Osteodensitometrie

Analize medicale

Osteodensitometrie este o metoda de apreciere a densitatii osoase si implicit a rezistentei osoase. Aprecierea rezistentei osoase este utila in determinarea riscului de a suferi fracturi.

Sunt mai multe metode de apreciere a densitatii minerale osoase, insa metoda cea mai precisa in present este absorbtiometria duala cu raze X denumita pe scurt DEXA sau DXA.

Este considerata „standardul de aur” in diagnosticul osteoporozei si in evaluarea riscului de fracturi osteoporotice. Metoda foloseste razele X, dar expunerea la radiatii este foarte mica: in timpul efectuarii unei scanari, pacientul este expus la o doza de radiatii de 30 de ori mai mica decat pentru o radiografie pulmonara.

Modul de efectuare: pacientul este intins pe o masa, in timp ce detectorul de raze X scaneaza regiunea scheletica interesata, fara durere, intepaturi sau alt discomfort. Durata examinarii propriu-zise este de 5-10 minute. Examinarea nu necesita o pregatire speciala; pacientul nu se dezbraca daca hainele nu contin elemente metalice. Examinarea nu se face insa la femei gravide sau la scurt timp dupa administrarea unei substante de contrast (pentru urografie, CT, transit baritat, etc). In aceste cazuri e bine sa treaca cel putin 3 saptamani de la procedura respectiva. 

Chiar daca vi s-a recomandat efectuarea acestei investigatii datorita unor dureri osoase intense localizate intr-o anumita regiune a scheletului, scanarea nu se face tintit spre regiunea dureroasa. Densitatea minerala osoasa se masoara la nivelul unor regiuni scheletice reprezentative pentru osteoporoza: coloana lombara, sold, antebrat, sau la nivelul intregului schelet. Alegerea regiunii este facuta numai de catre specialist in functie de particularitatile pacientului.Rezultatul investigatiei este reprezentat de valoarea masurata a densitatii minerale osoase si de scorul T, si scorul Z. Parametrul care pune diagnosticul este scorul T care arata cat de mult este diferita densitatea minerala a pacientului de cea a adultului tanar; acest parametru este esential in evaluarea masei osoase.

Osteoporoza ca pierdere de masa osoasa este vizibila pe radiografia simpla numai intr-o forma avansata (dupa ce s-a pierdut 30% din masa osoasa); mai mult este o metoda imprecisa de evaluare a densitatii minerale osoase. Radiografia clasica a segmentelor scheletice interesate este utila insa pentru diagnosticul fracturilor vetebrale care pot fi consecinta osteoporozei. Din acest motiv, de cele mai multe ori (la pacienti varstnici sau cu modificari de statica vertebrala), radiografia coloanei dorsale respectiv lombare de profil este o investigatie obligatorie inaintea efectuarii DXA!

Diagnosticul de osteoporoza este pus pe valoarea scorului T masurat numai prin metoda DXA.

Scor T intre 0 si -1 este normal
Scor T intre -1 si -2,5 reprezinta osteopenie (os mai putin dar nu osteoporoza)
Scor T sub -2,5 pune diagnosticul de osteoporoza