emedicine.medscape.com)5

In mod fiziologic, valori ridicate ale markerilor de resorbtie apar in copilarie, in perioda de crestere osoasa, precum si in faza de vindecare a fracturilor. In aceste situatii insa cresterile markerilor de resorbtie si cele ale markerilor de formare osoasa sunt echilibrate si nu au valoare diagnostica. In schimb, multe afectiuni cum ar fi hipertiroidia, toate cazurile de hiperparatiroidism, majoritatea formelor de osteomalacie si rahitism (chiar daca nu sunt asociate de hiperparatiroidism), hipercalcemia indusa de afectiuni maligne, boala Paget, mielomul multiplu, metastazele osoase, precum si diverse boli congenitale ale tesutului osos pot determina un turn-over osos accelerat si dezechilibrat. Dezechilibrul turn-over-ului osos, de obicei fara o accelerare a acestuia, se intalneste de asemenea in osteopenia si osteoporoza postmenopauza.

Anomaliile turn-over-ului osos ar trebui sa se normalizeze, ca raspuns la tratamentul eficient si acest lucru poate fi monitorizat prin masurarea in ser si urina a markerilor de resorbtie osoasa3.

Astfel, testul de determinare a NTx in urina are valoare predictiva in ceea priveste raspunsul osos  la tratamentul antiresorbtiv hormonal al femeilor in perioada postmenopauza. Testul poate fi de asemenea utilizat in monitorizarea eficacitatii terapiei antiresorbtive in osteoporoza si boala Paget. Pe de alta parte, prezinta utilitate in monitorizarea efectului terapiei antiestrogenice asupra ratei de resorbtie osoasa2.

Recomandari pentru determinarea N-telopeptidului urinar

  • instrument auxiliar in diagnosticul  conditiilor associate cu turn-over osos crescut;
  • diagnosticul diferential intre osteomalacie si osteoporoza;
  • identificarea pacientilor cu osteoporoza si turn-over osos accelerat care au un risc mare de progresie rapida a bolii;
  • valoare predictiva in ceea ce priveste raspunsul densitatii minerale osoase la tratamentul antiresorbtiv din osteoporoza;
  • monitorizarea si evaluarea eficacitatii terapiei la pacientii cu osteopenie, osteoporoza, boala Paget, sau alte afectiuni care beneficiaza de tratament antiresorbtiv;
  • instrument auxiliar in monitorizarea raspunsului la alte interventii terapeutice aplicate in afectiuni cu turn-over osos crescut (rahitism, osteomalacie, hipertiroidie)3.

Specimen recoltat­ – urina de 24 ore: la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2-3 litri toate emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aprox. 10 mL in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina. Proba se tine la 2-8°C in timpul colectarii1.

Recipient de recoltare – vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore1.

Cantitate recoltata – 10 mL urina1.

Cauze de respingere a probei – proba decongelata; utilizarea de substante conservante acide1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – este de preferat sa se lucreze imediat; daca acest lucru nu este posibil, proba se poate stoca la -20°C1.

Stabilitate proba – cel putin 1 luna la -20°C1.

Metoda – imunoenzimatica (EIA)1.

Valori de referinta

Femei: 14-74 nmol/mmol creatinina

Barbati: 13-78  nmol/mmol creatinina1.

Interpretarea rezultatelor

Prezenta unor valori urinare crescute ale N-telopeptidului este un indicator de resorbtie osoasa accelerata. Majoritatea pacientilor cu osteopenie sau osteoporoza au un turn-over osos redus, dar dezechilibrat, cu predominanta resorbtiei osoase. Acest fapt poate sa conduca la cresteri usoare ale NTX urinar; cresterile mari nu sunt caracteristice acestor conditii, de aceea daca se obtin valori >1.5-2 ori decat limita superioara a valorilor de referinta trebuie sa fie suspectata o osteomalacie asociata sau un diagnostic alternativ. Daca sunt excluse alte conditii insotite de turn-over osos crescut la un pacient cu osteopenie/osteoporoza se va considera ca acesta are un risc crescut de progresie accelerata a bolii.

Femeile cu menopauza precoce si niveluri ale NTx > 67 nmol/mmol creatinina beneficiaza cel mai mult la terapia hormonala de substitutie.

O reducere cu ≥ 50% a nivelului NTx urinar fata de nivelul bazal la 3-6 luni de la initierea terapiei antiresorbtive indica cu probabilitate mare un raspuns adecvat.

Pacientii cu afectiuni tratabile, cum ar fi hipertiroidia, vor prezenta o normalizare a valorilor Ntx urinar in decurs de 3-6 luni de la vindecarea completa3.

Limite si interferente.

Deoarece exista fluctuatii diurne ale valorilor NTX se recomandata efectuarea testului din urina recoltata in 24 ore. Cu toate acestea probele recoltate aleator pot fi acceptate, dar in acest caz se recomandata ca testarea sa se repete cel putin o data pentru a permite o estimare cat mai corecta a turnover-ului osos.

Probele  foarte diluate nu pot permite masurarea nivelului creatininei si, prin urmare, raportarea valorilor NTX la creatinina devine imposibila.

Colectarea  urinei in recipiente care contin conservanti acizi determina aparitia unor rezultate eronate si prin urmare aceste probe sunt neacceptate3.

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
  2. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. NTX-Telopeptide Cross-links (NTx) Urine. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  3. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. NTx-Telopeptide, Urine. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.
  4. Richard A. Mc.Pherson, Mattew R. Pincus. Biochemical markers of bone metabolism. In Henry´S.Clinical Diagnosis and Management By Laboratory Methods, Ed.Saunders, 2007, 181.

      5. Sonia A. Talvar, John F Aloia. Utility of Bone Markers in                                    Osteoporosis, 2009. emedicine.medscape.com. Reference Type:                      Internet Communication.