NMP 22 (marker tumoral vezica urinara)-test calitativ

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale

Cancerul vezicii urinare ocupa locul 4 la barbati si locul 8 la femei intre toate tipurile de cancer. Cu exceptia hematuriei nu exista alte simptome precoce la pacientii cu tumori vezicale. Pentru a exclude sau pentru a diagnostica cancerul vezicii urinare examinarea cistoscopica este obligatorie. Pana nu demult citologia urinii a fost singura metoda neinvaziva folosita in mod frecvent. Sensibilitatea si specificitatea citologiei urinare depind insa de stadiul in care se afla tumora si de morfologia celulelor proliferante.

Pentru detectarea si monitorizarea cancerului vezicii urinare in stadiu avansat citologia urinara este un instrument sigur; totusi cancerul vezicii urinare in stadiu incipient poate fi detectat numai in aproximativ 30% din cazuri2. Au fost efectuate mai multe incercari pentru a valida diverse teste neinvazive specifice cancerului vezicii urinare, unul dintre acestea fiind NMP221;7.

Proteinele matricei nucleare (nuclear matrix proteins NMP) alcatuiesc cadrul structural intern al nucleului celulelor. Aceasta matrice serveste drept “ancora” pentru aparatul enzimatic implicat in procesele de replicare a ADN-ului, sinteza a ARN-ului si legare a hormonilor. De asemenea proteinele NMP au rol in reglarea si coordonarea expresiei genelor. Lucrarile lui Fey si Penman au demonstrat ca expresia NMP variaza in functie de tipul celulei de origine. Pornind de la aceasta observatie s-a aratat ca in serul pacientilor neoplazici exista proteine NMP solubile in concentratii mult mai mari decat la persoanele sanatoase. Partin si colaboratorii sai au demonstrat ca modelul de expresie NMP este diferit in tesutul prostatic normal in comparatie cu hiperplazia prostatica benigna si cancerul de prostata. Lucrari anterioare au identificat proteine NMP specifice pentru osteosarcom, cancerul de colon si cancerul mamar. Aceste observatii au indicat faptul ca determinarile NMP ar putea fi utile in monitorizarea pacientilor cu diverse tumori.

Diversele proteine NMP prezinta specificitate de organ. NMP22 sau proteina aparatului mitotic nuclear (NuMA) se gaseste in celulele epiteliale umane unde asigura separarea corecta a materialului genetic in cursul mitozei. Concentratia NMP22 in celulele uroteliului malign este de pana la 80 ori mai mare decat in tesuturile normale10. Proteina NMP22 este eliberata in urina ca urmare a apoptozei celulare9. Spre deosebire de citologia urinara, detectia de antigen NMP22 nu depinde de recuperarea celulelor intacte3.

Exista doua tipuri de teste pentru NMP22 dezvoltate de firma Matritech: cantitativ si calitativ9.

Testul calitativ NMP22 BladderCheck, fiind usor de efectuat, a fost dezvoltat pentru a putea fi folosit in clinicile si cabinetele de urologie. Are la baza o metoda imunocromatografica care utilizeaza 2 anticorpi monoclonali pentru a detecta niveluri de NMP22 mai mari de 10 U/mL. Sunt necesare doar 4 picaturi de urina, iar rezultatul este disponibil in 30 minute. Obtinerea unei benzi colorate la nivelul pozitiei test indica un rezultat pozitiv.

NMP22 BladderCheck este unicul test rapid pentru detectarea precoce a cancerului de vezica urinara autorizat de catre FDA pentru utilizarea in clinici si cabinete de specialitate atat pentru diagnostic cat si pentru monitorizarea pacientilor dupa interventiile chirurgicale. In ultimii 5 ani, testul a devenit in multe tari o metoda standard de screening pentru persoanele cu risc crescut (fumatori, mediu industrial toxic, pompieri etc.)10.

Utilitatea testului NMP22 in screening-ul cancerului de vezica a fost evaluata in mai multe studii. Katz G. si colaboratorii au urmarit 1331 de pacienti aflati in grupa de risc crescut pentru cancer de vezica urinara (fumatori) sau care prezentau deja simptome sugestive – hematurie sau disurie, prin NMP22, citologie si cistoscopie. Studiul a demonstrat ca testul NMP22, folosit impreuna cu cistoscopia, creste acuratetea acesteia din urma, detectand mai multe cancere de vezica urinara decat cistoscopia izolata sau combinata cu citologia8.

Testul NMP22 creste posibilitatea de detectie a tumorilor de vezica urinara, atat de novo cat si recurente4;5. Intr-un studiu multicentric pe 668 pacienti, Grossman si colaboratoriiau demonstrat rolul NMP22, in combinatie cu cistoscopia, in detectia tumorilor vezicale. Cistoscopia a detectat 91% din cancere. Combinatia cistoscopie + NMP22 a detectat 99% dintre cancere. Din cele 8 cancere identificate doar prin NMP22, doua erau metastatice, iar 7 erau cu agresivitate mare. Citologia a detectat doar 3 din cancerele oculte (toate fiind carcinoame in situ) si nu a crescut semnificativ sensibilitatea cistoscopiei (94.2% pentru combinatia citologie + cistoscopie). In baza acestor date testul NMP22 se impune, impreuna cu cistoscopia, in monitorizarea recurentelor la pacientii cu cancer de vezica urinara6.

Pregatire pacient – nu se recomanda folosirea testului dupa cistectomie totala, precum si in primele 5 zile dupa o procedura invaziva (cistoscopie, cateterizare) 10.

Specimen recoltat – o proba de urina spontana10.

Recipient de recoltare – pahar de plastic pentru urina de unica folosinta (nu se vor folosi recipiente de sticla) 10.

Cantitate recoltata  5 mL urina10

Cauze de respingere a probei – probe care nu au fost aduse la laborator imediat dupa recoltare (maxim 30 minute); enzimele proteolitice pot distruge proteina NMP2210.

Prelucrare necesara dupa recoltare – testul se efectueaza in maxim 30 minute de la recoltare10.

Metoda – imunocromatografica10

Valori de referinta –  Negativ10.

Interpretarea rezultatelor

ALGORITM DE DETECTARE PRECOCE A CANCERULUI DE VEZICA URINARA

 (dupa Ihor S. Sawcyuk, Hackensack, New Jersey si Barry Stein, Brown University Rhode Island)

CALEA 1

NMP22               NEGATIV

 

 

Rezultat: 99% valoare predictiva negativa

CISTOSCOPIE   NEGATIVA

Actiune: supraveghere standard

CALEA 2

NMP22                POZITIV

  

Rezultat: potential major de cancer nedetectat

CISTOSCOPIE   NEGATIVA

Actiuni:    investigatii suplimentare sustinute; reprogramare pentru investigarea tractului urinar superior; reprogramarea la interval scurt pentru retestare (NMP22 si cistoscopie)

CALEA 3

NMP22                POZITIV

  

Rezultat: 99% valoare predictiva pozitiva si risc crescut de tumora invaziva

CISTOSCOPIE    POZITIVA

Actiune: biopsie de urgenta si tratament

CALEA 4

NMP22                NEGATIV

  

Rezultat: cel mai probabil o tumora fara invazie musculara

CISTOSCOPIE    POZITIVA

Actiune: programare pentru biopsie si tratament

Limite si interferente

Un rezultat pozitiv nu trebuie utilizat ca evidenta a afectarii maligne a tractului urinar, fara a fi coroborat cu procedurile standard de diagnostic11.

Vor fi folosite aceleasi criterii clinice de excludere ca cele mentionate la testul NMP22 cantitativ14.

Bibliografie

  1. A. Zippe, C. Pandrangi, L, Agarwa L – NMP22 is a Sensitive, Cost-Effective Test in Patients at Risk for Bladder Cancer. In Journal of Urology 161: 62-65, January 1999.
  2. Del Nero A, Esposito N, Curro A, Biasoni D, Montanari E, Mangiarotti B, Trinchieri A, Zanetti G, Serrago M, Pisani E. – Evaluation of Urinary Level of NMP22 as a Diagnostic Marker for Stage pTa-pTl Bladder Cancer: Comparison with Urinary Cytology and BTA Test. In Eur Urol 1999; 35:93-97.
  3. Grossman et al. In JAMA 293:810-816, 2005.
  4. Grossman HB, Messing E, Soloway M, et al. Detection of bladder cancer using a point-of-care proteomic assay. In JAMA, 2005; 293:810-816.
  5. Grossman HB, Soloway M, Messing E, et al. Surveillance for recurrent bladder cancer using a point-of-care proteomic assay. In JAMA 2006; 295:299-305.
  6. Grossman HB and the NMP22 Clinical Investigation Group Surveillance of patients with a history of bladder cancer using a point-of-care proteomic assay. Program and abstracts of the American Urological Association 2006 Annual Meeting; May 20-25, 2006; Atlanta, Georgia.
  7. H. Akaza, N. Miyanaga, et al. – Evaluation of Urinary NMP22 (Nuclear Matrix Protein 22) as a Diagnostic Marker for Urothelial Cancer – Screening for Urothelial Cancer in Patients with Microscopic Hematuria. In Jpn J Cancer chemotherapy 24(7): 837-842, 1997.
  8. Katz G, Messing EM. Diagnosis of bladder cancer using a point of care proteomic assay: a multicenter study. In J Urol. 2005;173(4 suppl):230.
  9. Kevin M Tomera. NMP22 BladderCheck Test: point-of-care technology with life- and money-saving potential. In Expert Rev.Mol. Diagn. 4(6), 783-794 (2004).
  10. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
  11. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Nuclear Matrix Protein (NMP) 22. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  12. Landmann J, Chang Y, Kavalier E, Droller MJ, Liu BC-S – Sensitivity and Specificity of NMP22, Telomerase, and BTA in the Detection of Human Bladder Cancer. In Urology 52(3): 398-402, September, 1998.
  13. N. Miyanaga, H. Akaza et al. – Clinical Evaluation of Nuclear Matrix Protein 22 (NMP22) in Urine as a Novel Marker for Urothelial Cancer. In Eur Urology 31: 163-168,1997.
  14. Sharma S, Zippe C, Pandrangi L, Nelson D, Agarwal – A Exclusion Criteria Enhance the Specificity and Positive Predictive Value of NMP22 and BTA STAT. Journal of Urology 162:53-57, July 1999.